Vom mai cumpara vreodata adidasi chinezesti la pret derizoriu?

Sambata, 10 August 2013, ora 20:06
6148 citiri
Vom mai cumpara vreodata adidasi chinezesti la pret derizoriu?
Foto: Ib Times

Devine tot mai clar ca, dupa o dezvoltare infloritoare, economia Chinei s-a inscris in declin, fara sa poata cineva anticipa pana unde va merge declinul si care vor fi victimele colaterale.

Conducatorii chinezi nutresc convingerea ca totul se trage de la scaderea exportului, care la randul sau este determinata de deteriorarea situatiei economice in principalele zone importatoare de produse chinezesti: Statele Unite si Uniunea Europeana.

Tezaurul strategic intangibil

Asemenea efecte nu le poate nega nimeni, dar daca asa stau lucrurile, nimic n-ar trebui sa opreasca o tara de aproape un miliard si jumatate de locuitori sa-si creasca spectaculos consumurile interne, spre buna stare a acestei populatii, si sa nu mai depinda in niciun fel de exporturi.

Logica pare perfecta, insa nevoia Chinei de a vinde la export nu este generata numai de functionarea productiei, ci poate in egala masura de nevoia mentinerii balantelor valutare active, pentru ca din incasarile pe produsele vandute sa-si cumpere tehnologiile si accesoriile, pe care China nu poate sa si le faca singura.

La prima vedere, n-ar trebui sa compatimim China, care dispune de o rezerva valutara care starneste invidia oricui si, chiar daca nu i-ar sosi suficienta valuta proaspata din exterior, ar avea resurse sa se autoalimenteze inca multi ani din propriile agoniseli.

Pe de alta parte, privind mai in adancime, este sigur ca tinerii lideri chinezi au suficienta intelepciune sa stie ca economiile financiare agonisite constituie tezaurul strategic intangibil al tarii, colacul de salvare necesar in orice moment de rastriste, pericol, catasrofa sau amenintare militara.

Exemplul Hong Kong

Caci China nu este nici Grecia, nici Cipru, sa puna altii mana de la mana ca s-o scoata la liman intr-un moment de inghesuiala.

In plus, liderii se simt confortabil cand sunt tratati ca parteneri egali de marii potentati ai lumii si nu-si inchipuie nimeni ca aceasta curtoazie are la baza altceva, decat forta economica pe care o reprezinta, uriasele ei resurse umane si - de ce sa n-o spunem - un arsenal militar care starneste prudenta si respectul.

In plus, deteriorarea balantei valutare tulbura serios aspiratiile tarii de a deveni prima mare putere a lumii, ingrijorarea fiind cu atat mai mare cu cat fenomenul a devenit sistematic.

Intr-o analiza recenta, La Tribune observa ca scaderea exporturilor se mentine neintrerupt si in ritmuri apreciabile. Astfel, daca excludem cifrele aferente zonei Hong Kong, in aprilie importurile scadeau cu 4,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in iunie cu 3,1%, iar in iulie cu 5,1%.

Nu intamplator publicatia exclude din calcul zona Hong Kong aflata sub administratia Chinei, dar neingradita sa-si organizeze propria economia conform legilor pietii liebere. Nesupusa constrangerilor determinate de excesiva centralizare, aceasta zona isi continua echilibrul dintre importuri si exporturi, creindu-si propria baza tehnologica, deci fara sa cheltuiasca pentru importuri de tehnologii. Se pare ca este mai putin afectata de criza euro-americana.

Pagubosul conformism economic

S-ar putea ca nici declinul din exporturile Chinei continentale sa nu aiba aceasta criza ca principala cauza. Sa ne amintim ca marea performanta din trecut corespunde momentului cand tara devenise manufacturierul lumii, livrand produse low-cost care sfidau orice concurenta si, in fapt, exportau la pret derizoriu forta de munca subevaluata acasa.

Intre timp insa, forta de munca a inceput sa-si revendice drepturile si, in plus, China s-a pomenit cu concurenti competitivi in intreaga Asie de sud-est, nesupusi constrangerilor centralizarii.

Astazi China nu mai poate inunda lumea cu produsele ei low cost si contrafacute iar clientii, chiar daca n-ar avea ei insisi probleme financiare, nu au niciun motiv sa prefere niste oferrta lipsite de competitivitate, intr-un moment cand concurenta a devenit acerba.

Vremea adidasilor contrafacuti la preturi derizorii a apus definitiv. China n-are decat doua alternative: ori invata lectia din Hong Kong si pe cea a vecinilor din Asia de sud-vest, mai ales sub aspect financiar, ori continua traditia conformismului economic, dovedita deja paguboasa. Vom vedea ce va alege.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#China declin economic, #China consum exporturi, #China economie piata , #analiza economica