Frica de Ebola poate declansa un dezastru economic la nivel mondial

Sambata, 04 Octombrie 2014, ora 19:55
4285 citiri
Frica de Ebola poate declansa un dezastru economic la nivel mondial

Primul caz de Ebola inregistrat in Statele Unite a semanat deja panica in randul populatiei americane, iar aceste temeri ar putea afecta serios economia SUA.

Chiar daca o singura persoana este infectata cu virusul Ebola in Statele Unite, economistii se tem ca insasi frica de aceasta boala s-ar putea raspandi contagios.

"Oamenii incep sa se teama dupa ce vorbesc cu altcineva caruia ii este frica sau dupa ce vad pe cineva ca a contactat virusul", spune economistul Ross Hammond, citat de ABC News.

Acesta a studiat si efectele economice ale inchiderii scolilor americane, in anul 2009, ca reactie la temerile legate de virusul gripei porcine, H1N1. Economistul sustine ca exista cazuri documentate care arata felul in care frica se raspandeste foarte rapid, iar aceste temeri ar putea avea consecinte care sa afecteze comportamentul cumparatorilor si afacerile.

Primul caz de Ebola in America (Video)

"Cand oamenii incep sa se teama de contactarea unei boli si isi schimba comportamentul sau nu isi mai trimit copiii la scoala sau nu se mai duc la serviciu ori anuleaza o calatorie, aceste lucruri sigur ca au efecte economice", explica Hammond, director al Centrului de Dinamica Sociala si Politica de la Institutul Brookings, din Washington.

Productivitatea

In Texas, unde a fost diagnosticat cu Ebola americanul aterizat la Dallas, care a venit din Liberia, unii dintre parinti au ales deja sa nu-si mai trimita copiii la scoala, de teama unei contaminari. Acest lucru inseamna ca acei oameni vor fi nevoiti sa ramana acasa cu copiii, putand afecta astfel nivelul de productivitate la locul de munca.

In studiul sau din anul 2009, Hammond a estimat ca inchiderea tuturor scolilor din Statele Unite din cauza temerilor de infectare cu virusul H1N1, timp de patru saptamani, a costat intre 10 si 47 de miliarde de dolari.

Panica in SUA: 100 de persoane testate pentru Ebola in Texas

Bursele

Actiunile companiilor aeriene au scazut in aceasta saptamana si datorita temerilor ca virusul ar putea impiedica disponibilitatea americanilor de a calatori.

De asemenea, Banca Mondiala a estimat in luna septembrie ca efectul economic al Ebola in cele mai grav lovite tari - Liberia, Guineea si Sierra Leone - ar urma sa fie "catastrofal". Intr-o economie globala, acest lucru ar putea avea un impact si asupra companiilor americane.

Calatoriile si turismul

Astfel, oamenii ar putea alege sa nu mai calatoreasca, nu doar international, ci nici in interiorul SUA, putand fi afectata industria companiilor aeriene si cea de turism. Hammond mai arata insa ca frica poate ajuta la raspandirea unei epidemii la fel de bine cum ajuta la stapanirea sa.

Disparitia aeronavei Malaysia Airlines ce efectua zborul MH370, pe 8 martie, de exemplu, i-ar putea ingrijora pe oameni in legatura cu calatoriile cu avionul, desi probabilitatea aparitiei unui nou astfel de incident nu a crescut, explica economistul american.

Cu toate acestea, profesorul Amit Khandelwal, de la Columbia Business School, spune ca este prea devreme pentru a sti daca teama de raspandirea virusului Ebola in SUA ar putea determina companiile sa-si schimbe deciziile in ce priveste afacerile: "Nu sunt cat de putin ingrijorat pentru acest lucru si nu imi pot imagina ca poate impiedica firmele sa-si trimita manageri in Texas".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#Ebola afectat economie SUA, #Ebola economie americana, #virus Ebola America , #analiza economica