FMI: Evolutia economiei Romaniei a fost sub asteptari in T1

Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 16:12
1532 citiri
FMI: Evolutia economiei Romaniei a fost sub asteptari in T1
Foto: Gandul

Reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tony Lybek, a declarat, miercuri, ca economia romaneasca a evoluat sub asteptarile Fondului, in primul trimestru, si ca misiunea FMI, ce va sosi la Bucuresti in august, va analiza situatia.

"Este putin mai rau decat asteparile noastre. In momentul in care am negociat programul, am analizat informatiile disponibile si am proiectat o crestere economica de -4,1 la suta in 2009. (...) In a doua jumatatea a anului 2010 ne asteptam sa revina cresterea (economica)", a spus Lybek, potrivit traducerii realizate de postul de televiziune Money Channel, unde a avut loc interviul.

Produsul intern brut al Romaniei a scazut, in primul trimestru al acestui an, cu 6,2%, fata de aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor publicate, marti, de Institutul National de Statistica (INS), care a revizuit in jos nivelul contractiei, de la 6,4% - nivel estimat la jumatatea lunii mai.

Lybek a subliniat, insa, ca evolutia economica din primul trimestru al acestui an a fost sub asteptari in mai multe tari, astfel ca situatia din Romania "nu este ceva exceptional".

"Inteleg ca, la inceputul unei recesiuni, primul trimestru arata o incetinire puternica, dar monitorizam situatia de aproape si analizam nu doar cifrele PIB, ci si indicatorii pentru aprilie si mai si vom lua in considerare aceasta situatie la prima analiza. Aceste analize au loc trimestrial, iar misiunea FMI se va afla aici la inceputul lui august si vom raporta catre board in a doua jumatate a lui septembrie. Vom analiza situatia atunci", a precizat Lybek.

Misiunea din august va analiza si impactul contractiei economice asupra veniturilor bugetare si cifrelor macroeconomice, inclusiv evolutia deficitului balantei de plati, care "cu siguranta va scadea", potrivit reprezentantului FMI.

Deficitul balantei de plati a Romaniei s-a redus cu 82,1% in primul trimestru al acestui an, la 709 milioane euro, pe fondul comprimarii semnificative a deficitului comercial si mentinerii unui nivel ridicat al excedentului balantei transferurilor curente.

"Suntem flexibili in masura in care este vorba de factori care nu depind de autoritati"

In legatura cu constrangerile fiscale impuse Romaniei in cadrul acordului de finantare, Lybek a mentionat ca FMI poate da dovada de flexibilitate in privinta tintelor doar in masura in care o eventuala neindeplinire a acordului nu ar fi imputabila autoritatilor romane.

Autoritatile romane au convenit cu Fondul Monetar International incadrarea in anumite tinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel incat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde lei. Pentru primul trimestru, tinta de deficit este de 8,3 miliarde lei, pentru finalul trimestrului II - de 14,5 miliarde lei, iar pentru sfarsitul celui de-al treilea trimestru - de 18,6 miliarde lei.

Dupa primele patru luni ale acestui an, deficitul bugetului general consolidat al Romaniei a ajuns la 9,36 miliarde lei, echivalent cu 1,76% din PIB.

In legatura cu executia bugetara de pana acum, Lybek a mentionat ca situatia "arata destul de bine". "Am fost asigurati de autoritati ca vor respecta aceste tinte. Am vazut ca existe idei bine intentionate pentru stimuli fiscali", a adaugat el.

Intrebat ce parere are despre programul guvernamental "Prima Casa", reprezentantul FMI a afirmat ca "este o masura bine intentionata", mentionand ca trebuie analizate unele dintre detaliile acestei masuri "pentru a spune daca este bun".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#Fondul Monetar International, #FMI economie Romania , #analiza economica