Teoria conspiratiei: Alianta Rusia-Germania, o amenintare pentru SUA - ce rol are Romania

Joi, 08 Mai 2014, ora 18:46
12076 citiri
Teoria conspiratiei: Alianta Rusia-Germania, o amenintare pentru SUA - ce rol are Romania
Foto: Wikipedia

Statele Unite, in prezent cea mai influenta natiune la nivel global, au o strategie ascunsa in Eurasia: vor sa slabeasca economia Rusiei si sa opreasca aceasta tara sa se alieze cu Germania, o alta super-putere din regiune, pentru a impiedica formarea unui imperiu, care sa puna in pericol dominatia americana, sustine un analist din SUA.

In consecinta, pentru ca acest scenariu sa nu se adevereasca, strategia Statelor Unite este sa izoleze Moscova, iar Romania si alte state din regiune vor juca un rol important, se arata intr-un comentariu publicat de Deutsche Welle.

De ce iubesc nemtii Rusia si ce-o opreste pe Merkel sa-l pedepseasca pe Putin

Ministrul rus de Finante a precizat ca economia tarii s-a contractat in primul trimestru din 2014 si ar urma sa aiba o evolutie similara si in perioada aprilie-iunie.

In plus, situatia din a doua jumatate a anului va depinde de nivelul incertitudinilor geopolitice, oficialul facand astfel referire la criza din Ucraina.

Si Fondul Monetar International (FMI) a avertizat asupra problemelor economice pe care le are Rusia, precizand ca se afla deja in recesiune.

Il vor mai iubi rusii pe Putin? Ce vesti foarte proaste le aduce FMI

"Insa care este substratul acestei situatii?", se intreaba publicatia citata, care analizeaza daca strategiile geopolitice adoptate de SUA pot reprezenta unul dintre motivele pentru care economia Rusiei incaseaza lovituri dupa lovituri.

Moscova a anuntat ca se alatura initiativei statelor occidentale si nu va interveni in luarea deciziilor de la Kiev. Insa in cazul in care Ucraina va decide sa se alieze cu NATO si sa-i intoarca spatele, atunci Vladimir Putin va considera ca este o amenintare pentru securitatea tarii sale, avand in vedere ca influenta Aliantei Nord-Atlantice se va situa chiar la granita.

Ce strategie adopta mai nou SUA vis-a-vis de Rusia

Michael McFaul, care a fost ambasadorul american in Rusia din 2012 pana la inceputul lui 2014, a caracterizat recent conflictul dintre Occident si Rusia drept "o batalie ideologica intre autocratie (absolutism - n.red.) si democratie", completand ca "SUA nu cauta sa aiba aceasta confruntare".

Insa intr-un eseu legat de strategiile geopolitice ale americanilor in Eurasia, George Friedman, fondatorul companiei Stratfor, pune conflictul intr-o noua lumina.

El sugereaza ca, in ultimii ani, SUA au incercat sa mentina o balanta a puterii intre Rusia (care are o importanta sfera de influenta in Est) si Germania (care domina celelalte state europene), in asa fel incat sa nu existe o singura putere care sa controleze toata Eurasia, o regiune vasta.

Analistul american compara situatia din prezent a natiunilor cu cea a triburilor din trecut, care se luptau pentru teritorii si resurse si care sunt dominate de instinctul de autoconservare. El sustine ca SUA este natiunea cu cea mai mare influenta la nivel global, argumentand ca aceasta "domnie" ar putea fi pusa in pericol doar de o alianta intre Rusia si Europa, in frunte cu Germania.

Din acest motiv, inca din 1914, SUA au intervenit in repetate randuri pentru a preveni formarea acestei combinatii geostrategice, fie in mod voluntar, fie prin cuceriri teritoriale, arata sursa citata.

Acum, SUA vrea sa izoleze Rusia, sustine George Friedman, care mentioneaza ca americanii vor incerca sa slabeasca economia Rusiei, prin diverse metode, iar una dintre ele ar fi sa convinga Europa sa se bazeze pe resursele energetice ale aliatilor sai, nu pe cele care vin din Moscova.

Rolul Romaniei si al statelor din estul Europei

In viziunea sa, Friedman sustine ca Rusia va avea de infruntat o noua forta militara, sustinuta de Statele Unite, care va ajunge chiar la granitele sale. Din aceasta grupare vor face parte Polonia, Slovacia, Ungaria si Romania, tarile care se afla intre Marea Baltica si Marea Neagra, vecine cu statele care inca se mai afla in sfera de influenta a Rusiei.

Regiunea, numita "Intermarium" de catre Friedman, ar urma sa joace un rol foarte important, avand in vedere ca ar urma sa fie capabila sa tina piept pericolelor care vin din partea Moscovei, militare sau de orice alt fel.

Astfel, analistul sustine ca noua alianta, care include tarile est-europene care apartin NATO, va fi echipata cu armament de catre americani. Totusi, acesta va fi insuficient pentru a face fata unei expansiuni teritoriale a Rusiei, pentru ca SUA nu va dori acest lucru, conchide DW.

Avioane militare canadiene ajung in Romania (Video)

Obama: Vreau sa izolam Rusia

Dupa anexarea Crimeii, presedinele american Barack Obama a tinut un discurs in care a amenintat ca va aplica sanctiuni dure Rusiei, in cazul in care va continua sa destabilizeze Ucraina.

Mai mult, seful SUA a promis ca va izola Moscova si ca se va stradui sa ofere europenilor alternative viabile la resursele energetice ale super-puterii din Est, una dintre ele fiind comertul cu gaz natural lichefiat.

"E important ca Europa sa gaseasca solutii pentru diversificarea importurilor de energie, pentru a nu mai fi dependenta de Rusia. Exista si noi tehnologii. Am cerut Congresului sa incepem exporturile de gaz din SUA catre Europa. Nu se va intampla peste noapte, dar ne-am dat seama ca trebuie sa actionam acum", a spus Barack Obama, care a vorbit si faptul ca Europa trebuie sa aiba in vedere exploatarea gazelor de sist.

"Este important ca Europa sa isi dezvolte propriile resurse energetice, pentru ca nu exista un mod facil de a ne apara", a spus presedintele american, in martie. Acesta a insistat si pe faptul ca NATO va oferi securitate tuturor membrilor sai, fara discriminare.

Obama: Suntem hotarati sa izolam Rusia si s-o facem sa plateasca!

Pe de alta parte, tensiunile din Ucraina si sanctiunile impuse de Occident au lovit economia Rusiei, care a inregistrat o reducere a PIB in primul trimestru din 2014, asa cum am mentionat anterior.

Mai mult, FMI a avertizat ca este dificil de evaluat impactul economic al sanctiunilor individuale vizand mai multi oficiali si companii din Rusia, insa ingrijorarile legate de aceste sanctiuni au un efect mai pronuntat asupra Rusiei decat sanctiunile in sine.

Din cauza acestor temeri, peste 60 de miliarde de dolari au iesit deja din Rusia in primul trimestru al anului, iar FMI se asteapta ca exodul de capital sa ajunga la 100 de miliarde in acest an.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Rusia amenintare SUA, #Rusia sanctiuni SUA, #Rusia sanctiuni Occident, #alianta Rusia Germania , #analiza economica