Romania, tara fara viitor - Fara bani de pensii peste 20 de ani

Joi, 04 Iulie 2013, ora 14:50
7426 citiri
Romania, tara fara viitor - Fara bani de pensii peste 20 de ani

Datele publicate joi de Institutul National de Statistica (INS) arata ca populatia Romaniei s-a micsorat cu 1,56 milioane de locuitori, in 2011, comparativ cu recensamantul din 2002, situatie care are numeroase implicatii economice, cea mai problematica dintre ele fiind colapsul sistemului de pensii in viitorul apropiat.

Mai exact, la 20 octombrie 2011, populatia stabila a tarii noastre era de 20.121.641 persoane, principalul motiv al reducerii numarului de cetateni fiind migratia, conform comunicatului INS.

INS a publicat rezultatele finale ale recensamantului - suntem mai putini romani

Brokerul Nicu Grigoras considera ca diminuarea populatiei cauzata de liberalizarea circulatiei fortei de munca odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana era un fenomen normal si care nu ar trebui sa surprinda sau care nu ar fi putut fi evitat.

"In cel mai bun caz, el putea fi diminuat prin politici economice mai articulate si care sa se adreseze in mod direct acestui fenomen, masuri care din pacate au lipsit", a declarat acesta, pentru Ziare.com.

Si analistul Ionel Blanculescu arata ca fenomenul de migratie a cuprins toate statele lumii.

"Exista o ierarhie a acestora si fiecare om incearca si tinde sa ajunga in zone in care se poate dezvolta din anumite puncte de vedere. E o chestiune naturala intr-o Europa unita", a punctat analistul, pentru Ziare.com.

Care a fost rolul crizei

Izbucnirea crizei economice in 2008-2009 a avut ca efect o oarecare stopare a migratiei populatiei, deoarece a cuprins toata Europa.

"Acest flux de migratie a inceput cu mult inaintea crizei, de fapt noi vorbim de scaderea populatiei in perioada 2001-2010. Practic 7-8 ani din acest interval sunt fara criza. In plus, as spune ca ea ar putea sa fie un factor care a stopat fenomenul de migratie, deoarece a afectat toata Europa, astfel ca au scazut sansele de angajare a potentialilor emigranti in tarile de sosire", a explicat sociologul Mircea Kivu, pentru Ziare.com.

In plus, cei care s-au intors din strainatate in Romania au adus un plus de cunostinte, pe langa sume importante de bani, cu care multi dintre ei si-au deschis afaceri.

"Acestia reprezinta o valoare adaugata, avand in vedere ca vin cu o alta disciplina a vietii si a cunostintelor, cu un anume know-how economic si financiar, iar ele conteaza cand sunt reintegrati in economia romaneasca", a spus Ionel Blanculescu.

Surpriza care va revitaliza economia Romaniei - cresterea populatiei

E vina guvernelor?

Pe langa criza de ordin economic, romanii s-au mai confruntat si cu una de alta natura, avand in vedere ca multi dintre ei si-au pierdut increderea in guvernele care au condus Romania in acest timp, astfel ca au plecat in alte tari.

"Lipsa strategiei pe termen lung si a unei gandiri pe un orizont mai mare decat un ciclu electoral au dus intotdeauna la politici slabe ale statului roman in legatura cu incurajarea natalitatii si combaterea scaderii populatiei. Toate guvernele care au condus Romania in ultimii 23 de ani si care nu s-au adresat in mod direct acestei probleme au diminuat indirect potentialul de crestere a economiei romanesti pe termen lung", a spus brokerul Nicu Grigoras.

Daca nu se face nimic in acest sens, cel mai grav efect va fi colapsul sistemului de pensii, care se va produce peste 20 de ani.

"Practic, el va deveni complet nesustenabil si fie nu se vor mai plati aceste indemnizatii, fie ele vor fi acoperite din alte surse decat din colectarile de la populatia activa", a avertizat Mircea Kivu.

Sprijin la batranete: Cat va costa pensia privata facultativa

In aceste conditii, eforturile Romaniei ar trebui sa se concentreze pe politici fiscale si monetare "sa devina o economie stabila macroeconomic, care sa atraga capitaluri externe ce pot fi la un moment dat inutile atat timp cat diminuarea

poputatiei va continua in acelasi ritm", a opinat Nicu Grigoras.

Efecte grave pentru economie si un viitor sumbru. Care sunt recomandarile

Scaderea populatiei si imbatranirea sa produc trei efecte economice majore: cresterea presiunii asupra bugetului de stat atat pe partea de cheltuieli, cat si pe cea de venituri, reducerea PIB-ului potential si mentinerea dependentei de capitalurile straine, deci implicit a deficitului de cont curent.

De altfel, potrivit raportului ONU, intitulat "Perspective demografice mondiale, revizuirea din 2012", tara noastra se va confrunta cu una dintre cele mai mari scaderi a populatiei pana in 2050, de peste 15%.

In aceste conditii, Florin Eugen Sinca, analist sef la BCR, are doua recomandari de politici publice.

Prima este continuarea reformei pensiilor deja inceputa si implementarea, dupa un model relativ similar, a unei reforme a sistemului public de sanatate, care sa acorde un rol mai mare furnizorilor privati de servicii de sanatate, bineinteles in schimbul unor plati, a explicat analistul, pentru Ziare.com.

In continuare, cea de-a doua recomandare de politici publice este accelerarea cresterii economice in zona 3-4% de la 1-2% pe an in prezent, pentru stoparea si apoi inversarea migratiei externe.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#efecte economice scadere populatie, #recensamant scadere populatie, #date recensamant, #date recensamant 2011 , #analiza economica