In Romania este bine sa ai cash

Duminica, 28 August 2011, ora 23:15
7706 citiri
In Romania este bine sa ai cash

Si nu numai aici. Nimic nou sub soarele cu dinti al crizei economice mondiale. Pietele fac echilibristica pe buza prapastiei din cauza muntilor de datorii ridicati in Statele Unite si pe batranul continent. Lumea sta cu arma la picior, mai degraba lansand rachete de semnalizare, decat sa dea semne ca poate intra intr-o batalie pe care si-ar dori-o adjudecata.

La casele de pariuri privind partida Restul Lumii - recesiune, brokerii ezita sa propuna bet-uri substantiale pe "1" sau "2", preferand sa mizeze, cel putin vreun an, pe "x". Adica un stand by de hibernare de-a lungul unui anotimp incins de ingrijorare si incertitudini.

Predictiile sunt evitate cu prudenta in acest mediu dominat de volatilitate si unde variabilele abunda. Ca intotdeauna, exista si optimisti incurabili. Cum este cazul laureatului premiului Nobel pentru economie in 2004, Edward Prescott. El considera ca testele cele mai dificile sunt in masura sa vindece maladii latent.

Altfel spus, nu strica deloc, din cand in cand, o criza reala pentru a avea reforme sanatoase. Intr-un conclav al capetelor laminate desfasurat recent in sudul Germaniei, 17 "nobelisti" s-au reunite pentru o radiografie la zi a starii economiei mondiale.

Domnul amintit a adaugat ca momentan e nevoie de mai mult decat un bandaj. Totusi, e convins ca statele europene trebuie sa se reformeze. Vor fi discutii la masa tratativelor si, pana la urma, consensul va avea castig de cauza. Ramane de retinut socanta sa concluzie: "Europa va inregistra un boom economic si va depasi Statele Unite".

Oarecum in aceeasi nota, Robert Mundell, castigator al distinctiei in anul 1999 pentru analize in domeniul valutar, a fost de parere ca "euro nu se afla in pragul prabusirii. Europa trebuie sa mearga inainte, spre un echivalent al SUA".

La intalnirea cu pricina, pe langa discutiile despre disciplina economica, a fost acordata o atentie aparte monedei comunitare. Mai precis, particularitatilor ei, care difera de la o tara la alta. De pilda, Greciei nu-i este recomandata parasirea zonei euro. Unui stat ca acesta, inglodat in datorii, ii va fi practic imposibil sa-si ramburseze debitele uriase acumulate.

Daca ar apela la moneda proprie denominata in euro, deoarece eventuala drahma s-ar devaloriza intr-un ritm imposibil de tinut in frau.

La polul opus, bogata Germanie ar fi avantajata din acest punct de vedere. Creditele contractate s-ar restitui mult mai facil prin intermediul unei marci apreciate in raport cu banul continental adoptat in 1999. Astfel, problemele rezultate prin iesirea nemtilor din uniunea monetara devin aproape insignifiante.

Ce nu stie insa nimeni este daca zona euro va mai avea vreun sens in lipsa principalului sau motor. Oricum, in tara doamnei cancelar Merkel, creste opozitia fata de alte planuri de salvare a sarantocilor din cartierul European.

Se verifica asadar scepticismul numerosilor analisti economici afisat in urma cu 12 ani, la intrarea pe piata financiara a bancnotei cu poduri pentru unitate in diversitate. Atunci a fost un triumf al politicului in detrimentul economicului. O victorie care, iata, nu-si pierde doar stralucirea, ci da din ce in ce mai multe dureri de cap.

Trei membri ai ariei euro - Grecia, Irlanda si Portugalia au solicitat ajutor international, iar Spania si Italia se afla in mare primejdie. Trecand la Romania, multi economisti de notorietate sunt de acord ca tara a pierdut oportunitati cu duiumul si continua s-o faca.

Au existat sanse importante in industria prelucratoare pentru companiile mari ce isi indreptatu atentia catre zone din estul Europei. Aici, conform multor pareri din vest, forta de munca este bine pregatita, educata, disciplinata si substantial mai ieftina decat media continentala.

Fluxul s-a diminuat insa dramatic, iar avantajele pe care le-ar fi oferit Romania, de exemplu, se reduc continuu si tot mai vizibil. Aceasta e consecinta unor politici nefaste puse in opera de catre decidentii de tara. Economia se repune pe picioare in tari cu conducatori destupati la minte.

Prin stimulente, scaderi de taxe si proiecte guvernamentale de succes. Rezultanta este imediata: incurajarea si, implicit, cresterea consumului. Cand bancile isi vor relua creditarile, e semn ca recesiunea isi face bagajele.

De asemenea, piata imobiliara este unul din primii indicatori ai activitatii economice din orice tara. Bunaoara, in Statele Unite, principalele barometre consultate sunt cele care masoara numarul caselor vandute si cel al oamenilor ocupati.

Unul dintre cei mai bogati evrei ai planetei spunea, intr-un interviu acordat mediei romanesti, ca, in aceste vremuri de criza, este foarte bine sa ai bani lichizi. Dar si ca orice mare investitie este riscanta, putand fi zadarnicita de factori politici, valutari, crize sociale si altele asemenea.

Cat de mult pot fi adoptate si adaptate in Romania astfel de sugestii, ramane de vazut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#criza economica mondiala, #laureati Nobel criza economica, #criza cash Romania , #analiza economica