Ucraina, dupa alipirea Crimeii de Rusia: Ce vrea Occidentul de la Kiev si ce ii poate oferi

Miercuri, 19 Martie 2014, ora 18:02
5051 citiri
Ucraina, dupa alipirea Crimeii de Rusia: Ce vrea Occidentul de la Kiev si ce ii poate oferi
Foto: Alexei Druzhinin

Uniunea Europeana si Statele Unite urmeaza sa faca o mutare importanta care ar urma sa modeleze viitorul Ucrainei, dupa ce Rusia a anuntat ca recunoaste alipirea Crimeii.

Occidentul va impune sanctiuni mai drastice Kremlinului, iar planurile de reducere a dependentei de resursele naurale ale Rusiei ar trebui sa fie accelerate, se arata intr-un text de opinie publicat de Bloomberg.

Insa, in acelasi timp, Occidentul trebuie sa se gandeasca si la viitorul Ucrainei, care a trecut prin multe incercari in ultimul an.

Sursa citata mentioneaza ca sanctiunile aplicate pana acum Rusiei sunt prea plapande.

"Interzicerea vizelor si inghetarea activelor pot face daune, insa doar in cazul in care este tintit un numar destul de mare de rusi cu influenta. In consecinta, sanctiunile trebuie sa patrunda in cercul apropiatilor lui Putin. In sine, scopul lor nu este sa aduca Crimeea inapoi Ucrainei, pentru ca este prea tarziu pentru asa ceva. Insa Rusia nu poate faulta grav legile internationale si sa scape nepedepsita, iar Putin ar trebui lovit atat de tare, incat sa se gandeasca de doua ori inainte sa mai faca astfel de miscari", se arata in articolul citat.

De asemenea, mesajul trebuie intarit cu promisiunea ca Rusia nu va mai "peti" si alte regiuni ale Ucrainei sau ale tarilor din jur, precum Transnistria.

Presedintele american Barack Obama a invitat ceilalti lideri din G7 (Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia si Marea Britanie) sa se intalneasca cu reprezentantii Uniunii Europene saptamana viitoare.

Pe langa coordonarea masurilor economice viitoare, acest summit ar trebui sa anunte in mod oficial disparitia G8 (G7 plus Rusia). In prezent, Kremlinul este suspendat, insa nu a fost exclus de tot din acest grup influent.

Mai mult, nu este inca tarziu sa se discute si despre accelerarea planului de a reduce dependeta energetica de Rusia a Uniunii Europene, avand in vedere ca prin resursele tarii sale, Putin isi mentine o influenta importanta in multe state de pe batranul continent.

"Odata ce Occidentul pedepseste cum trebuie Rusia si isi reduce drastic dependenta de gazele si petrolul sau, ce mai are de facut Kremlinul?", se intreaba retoric publicatia citata.

Rusia inghite Ucraina? Interviu cu doi locuitori din Odessa si Dniepropetrovsk: Va fi razboi de partizani

Ce pot face UE si SUA pentru Ucraina

Este posibil ca Occidentul sa nu lupte pentru apararea teritoriului Ucrainei, in ciuda promisiunilor, avand in vedere ca interesele de acolo nu sunt foarte mari sau nu sunt la fel de mari ca cele ale Rusiei, mai noteaza Bloomberg.

Iar de acest lucru trebuie sa fie constienti si liderii de la Kiev, care au o singura sansa: sa pastreze relatii apropiate cu Uniunea Europeana, dar sa fie tolerabili sau distanti cu Rusia.

In acest sens, UE si SUA pot ajuta Ucraina prin acordarea asistentei financiare promise, pentru ca economia sa inceapa sa se stabilizeze, si sa impulsioneze politicienii locali sa implementeze reformele cerute.

Iar in conditiile actuale, intrarea tarii in NATO sau UE nu este in avantajul sau, aminteste Bloomberg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#sanctiuni Rusia Crimeea, #sanctiuni Rusia occident, #viitor Ucraina, #ajutor UE Ucraina, #ajutor SUA Ucraina , #analiza economica