Lovitura pentru romanii fumatori: Tigarile, interzise in spatiile publice? Lectia din alte state europene

Luni, 30 Martie 2015, ora 07:12
13532 citiri
Lovitura pentru romanii fumatori: Tigarile, interzise in spatiile publice? Lectia din alte state europene

Senatul Romaniei a adoptat, in aceasta luna, legea care interzice fumatul in spatiile publice, dar decizia finala apartine deputatilor. Insa care e situatia in alte state europene?

Ziare.com a analizat efectele pe care le-au avut masurile similare in cateva tari de pe Batranul Continent.

Senatul a adoptat legea care interzice total fumatul in spatiile publice - Ce urmeaza

Astfel de legi sunt implementate pentru a proteja sanatatea oamenilor.

De exemplu, studiile au aratat ca, pe parcursul unui an, fumatul reprezinta cauza decesului prematur a 30.000 de unguri, iar numarul mortilor care au legatura cu fumatul pasiv depaseste 2.300, informeaza Who Europe.

Amenzi usturatoare in Andorra

In acest mic stat european, fumatul a fost interzis in 2004 in cladirile guvernamentale, scoli, gradinite, spitale, sali de sport si autobuze. Ulterior, dupa 6 ani, a fost adusa in discutie extinderea acestei masuri.

In 2010, autoritatile sustineau ca in acest mod locuitorii tarii vor fi protejati mai eficient fata de efectele fumatului pasiv. "Oamenii nu se vor lasa de tigari doar pentru ca nu mai au voie sa fumeze oriunde. Teama legata de pierderile economice e una nejustificata", sustinea unul dintre initiatori, potrivit Diari D'Andorra.

Initiativa de a interzice fumatul in spatiile publice (inclusiv baruri, restaurante si cluburi) a strans peste 2.000 de semnaturi din partea cetatenilor cu drept de vot si cerea un angajament politic ferm. Ea s-a dovedit a fi populara, asa ca masura a intrat in vigoare in decembrie 2012. Potrivit acesteia, cetatenii Andorrei au dreptul de a nu fi expusi la fumatul pasiv impotriva vointei lor, iar sanatatea sa le fie afectata din aceasta cauza.

Legea mai arata ca proprietarii institutiilor publice si private pot crea locuri special amenajate unde se poate fuma, insa acestea trebuie sa fie complet separate de restul cladirii si sa aiba un sistem de ventilatie propriu. In aceste zone sunt interzise mancarea si bautura, iar minorii nu au voie sa intre acolo, arata El Periodico.

Amenzile pentru fumatul in spatiul public sunt cuprinse intre 30 si 500 de euro. De asemenea, sunt sanctionati si cei care nu au amenajat cum trebuie spatiile pentru fumat, iar cei care au permis aprinderea tigarilor in locuri nepermise sau au lasat minorii in spatiile pentru fumat sunt obligati sa scoata din buzunar pana la 10.000 de euro.

Ce se intampla la vecinii din sud

Potrivit datelor publicate de Comisia Europeana, 17 dintre statele membre UE au legi comprehensive in ceea ce priveste interzicerea fumatului in spatiile publice. Dintre acestea, cele mai stricte masuri sunt luate in Irlanda, Marea Britanie, Grecia, Bulgaria, Spania si Ungaria.

In cazul natiunii de la sud de Dunare, legea care interzice fumatul in spatiile publice a intrat in vigoare la 1 iunie 2012. Ea este valabila si pentru baruri, restaurante, cluburi, firme si stadioane.

Insa masura a fost contestata de unii patroni. Pe 27 mai 2013, seful Asociatiei Hotelurilor si Restaurantelor din Bulgaria, Blagoy Ragin, a precizat ca vrea sa convinga Parlamentul sa aduca un amendament legii, astfel incat in localuri sa existe spatii separate, pentru fumatori si nefumatori.

La acea vreme, el a sustinut ca in primele 5 luni de cand legea a intrat in vigoare, bugetul a suferit o lovitura de aproximativ 400 de milioane de euro.

"Eu nu sunt dependent de tigari, dar ca om de afaceri trebuie sa ma conformez conditiilor economiei reale. E vorba de supravietuirea noastra", a sustinut atunci Blagoy Regin, potrivit Skift.com.

Insa apelul sau a ramas fara ecou, avand in vedere ca toti parlamentarii au votat impotriva ideii. De asemenea, in februarie 2014, o propunere similara a fost inaintata forului legislativ al tarii, dar a avut parte tot de un rezultat negativ.

Dar la inceputul acestui an, partidul din Opozitie ATAKA a adus din nou in discutie relaxarea masurilor anti-fumat.

Liderul acestei formatiuni politice, Volen Siderov, si-a motivat decizia prin faptul ca, de cand a fost introdusa legea, peste 30.000 de oameni au ramas fara loc de munca, iar veniturile restaurantelor si barurilor au scazut simtitor, cu 153 de milioane de euro, arata Novinite.

Insa ministrul Sanatatii, Petar Moskov, a spus ca Guvernul nu va sustine o astfel de masura.

Cum au fost afectate restaurantele si barurile din Germania

Unele interdictii legate de fumat au fost introduse in hotelurile, restaurantele si barurile germane in 2008 si la inceputul anului urmator.

La acea vreme, asociatia de profil DEHOGA a sustinut ca aceste masuri au descurajat oamenii sa mai iasa in oras, precizand ca 15% din afacerile care au pus in aplicare masurile au inregistrat o scadere a veniturilor cu 50%, potrivit Deutsche Welle.

Insa, pe de alta parte, un studiu realizat de Universitatea din Hamburg arata ca efectele negative asupra veniturilor sunt pe termen scurt. Pe termen mediu si lung are loc o recuperare a banilor pierduti.

Efectul asupra producatorilor de tigari

O lege care interzice fumatul in spatiile publice duce, de obicei, la scaderea vanzarilor de tigari, astfel ca industria tutunului e afectata.

Spre exemplu, in Marea Britanie, vanzarile de tigari au scazut cu 11% in iunie 2007, prima luna cand masura a intrat in vigoare, fata de aceeasi perioada a anului anterior, potrivit BBC. In Irlanda a fost vorba de un declin de 16%.

Oamenii se gandesc sa se lase de fumat

Dar o astfel de lege a avut si unele efecte pozitive. Astfel, un studiu din 2006 a aratat ca peste 22% dintre cei intervievati in Regatul Unit au precizat ca se gandesc sa se lase de fumat, ca urmare a acestei legi.

Mai mult, in New York, in ultimii trei ani, rata celor care s-au lasat de tigari e de doua ori mai mare decat media pe tara, ca urmare a implementarii legii, informeaza Time.

In plus, un studiu realizat in Massachusetts demonstreaza ca probabilitatea ca tinerii sa se transforme in fumatori inraiti e cu 35% mai mica in orasele unde exista interdictii legate de consumul de tigari.

Insa, in Suedia, legea in cauza a avut un alt efect, potrivit SVD.se. Populatia s-a orientat catre snus, un tutun umed pe care consumatorul il tine intre obraz si gingie. Spre deosebire de tutunul care se mesteca si tutunul umed care nu se fumeaza, snus nu trebuie sa fie scuipat. Totusi, el contine nicotina si este una dintre principalele cauze ale cancerului pancreatic. Snus e foarte popular si in Novegia.

Consumul acestei substante mai e permis, in anumite limite, si in Finlanda si Danemarca, dar e interzis in celelalte state UE.

Situatia din Romania

In prezent, legea din Romania obliga localurile sa aiba doua spatii diferite - unul pentru fumatori, iar altul pentru nefumatori.

O Romanie fara fum de tigara: Ar trebui ca fumatul sa fie interzis in spatii publice? Dezbatere Ziare.com

Insa, pentru ca legea nu se aplica, in Parlament a fost inaintata initiativa legislativa care interzice complet fumatul in spatiile publice, inclusiv in institutii de stat, baruri si restaurante.

Senatul a adoptat-o pe 18 martie si a fost trimisa la Camera Deputatilor, care e for decizional.

In Romania exista peste 4,4 milioane de persoane care fumeaza zilnic.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#masuri lege interzis fumat spatii publice, #efecte lege fumat interzis spatii publice, #lege fumat interzis , #analiza economica
Comentarii