Fasia Gaza: Conflictul armat si impactul asupra economiei mondiale

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 21:32
2992 citiri
Fasia Gaza: Conflictul armat si impactul asupra economiei mondiale
Foto: The Telegraph

Conflictul din Fasia Gaza a avut un impact important, in ultima saptamana, asupra pietelor financiare, se arata intr-o analiza publicata marti.

Analistii de la Brown Brothers Harriman au identificat 7 consecintele ale violentelor intre palestinieni si israelieni, scrie Market Watch.

Fasia Gaza: Armistitiul se lasa asteptat, avioanele continua bombardamentul

Petrol: Conflictul armat indelungat va afecta cel mai mult piata carburantilor, desi impactul este greu de estimat. Potrivit analizei, tensiunile din Gaza au amplificat temerea ca aprovizionarea cu petrol din Orientul Mijlociu va fi afectata. In plus, acestea se adauga crizei din zona euro, cresterii economice slabe din Statele Unite si China, astfel ca este dificil de crezut ca pretul petrolului Brent, de referinta pentru piata europeana, va urca peste 110 dolari.

Israel: Economia acestei tari abia isi revenise dupa ultimele turbulente, produsul intern brut inregistrand cel mai slab avans din 2009, in trimestrul trei. Desi analistii de la Brown Brothers Harriman nu vad un impact direct al conflictului din Fasia Gaza pentru economia Israelului, in ceea ce priveste schimburile economice, in mod indirect, consumul intern va avea de suferit, deoarece populatia se teme de rachetele lansate de palestinieni.

Gruparea Hamas: Ramane un jucator-cheie in regiune, iar "chiar daca actualii lideri sunt vanati de israelieni, altii asteapta cuminiti sa le ia locul", se mai arata in analiza.

Egipt: Nu este suprinzator faptul ca eforturile diplomatice de a aplana conflictul se concentreaza, in special, la Cairo, avand in vedere ca Gaza a fost administrata in trecut de Egipt si ambele tari se invecineaza cu Israel. "Insa liderul egiptean, Mohammed Morsi, este vazut ca un simpatizant al gruparii Hamas", mai scriu cei de la Brown Brothers Harriman.

Iran: Tensiunile din Gaza au distras atentia de la ambitiile Iranului de a crea arme nucleare, astfel ca analistii citati spera ca implicarea acestei tari nu va fi prea mare.

Statele Unite: Washington-ul nu vrea ca situatie sa se extinda in regiune si sa creeze si mai multa instabilitate. "Credem ca acest conflict armat va favoriza dolarul, iar SUA vor fi refugiul perfect pentru investitorii care vor sa fuga de Orientul Mijlociu", sustin cei de la Brown Brothers Harriman.

Turcia: Aceasta tara se plaseaza in mijlocul tensiunilor, fiind un adversar inrait al Israelului. In consecinta, pietele financiare vor reevalua potentialul de risc al Turciei.

Miscarea islamista Hamas, aflata la putere in Fasia Gaza, si Israelul se bombardeaza reciproc de 7 zile. Cele doua parti au fost de acord, miercuri seara, cu incetarea focului, dupa o saptamana de violente in care au murit 160 de persoane, au anuntat oficialii egipteni.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Fasia Gaza efecte economie, #Fasia Gaza impact economie, #Fasia Gaza economie mondiala , #analiza economica