Criza acuta din SUA cauzata de blocajul financiar: Efectele asupra Romaniei

Marti, 01 Octombrie 2013, ora 14:35
5151 citiri
Criza acuta din SUA cauzata de blocajul financiar: Efectele asupra Romaniei
Foto: marketwatch.com

Guvernul federal american a inceput sa se inchida, partial, marti dimineata, in urma neintelegerii intre republicani si democrati pe legea finantarii guvernului, iar acest blocaj financiar ar putea avea repercusiuni in Romania.

Mai exact, daca situatia Statelor Unite se va prelungi pe termen lung, atunci tara noastra va fi lovita de o incertitudine pe pietele financiare, leul se va destabiliza, iar comertul extern se va micsora.

SUA au ajuns in aceasta pozitie deoarece democratii presedintelui Barack Obama si republicanii nu au reusit sa se puna de acord inainte de termenul-limita de miezul noptii, luni, pentru a aproba guvernul federal temporar. Prin urmare, Casa Alba a ordonat agentiilor federale sa inceapa procedurile de inchidere.

Aproape un milion de angajati federali vor intra in concediu fortat, centrele veteranilor, parcurile nationale si majoritatea agentiei spatiale si alte operatiuni guvernamentale intra in procesul de inchidere, iar serviciile considerate esentiale vor ramane deschise.

Criza in SUA: Guvernul federal a inceput sa se inchida. Serviciile neesentiale, primele victime

"Oricat de major ar parea evenimentul, efectele induse de acest blocaj sunt unele care se resimt mai degraba in America, iar acest lucru este cuantificabil prin modul in care cei care fac parte din sectorul de stat vor primi sau nu bani.

Mai departe, cel putin psihologic, efectul este fata de mediul investitional american, care se va rasfrange asupra intregii lumi, prin inducerea unei stari tensionate care genereaza intr-o prima instanta o nesiguranta de moment", a declarat brokerul Mihai Chisu, de la Swiss Capital pentru Ziare.com.

Ce pierde SUA

Oprirea partiala a activitatii statului federal american va cauza intr-o prima perioada pierderi de 300 milioane de dolari pe zi economiei SUA, potrivit estimarilor firmei de cercetare IHS, citate de Bloomberg.

Chiar daca suma reprezinta doar o mica parte din economia americana, de 15.700 de miliarde de dolari, impactul zilnic al blocajului bugetar va deveni treptat mai puternic.

Prelungirea acestei situatii afecteaza increderea si cheltuielile companiilor si populatiei.

Insa aceasta situatie nu este unica, in urma cu 17 ani, blocajul financiar a durat 21 de zile.

"Privind in anii anteriori, eu cred ca se asteapta o rezolvare a problemei si in clipa de fata nu sunt atat de mult afectate pe cat de mare pare sa fie problema. Impactul nu va fi unul care se va resimti acum in bursa romaneasca.

Vor aparea solutiile care vor remedia problema, care oricum este una mai degraba politica si ea va fi una corect administrata in asa fel incat sa nu se ajunga la situatii care sa scape de sub control. Astfel de chestiuni au fost si in trecut si s-au remediat", a precizat Mihai Chisu.

Durata blocajului conteaza foarte mult

Mihai Patrulescu, senior economist UniCredit Tiriac Bank, considera ca durata blocajului guvernului va fi un factor esential.

"Daca acesta dureaza doar cateva zile, impactul asupra economiei americane ar fi unul redus. Astfel, implicatiile asupra Romaniei ar fi limitate la pietele financiare, probabil rezultand intr-o usoara volatilitate a cursului de schimb si a randamentelor titlurilor de stat romanesti", a precizat Mihai Patrulescu, pentru Ziare.com.

In schimb, daca blocajul va dura trei sau patru saptamani, Moody's estimeaza ca produsul intern brut din SUA pe durata trimestrului patru ar putea sa scada cu pana la 1,4 puncte procentuale.

"In aceasta situatie, volatilitatea din pietele financiare ar fi mult mai pronuntata, iar Romania ar fi afectata si prin canalul comercial", a conchis economistul UniCredit Tiriac Bank.

Criza din Congresul american, explicata - Se va inchide Guvernul SUA?

Ce ar putea pierde Romania

Raspunsul initial la perspectiva inchiderii guvernului federal a fost o retragere marginala din pietele emergente, deoarece investitorii cauta active sigura precum francul elvetian sau aurul, a declarat pentru Ziare.com Andrew MacDowall, corespondent al publicatiei financiare Financial Times si analist specializat pe piete emergente.

  • - Tensiuni pe pietele financiare:
  • "Incertitudinea din cea mai mare economie a lumii nu reprezinta un lucru bun si ar putea afecta Romania, mai ales daca acest lucru va avea un impact major asupra zonei euro, de care ea ramane extrem de dependenta din punct de vedere economic", considera Andrew MacDowall.

  • - Deprecierea leului:
  • In plus, anuntul SUA a venit la doar cateva ore dupa ce Banca Nationala a Romaniei a anunta ca a redus dobanda cheie la un nou nivel minim, de 4,25%, indicand posibilitatea ca va repeta miscarea pana la finalul anului.

    Financial Times: Romania scade dobanda cheie - Dar va fi suficient pentru a revitaliza economia?

    "Faptul ca banca centrala nu a aplicat o scadere de 0,5% arata precautia BNR fata de deprecierea leului, dar daca incertitudinea la nivel global se va amplifica, atunci moneda nationala va avea de suferit, in aceste conditii", sustine analistul.

  • - Lovitura pentru comert:
  • "In fapt, daca inchiderea guvernului federal american persista, atunci acest lucru va afecta comertul si increderea pe piete, la nivel global, astfel ca nu va ajuta Romania, deoarece cresterea economica recenta a fost bazata in special pe cererea externa", a adaugat Andrew MacDowall.

    Ce e de facut: Pe termen lung, el considera ca cel mai bun pariu al Romaniei este sa isi intareasca pietele de capital, inclusiv Bursa de Valori Bucuresti, si sa creasca lichiditatea pentru a incerca sa minimizeze impactul volatilitatii la nivel international, dar sa mentina o politica monetara prudenta si o politica macroeconomica bazata pe reforme, pentru a apara leul.

    William Jackson, analist pe piete emergente la Capital Economics, a precizat pentru Ziare.com ca cel mai important pentru tara noastra este ca depindem inca de capitalul provenit de la bancile straine, astfel ca nu avem motive de ingrijorare daca acesta nu va fi intrerupt.

    "Vestea buna este ca Romania a incheiat un nou acord cu FMI, iar daca leul va fi pus sub presiune, atunci BNR va putea interveni sa il sprijine", a adaugat acesta.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
    OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
    OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
    Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
    Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
    Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
    #inchidere Guvern SUA efecte Romania, #SUA Guvern inchidere, #America lege finantare Guvern , #analiza economica