Croatia intra in UE mai pregatita decat Romania - The Economist

Duminica, 26 Mai 2013, ora 18:17
4247 citiri
Croatia intra in UE mai pregatita decat Romania - The Economist
Foto: Wikipedia

Dupa 12 ani de "agonie", Croatia va adera la Uniunea Europeana, pe 1 iulie. Desi situatia economica a tarii nu este una extraordinara, ea este mai bine pregatita decat au fost Romania si Bulgaria cand au intrat in spatiul comunitar.

Inca din 2009, economia acestui stat fie a stagnat, fie s-a contractat, iar in acest an, analistii se asteapta la o scadere a produsului intern brut cu 0,3%, comenteaza The Economist.

In 2008, rata somajului era de 13,4%, iar in 2013 ar putea depasi 20%. In plus, ca in oricare parte a Europei, numarul tinerilor fara loc de munca este extrem de ridicat. De asemenea, si coruptia e o problema, iar investitiile straine s-au redus de la 4,2 miliarde de euro in 2008, la 624 milioane de euro in 2012.

Dupa un inceput timid al Guvernului condus de social-democratii lui Zoran Milanovic, ales in 2011, acesta a inceput sa aplice reforme. In viitorul apropiat va fi impusa o taxa pe proprietate, un val de privatizari a inceput deja, iar Executivul s-a angajat sa taie 15.000 de locuri de munca de la stat.

In alegerile pentru europarlamentare din aprilie si in prima runda de alegeri locale, care a avut loc pe 19 mai, cei care au mers la vot au pedepsit partidele de la coalitia de guvernare. Totusi, social-democratul Josipovic nu impartaseste aceasta viziune.

El sustine ca Croatia este o tara stabila, in care nu exista manifestari extremiste, ca in alte state europene.

De asemenea, liderii impun reforme care nu sunt pe placul populatiei, iar nicio forta politica importanta nu se opune aderarii la UE.

Insa, pentru ca sa isi imbunatateasca competitivitatea, Josipovic sustine ca oamenii de afaceri din Croatia trebuie sa fie mai buni, iar aicultura mai ieftina. Desi par a fi doar vorbe goale, el sustine ca tara sa este capabila sa isi revitalizeze rapid economia, in conditiile in care pregatirile pentru intrarea in UE au transformat-o foarte repede in bine.

The Economist scrie ca soarta Croatiei depinde si de starea zonei euro, regiune in care merg cele mai multe exporturi. Sectorul turistic, in care sunt angajati foarte multi cetateni, se afla intr-o stare buna, insa ar putea avea de suferit, in conditiile in care Croatia va trebui sa impuna o viza pentru rusi si turci, dupa accesul in UE.

De asemenea, economia sa depinde si de celelalte state balcanice, puternic lovite de criza. De la 1 iulie, unele companii se vor confrunta cu situatia in care costurile pentru marfa exportata vor creste, din cauza tarilor din aceasta regiune.

Insa pentru a aplana efectele acestei situatii, cateva firme au mutat deja productia peste granite, iar cele care nu au facut deja acest lucru mai au doar putin timp.

Timp de cativa ani, oamenilor din Croatia li s-a spus ca viata va fi mai buna daca vor intra in UE. Insa acum, Josipovic spune ca cetatenii sunt mai realisti si inteleg ca acest lucru nu va aduce o formula magica care va salva economia, mai scrie The Economist.

Cu toate acestea, Croatiei ii vor fi alocate 11 miliarde de euro din fonduri structurale, pentru urmatorii 10 ani.

"Aceasta tara este, totusi, mai bine pregatita decat au fost Romania si Bulgaria cand au intrat in UE", mentioneaza The Economist, citand o sursa diplomatica.

"Insa Croatia trebuie sa continue cu reformele, pentru ca se confrunta inca cu o provocare uriasa", conchid jurnalistii publicatiei economice.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#economie Croatia aderare UE, #probleme economie Croatia, #economie Croatia, #Croatia aderare UE, #Croatia intrare UE , #analiza economica