De ce Obama vrea ca SUA sa semene mai mult cu Germania

Vineri, 22 Februarie 2013, ora 18:42
5399 citiri
De ce Obama vrea ca SUA sa semene mai mult cu Germania
Foto: The Atlantic

Americanii sunt extrem de invidiosi pe Germania, de la o vreme, tara care a reusit sa se mentina extrem de bine de-a lungul recesiunii si a recuperarii lente.

In 2010, atunci cand presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a promis sa dubleze cresterea exporturilor in urmatorii cinci ani, cei care erau responsabili de acest lucru au luat Germania drept exemplu.

Astfel, s-a creat o noua viziune liberala a unei economii competitive construita in jurul valorii unui sector renascut al productiei, la care se adauga o clasa de mijloc educata.

Dar cat de mult inteleg americanii din ceea ce face economia germana un lider de talie mondiala?

Publicatia Business Insider a incercat sa dea un raspuns la aceasta intrebare.

E adevarat ca, dupa standardele americane, Germania are un sistem-model pentru formarea profesionala a muncitorilor.

Landul Bismarck si-a alimentat masina sa de productie cu un flux constant de tehnicieni, ingineri si lucratori calificati printr-un aparat superb de formare profesionala si ucenicie. Companiile lucreaza indeaproape cu scolile regionale de profil, sponsorizand uneori programele de pregatire a absolventilor, astfel incat acestia sa fie imediat gata de munca.

Insa sistemul de formare profesionala din Germania nu este in fruntea listei, dupa standardele europene, distinctia fiind adjudecata de Danemarca. Peste patru la suta din produsul intern brut al acestei tari este cheltuit pe formarea de locuri de munca - cam acelasi procent cat dau SUA pe bugetul armatei, in timp ce doar 0,7 la suta din PIB-ul american este investit in calificarea muncitorilor.

IMM-urile, arma secreta

Dincolo de formarea profesionala, un factor important in succesul Germaniei il reprezinta acele "mittelstand", intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri) care formeaza coloana vertebrala a economiei.

Desi Germania are o multime de companii mari prezente in topul Fortune 500, extrem de puternice la nivel mondial, cum ar fi BMW, Siemens, ThyssenKrupp, Volkswagen, Daimler sau BASF, stabilitatea sa economica este data, de fapt, de IMM-uri.

Aproximativ 99 la suta din toate companiile germane sunt mici si mijlocii, care au vanzari anuale de sub 50 de milioane de euro si mai putin de 500 de muncitori. In plus, in jur de doua treimi din toti lucratorii germani sunt angajati in acest sector.

Comparativ, nivelul lor este mai mare decat in Regatul Unit (60% sunt in IMM-uri) si mult mai ridicat decat in SUA (aproximativ 50%).

In plus, IMM-urile sunt responsabile de 40% din totalul exporturilor germane, in timp ce in America, acestea ajung la 31%. In plus, multe intreprinderi nemtesti au fost conduse de catre aceeasi familie timp de zeci de ani, iar companiile sunt adesea mostentite din generatie in generatie.

Regele pietei de nisa

"America se concentreaza pe productia in masa, dar Germania este regele pietei de nisa", spune profesorul Bernd Venohr al Scolii de Economie din Berlin.

Aceasta strategie antreprenoriala a permis companiilor germane sa animeze exporturile si productia, oferind natiunilor in curs de dezvoltare, cum ar fi China si India, multe unelte de inalta precizie tehnologica.

O intreprindere tipica va fabrica un singur produs, de inalta calitate, care este absolut necesar pentru alte intreprinderi industriale, iar acestea sunt cele mai bune din lume. Multe IMM-uri de fabricatie au devenit lideri pe piata mondiala in domeniul lor, domina piata mondiala intr-o gama uimitoare de domenii.

Iata cateva exemple concludente:

- TENTE specializata in Role grele si jenti pentru utilizari industriale.

- Wurth este lider in furnizarea de materiale de asamblare si fixare din intreaga lume.

- Dorma face usi si accesoriile aferente.

- Rational face cuptoare pentru bucatarii profesionale.

In timp ce economia Germaniei a scazut in ultimul trimestru din 2012, in mare parte ca urmare a colapsului economiei europene, in ansamblu, ea are inca un excedent comercial si o rata a somajului mult mai mica decat in SUA.

Puterea salariilor

Unii observatori ai economiei Statelor Unite sustin ca productia locala nu poate concura cu forta de munca ieftina din China, insa Germania a demontat cu totul aceasta idee.

Un studiu realizat de Biroul American de Statistica a Muncii a constatat ca intr-o ora castigurile in industrie au fost de 48 dolari in Germania si de numai 32 de dolari in Statele Unite ale Americii.

Muncitorii germani in IMM-uri, de asemenea, au parte de servicii de sanatate accesibile si de calitate. Insa acest lucru nu se intampla in SUA.

In plus, politicienii de la Berlin nu se cearta pe acest subiect, la fel ca cei americani, astfel ca sectorul de fabricatie este extrem de stabil din toate punctele de vedere.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#avantaje economie Germania, #SUA model economie Germania, #model economie Germania, #Obama model economie Germania , #analiza economica