Discrepantele sunt frapante si flagrante in Romania. Iata cum sa atragem investitori straini - Interviu

Vineri, 18 Martie 2016, ora 07:22
4145 citiri
Discrepantele sunt frapante si flagrante in Romania. Iata cum sa atragem investitori straini - Interviu
Foto: AmCham Romania

Romania are un potential considerabil, iar investitorii straini vor sa vada un mediu politic, legislativ si de afaceri stabil, echitabil si predictibil, sustine Daniela Nemoianu, presedintele American Chamber of Commerce (AmCham) in Romania.

Ea a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre provocarile cu care se confrunta tara noastra, evolutia economica si perceptia pe care o au oamenii de afaceri asupra Romaniei.

Avertismentul lui Isarescu legat de economia Romaniei: Cat de negri sunt norii care planeaza deasupra noastra

Care este situatia Romaniei in comparatie cu celelalte state din regiune?

Potentialul de dezvoltare al Romaniei este considerabil, iar premisele actuale indica oportunitati de investitii in sectoare diverse, aflate in curs de modernizare.

Sub presiunea schimbarilor globale complexe si accelerate, eforturile Romaniei de pozitionare competitiva vor trebui amplificate si substantiate strategic pentru o sincronizare mai eficienta cu evolutiile geo-politice, economice si tehnologice regionale si internationale. Fereastra actuala de oportunitate este ingusta, dar poate fi extrem de benefica, daca este abordata responsabil si vizionar.

Realitatea globala si analizele de specialitate macro-economice indica vectori extrem de puternici, precum urbanizarea masiva, cu accent pe metropolele inteligente ("smart cities"), impactul indicilor demografici (cu referinta la tari precum China, India etc, dar si revers in ceea ce priveste o parte din tarile Uniunii Europene), valul tehnologic cu proiectie pe inter-conectivitati extinse, dar si provocari critice precum schimbarile climatice (recentul Acord COP21 fiind un moment istoric de intoarcere catre actiuni responsabile concertate la nivel global), criza profunda a resurselor si refugiatilor si modificarea centrelor de putere economica, toate acestea generand efecte sistemice structurale.

Isarescu: Nu am vazut niciodata atatea pericole la adresa stabilitatii economice si financiare a Romaniei

Romania este o componenta a acestei matrici in transformare si nu poate face abstractie de efectele de ansamblu si nici de perspectivele care se contureaza. Romania este cu atat mai expusa, cu cat decalajul acumulat in ultimii 26 de ani s-a agravat cronic. Prioritatile sunt numeroase, iar constrangerile bugetare mari pentru perioada 2016-2020.

Fie ca este vorba de autostrazi, de dezvoltarea proiectelor de securitate energetica sau cibernetica, de reactoarele 3 si 4, de reabilitarea sistemelor de irigatii sau de sistematizarea cursurilor de apa pentru prevenirea inundatiilor, de modernizarea porturilor, aeroporturilor si cailor ferate, de statiunile balneo-climaterice, sau de mega-proiectul de cercetare in fizica nucleara ELI, de sanatate si educatie, toate acestea, la care se adauga proiectele regionale si locale, implica un exercitiu amplu de proiectii strategice sustenabile sistemic, capabilitati de administrare si management extinse din partea autoritatilor si institutiilor publice, resurse specializate si dedicate, capacitatea de a propune proiecte viabile si bancabile, eficienta si transparenta.

Isarescu: Indeplinim aproape toate criteriile de aderare la euro, dar nu avem o autostrada peste Carpati

Ce trebuie sa facem pentru a rezolva problemele cu care se confrunta tara noastra?

Lumea se schimba, iar noi ne schimbam odata cu ea. Romania trebuie sa devina mult mai bine conectata la pulsul mediului economic si politic regional si international, inclusiv cel financiar, in conditiile intensificarii competitiei intre state pentru atragerea de investitori si finantari.

Impactul crizei si decalajul economic acumulat al Romaniei au expus mediul local de afaceri, inca insuficient neconsolidat, unor presiuni care cer actiuni in timp real si masuri contingente anticipative.

Provocari cronice, precum cultura imediatului, coruptia masiva, lipsa de viziune sistemica integrata, decalajele acumulate si restrangerea capacitatii administrative, pot fi remediate pe fond doar prin conturarea si calibrarea unui proiect de tara multi-generational, a unei directii competitive si a unor prioritati strategice care sa tina cont de valorile nationale si de interesele tarii, precum si de rolul sau articulat in formula europeana si transatlantica.

La ce se uita in primul rand oamenii de afaceri atunci cand iau o decizie legata de locul in care vor sa investeasca?

Pentru atragerea investitorilor straini pe piata locala este obligatorie existenta unui mediu politic, legislativ si de afaceri stabil, echitabil si predictibil.

In acest context, suntem de parere ca este necesara crearea unui cadru coerent de instrumente de sprijin finantate din surse publice si orientate catre sectoarele care influenteaza in mod direct investitiile si cresterea economica: infrastructura, cercetarea, dezvoltarea si inovarea, precum si managementul resurselor umane.

Salutam masurile recente de accelerare a constituirii unei platforme moderne si eficiente de incurajare a investitiilor straine atat in tara, dar si prin sincronizarea pro-activa a misiunilor economice si diplomatice ale Romaniei in strainatate, de intensificare a luptei anticoruptie si contra evaziunii fiscale, completate de transparentizarea si intarirea capacitatii administratiei publice.

Cresterea economica a Romaniei se afla la cel mai inalt nivel de la criza din 2009 incoace. Insa este acesta un indicator important dupa care se ghideaza investitorii straini?

Bineinteles ca o crestere economica sanatoasa reprezinta un punct de atractie pentru investitori, dar lucrurile sunt mult mai complexe atunci cand vine vorba de analiza competitivitatii economice a unei tari, iar elementul sustenabilitatii acestei cresteri e unul crucial, mai ales prin raportare la nivelul de trai, calitatea serviciilor publice, stadiul infrastructurii, gradul de modernizare a sistemului de sanatate si de educatie.

Discrepantele sunt frapante si flagrante in Romania - tuturor trebuie sa ne pese si sa ne implicam in procesul necesar de transformare.

Crestere record pentru economia Romaniei in 2015 - cele mai bune cifre de dupa criza

In aceste conditii, unde trebuie sa mai lucreze tara noastra pentru a atrage cat mai multe investitii straine?

Mediul de afaceri are propriile responsabilitati pentru aplicarea diligenta a unor politici avansate de guvernanta corporativa si implementarea riguroasa a unor instrumente de etica si independenta. In aceeasi masura, asteptarile legitime ale investitorilor, oamenilor de afaceri si cetatenilor sunt legate de consolidarea statului de drept si de responsabilizarea sectorului public si a politicienilor catre toleranta 0 fata de coruptie.

Economia locala a progresat, realitate dovedita si prin indicatorii macro pozitivi inregistrati in ultima perioada, in termeni de diversitate, complexitate, standarde europene si internationale si conectivitate globala. Dificultatile persista cronic in regiunile sarace si cu privire la categoriile vulnerabile, in domeniul infrastructurii de transporturi, sanatate si educatie, dar si al intarzierilor critice in absorbtia fondurilor europene.

Iata cateva dintre aspectele pe care Romania trebuie sa le ajusteze in vederea atragerii investitorilor straini:

  • Cresterea transparentei si a responsabilitatii in administratia publica si in utilizarea fondurilor publice nationale,
  • publicarea costurilor investitiilor publice (inclusiv valorile ofertelor si costurile finale),
  • analiza cost / beneficiu pentru fiecare investitie si punerea in aplicare a principiilor de guvernanta corporativa ale OCDE pentru intreprinderile de stat,
  • solutionarea problemelor din legislatia PPP,
  • asigurarea implementarii Master-planului de Transport (adoptat in 2015) pentru imbunatatirea infrastructurii romanesti in conformitate cu standardele UE de calitate si acoperire,
  • imbunatatirea aplicarii si controlului cadrului legislativ existent,
  • cresterea calitatii sistemului de educatie si de calificare a fortei de munca.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#crestere economica Romania, #probleme economie Romania, #riscuri economie Romania , #analiza economica