Traseul olimpic al Rusiei: Cum a reusit sa isi revina dupa prabusirea URSS si ce o asteapta in viitor

Luni, 17 Februarie 2014, ora 20:28
3449 citiri
Traseul olimpic al Rusiei: Cum a reusit sa isi revina dupa prabusirea URSS si ce o asteapta in viitor
Foto: nasledie.ru

Jocurile Olimpice de iarna de la Soci au pus Rusia in prim-plan in aceste zile, astfel ca este un moment oportun pentru a evalua performantele economice ale tarii din ultimii ani.

Profesorul american Jeffrey D. Sachs sustine, intr-un comentariu publicat de Project Syndicate, ca nu este de acord cu cei care considera ca Rusia este instabila, se afla sub povara datoriilor si ca nu este capabila sa ajunga din urma China.

El aminteste ca venitul pe cap de locuitor in 2013 a fost de 18.600 de dolari, aproape dublu decat cel al Chinei, de 10.000 de dolari. Mai mult, datele Bancii Mondiale arata ca saracia extrema se afla aproape de zero in aceasta tara.

Economia Rusiei a explodat in ultimii ani, nu doar datorita politicilor macroeconomice sanatoase, ea fiind ajutata si de banii obtinuti din vanzarea gazelor naturale.

Profesorul american arata ca, de fapt, prabusirea pretului petrolului in 1985 a contribuit in mare parte la criza economica severa din spatiul sovietic la finalul anilor '80 si la inceputul anilor '90.

Ulterior, in perioada 1992-1993, Rusia a implementat reforme economice importante, pentru a asigura tranzitia la o economie de piata, dar si pentru a scadea inflatia.

Jeffrey D. Sachs, care a asigurat consultanta financiara liderilor rusi in acea perioada, a cerut sprijin international de la FMI, insa americanii nu au vrut sa il ofere, starea Rusiei agravandu-se intre timp.

El a pus atunci lipsa reactiei de cealalta parte a oceanului pe seama incompetentei, insa acum crede ca a facut parte din strategia conservatorilor americani de a slabi Moscova.

Recuperarea uimitorare a Rusiei

Totusi, Rusia a reusit sa isi revina dupa acea perioada grea, arata sursa citata, in special datorita cresterii pretului petrolului, astfel ca din 2001 pana in 2003, produsul intern brut al Rusiei a crescut cu o rata anuala de 4,4%, atingand astfel stabilitatea macroeconomica.

Mai mult, si finantele au fost aduse pe linia de plutire. IMF a estimat ca, in 2013, rata inflatiei din Rusia a ajuns la 6,9%, iar somajul la 5,5%, in timp ce deficitul bugetar se afla la un nivel scazut, de doar 0,3%. In plus, rezervele internationale ale bancii centrale totalizeaza 500 miliarde de dolari, o suma mai mult decat suficienta pentru a oferi stabilitate monedei nationale.

Moscova trebuie sa se axeze si pe alte domenii

Insa profesorul american noteaza ca, desi industria petroliera ii va aduce prosperitate si in urmatorii ani, aceasta tara ar trebui sa isi tureze si al doilea motor.

Rusia are un potential urias in ceea ce priveste "industriile high-tech", cum ar fi aviatia, IT-ul si masinariile pentru producerea de bunuri de larg consum, adica tocmai acele domenii care au fost complet eliminate de pe harta comertului international dupa terminarea Razboiului Rece si caderea URSS.

Jeffrey D. Sachs aminteste ca in Rusia exista oameni care au cunostintele necesare, iar tara are resursele naturale potrivite pentru ca sa devina un competitor global in industrii precum energia nucleara, aviatia comerciala, tehnologia spatiala, hardware si software, vehicule electrice, trenuri de mare viteza, petrochimie si echipamente grele pentru minerit.

"Cu siguranta se vor gasi cumparatori in tari precum China, India si Africa, unde cererea pentru astfel de produse este uriasa", noteaza profesorul american.

Ce obstacole trebuie sa depaseasca Rusia

Insa atingerea unei cresteri bazate pe industriile acestea necesita crearea unui mediu de afaceri care sa incurajeze investitiile private, dar si deschiderea catre partenerii straini.

Mai mult, politicienii vor fi nevoiti sa impulsioneze forta de munca din domeniile high-tech, oferindu-le angajatilor libertatea de care au nevoie si salarii decente. Un alt lucru esential mai este promovarea si sutinerea antreprenoriatului si a creativitatii.

Profesorul american subliniaza ca s-au facut deja primii pasi catre acest scenariu, avand in vedere ca Moscova a produs deja o centrala nucleara pentru unguri si pregateste una si pentru turci. De asemenea, aeronavele lor intra incet-incet in spatiul comercial.

"Rusia a reusit sa demonstreze scepticilor ca poate depasi probleme precum inflatia mare, sa adopte o economie de piata si sa devina competitiva la nivel mondial. Da, ea este in continuare dependenta de petrol si gaze, iar pentru a evolua si mai mult, Moscova ar trebui sa faca mai multe pentru a asigura transparenta mediului de afaceri. Insa se afla pe drumul cel bun", sustine Jeffrey D. Sachs.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#performanta economie Rusia, #crestere economica Rusia, #motor crestere Rusia, #economie Rusia, #petrol gaze Rusia , #analiza economica