Congresul PPE nu va avea efecte in economie - Ce miza are galceava politicienilor

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 07:19
3037 citiri
Congresul PPE nu va avea efecte in economie - Ce miza are galceava politicienilor

Congresul Partidului Popular European (PPE) de la Bucuresti, gazduit de PDL, a devenit un nou motiv de disputa intre politicienii romani, insa aceasta reuniune la nivel inalt nu va avea efecte in economia reala. Practic, disputa este una pur politica, sustin analistii.

Cei mai importanti lideri ai Uniunii Europene se afla, miercuri si joi, in Romania. 16 sefi de stat si de guvern participa la eveniment, printre care cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Congresul PPE - Basescu, Merkel si Barroso la Parlament

Insa, in paralel cu declaratiile din cadrul congresului PPE, USL a organizat pe Arena Nationala, miercuri, lansarea candidatilor la alegerile parlamentare, gest calificat de fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, drept "un circ".

Miting USL: Zeci de mii de oameni iau cu asalt Arena Nationala - LIVE

De asemenea, liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, a spus ca este "ultima manifestare ceausista". In plus, seful PDL, Vasile Blaga, a spus ca Victor Ponta fuge de liderii europeni, dupa ce i-a acuzat in repetate randuri ca actioneaza impotriva lui.

In replica, senatorul PSD Mircea Geoana a mentionat ca adevarata intrebare este cum se va folosi Opozitia de congresul PPE si de prezenta celor mai importanti politicieni europeni in tara noastra.

Ce rol are congresul PPE

"Nu cred ca aceasta vizita sau PPE va putea face ceva in economia Romaniei", a precizat analistul Ilie Serbanescu, pentru Ziare.com.

El sustine ca adevaratele probleme ale tarii noastre pot fi rezolvate doar de politicienii nostri, care sunt, insa, mai ocupati cu campania electorala si cu formularea de acuzatii.

"Economia din Romania are nevoie de o schimbare de statut, suntem o tara vazuta de la periferia unui centru care considera aceasta tara ca fiind ceea ce a ajuns, o anexa de consum, si nu cred ca acest statut va putea fi schimbat de niciuna din formatiunile politice europene", a mentionat analistul.

Ilie Serbanescu nu crede ca pot fi luate decizii economice la acest congres, care este legat de "o anumita conjuctura politica".

Analistul Aurelian Dochia a afirmat ca un mare beneficiu pentru Romania de pe urma acestui congres ar fi obtinerea unui capital de imagine.

"Totusi, sa nu uitam ca este un congres politic, in afara ca exista discutii si contacte, mai ales la nivel politic, pe ceva concret in economie nu se poate astepta de la un astfel de eveniment. Poate doar indirect, prin imbunatatirea imaginii, insa nu trebuie sa ne asteptam la minuni", a sustinut Aurelian Dochia.

Programul de joi al Congresului PPE

In cea de-a doua zi a evenimentului intre orele 09:00-12:30 vor avea loc alegerile pentru secretarul general al PPE, a celor 10 vicepresedinti, functie la care candideaza si Anca Boagiu, precum si cea a trezorierului.

Incepand cu ora 11:30 va incepe a doua sesiune plenara a congresului in care se vor vota rezolutiile si Platforma politica. Vor fi de asemenea o serie de discursuri si se va anunta rezultatul votului pentru noua conducere a PPE. Intre 13:30-14:00 va avea loc o conferinta de presa care va fi urmata de un pranz gazduit de PDL.

Joi vor vorbi, printre altii premierul ungar Viktor Orban, cel portughez, Pedro Passos Coelho, premierul suedez Fredick Reinfeldt, ministrul de externe ceh Karel Schwarzenberg, etc.

In Capitala Romaniei va fi revizuit "Programul fundamental" politic al PPE, adoptat in 1992 la Atena.

La congresul de la Bucuresti va fi demarata procedura de selectie a candidatului PPE pentru functia de presedinte al Comisiei Europene din 2014, dupa ce expira mandatul lui Jose Manuel Barroso.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Pregătirea României și a Capitalei pentru următorul mare cutremur a intrat pe agenda publică în 2024. Miercuri, 10 aprilie, edilul Nicușor Dan a anunțat un proiect pilot de evaluare rapidă...
#congres PPE efecte economie, #decizii congres PPE economie, #Congres PPE Bucuresti , #analiza economica