Economia subterana, locul unde hotul neprins e negustor cinstit

Vineri, 05 Noiembrie 2010, ora 18:09
2620 citiri
Economia subterana, locul unde hotul neprins e negustor cinstit
Foto: associatedcontent.com

Economia subterana nu e totuna cu coruptia, ca atunci cand tu dai spaga in plic, altul ia plicul, iar ceilalti se mira cum de ai castigat licitatia. Economia subterana functioneaza discret si fara plic, nici n-o simti ca a functionat atunci cand ai dat, iar celuilalt i s-a parut normal ca a primit, cand a luat. Chit pe chit.

Economia subterana apare atunci cand cumperi si nu iei bon, cand frizerul nu plateste la fisc, cand instalatorul nu-ti da chitanta, meditatorul nu face factura, mecanicul auto iti schimba uleiul pe sest, taximetristul te incaseaza pe blat, Boc n-are resurse, iar leafa e din ce in ce mai mica, dupa buget, coane Fanica.

Pentru unii muma, pentru altii ciuma, pentru restul spaga.

Pe scurt, in economia subterana se lucreaza numai cu banii jos si fara sa stie stanga ce face dreapta, intrucat amandoua sunt ocupate cu motiunile, cu asumarile, cu plenul, comisia, subcomisia, cu razboiul Roberta si cu legile privind combaterea economiei subterane.

Economia subterana este drumul de vis, care incepe cu prostituatele de pe linia de centura, trece pe strada negustorilor de droguri, traverseaza bulevardul contrabandistilor, colt cu soseaua evazionistilor si ajunge atat de sus, incat mi se intuneca mintea, cand ma gandesc la Palatul, unde se da dezlegare de datorii numai pentru magnati, moguli si alti patricieni, cu drepturi egale. Ceilalti platesc de se sting.

Nici Pythia n-ar ghici cata datorie a fost, cata s-a iertat, cata a ramas si cata se plateste, daca Palatul Victoria nu-i mai scuteste pe respectivii.

Prostitutia e munca la negru, n-ai ce-i face

Mai tare ca Pythia, Institutul National de Statistica a facut o socoteala grosso modo si a estimat cam pe unde isi invarte cifrele bugetul economiei, ascunsa la subteran: cam la 20% din BIP, adica vreo 85 miliarde de lei, mai scurt, aproape 20 miliarde euro. Ma mult decat toate imprumuturile pentru care se milogeste presedintele la FMI, cu caciula in mana, ca la Inalta Poarta.

Ajunge de o autostrada cat e tara de lunga, si mai ramane ceva, ca sa carpim punctul de pensie, cel ros de soareci, sau salariile mancate de sobolani.

Pentru ca cifra adevarata sa nu ne sperie, cumva, persoana de la statistica n-a inclus in ea si prostitutia, drogurile sau contrabanda, adica inca o autostrada, cat e tara de lata.

Pe de alta parte, Consiliul Concurentei, nestiind ca a intrat in competitie cu statistica, a socotit si el o evaziune de 60%, destul ca sa umplem tara numai cu autostrazi, ca la nemti, si se ne invidieze ungurii, de ciuda.

De ce micul Paris si nu mica Viena?

Fireste, doamna Elena Udrea nu putea sta sa croseteze ciorapi de lana, cand tara arde, iar palatele se piaptana - toate. Dupa ce s-a sfatuit personal cu presedintele Norvegiei si cu imparatul Olteniei, doi prieteni apropiati, doamna Udrea a estimat ca nici turismul nu face exceptie cu economia lui subterana, evaluata la 40%.

Cu atata banet, dupa ce am umplut tara cu autostrazi, acuma e momentul sa facem Bucurestiul port, sa-l impingem mai spre Arges, sau, si mai bine, sa tragem Dunarea mai aproape, pana la Splaiul Unirii, ca sa avem si noi o Viena a noastra, nu numai ungurii o Budapesta a lor.

Mi se intuneca mintea, cand aflu cum mai prospera si alte economii la fel de negre: cel putin 50% la tigari si 40% la textile. Suficient ca sa facem un pod peste Marea Neagra, direct la turci si o autostrada suspendata, direct la greci, peste toata Bulgaria, ca sa nu cobaram in parcare, unde a mers vestea ca se fura masini pe rupte.

Mai am si alte exemple, dar ma opresc aici. Oricum, premierul Boc nu e omul care sa rupa pisica, iar ceilalti se invart in jurul borcanului de miere, cu gandul numai la zicala rastalmacita: ubi bene, ibi patria. Deocamdata, patria este peste tot, dar bene nicaieri. Restul e numai ubi si ibi.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#economie subterana Romania, #evaziune fiscala Romania , #analiza economica