Lupte sangeroase in Ucraina: Tara se afla pe marginea prapastiei

Joi, 20 Februarie 2014, ora 19:39
3340 citiri
Lupte sangeroase in Ucraina: Tara se afla pe marginea prapastiei
Foto: Business Insider

Ucraina fierbe din nou, dupa ce proteste violente au izbucnit in Kiev. Insa manifestatiile din strada sunt in concordanta cu evolutia mult sub asteptari a economiei.

Publicatia IB Times a adunat cele mai importante lucruri referitoare la situatia economica a acestei tari.

Lupte sangeroase in Ucraina: Numarul mortilor creste. Va decide UE sanctiuni? LIVE

Produsul intern brut al Ucrainiei a stagnat in ultimii doi ani

In ultimii doi ani, cresterea economica a fost anemica, avand in vedere ca a incetinit puternic in ultimele cinci trimestre. Cel mai probabil, PIB-ul a stagnat in anul 2013, dupa un avans de doar 0,2% in 2012. Comparativ, in 2011, economia a inregistrat o crestere de 5,2%, iar in 2010 de 4,1%.

Banca Mondiala se asteapta ca Ucraina sa isi revina in acest an, insa inca exista incertitudini mari asupra evolutiei acestei tari.

Rata somajului este de 7,5%

Rata somajului a scazut in ultimii patru ani, de la 9,5% (in 2009) pana la 7,5% (in 2013). Totusi, firmele se plang de lipsa specialistilor, iar multi absolventi de facultate fie nu isi gasesc de lucru, fie presteaza munci care sunt sub calificarea lor.

Banca centrala a Ucrainiei nu a oferit inca un plan sustenabil

Hrivna ucraineana s-a depreciat cu mai mult de 9%, din 24 decembrie 2013 pana in prezent. Pe 6 ianuarie, banca centrala a limitat cumpararea de valuta pentru persoanele fizice si a impus o perioada de asteptare de 6 zile pentru firmele care vor sa faca acest lucru.

"E clar ca aceste masuri nu au avut efecte prea importante, avand in vedere ca nu reprezinta solutii sustenabile. Chiar daca ofera un control asupra pietei financiare, ele nu sunt masuri potrivite pe termen lung", a spus Liza Ermolenko, economist specializat pe piete emergente la Capital Economics.

Increderea consumatorilor este scazuta

Indicele care arata increderea consumatorilor din Ucraina a scazut de la 80,3 la 72,5 intr-o singura luna (decembrie 2013 - ianuarie 2014).

Reformele ar putea ajuta agricultura

In trecut, economia Ucrainiei se baza foarte mult pe exporturile din agricultura, in special cele de grau. Insa in prezent, acest sector mai reprezinta doar 10% din PIB. Banca Mondiala a preciat ca tara are un urias potential agricol, care insa nu este exploatat din cauza veniturilor scazute si a lipsei modernizarii fermelor.

Mai mult, nici legislatia nu este foarte clara, astfel ca sunt necesare reforme, mai ales ca exporturile au inceput sa se diminueze drastic (in 2013, livrarile de porumb in afara tarii s-au redus cu o treime fata de anul precedent).

Ucraina sufera si din cauza sectorului energetic

Ucraina importa trei patrimi din cantitatea necesara de petrol si gaze naturale, in special din Rusia. Sectorul energetic se confrunta cu numeroase probleme, inclusiv lipsa investitiilor si o infrastructura depasita.

In ultimii 10 ani, Ucraina a negociat intelegeri cu vecinii din est in ceea ce priveste pretul gazelor, insa Moscova s-a saturat de instabilitatea politica de la Kiev si a anuntat ca isi va indeplini promisiunile in momentul in care se va forma un nou guvern.

Succes pentru sectorul de investitii

Cand facea parte din URSS, Ucraina a evoluat de la o economie bazata pe agricultura la una industriala, iar dupa prabusirea Uniunii Sovietice, ea a inceput sa isi dezvolte si partea de servicii, care a ajuns sa fie sectorul cu cea mai accelerata crestere (+8,7% intre 2004 si 2012).

De asemenea, IT-ul reprezinta un mare plus pentru aceasta tara, avand in vedere ca Ucraina se afla pe locul patru in lume (este depasita doar de SUA, India si Rusia) dupa numarul specialistilor in acest domeniu.

Productia industriala s-a prabusit in 2013

Productia industriala a scazut cu 5% din august 2013 pana in ianuarie 2014, potrivit Bancii Mondiale. Cererea pentru otel si exporturile de materiale industriale s-au diminuat, iar consumul intern a avut un avans slab.

Piata muncii se diminueaza

Multi ucrainieni au calificari inalte, insa sunt mult mai prost platiti decat cei din statele dezvoltate. Produsul intern brut pe cap de locuitor este de aproximativ 3.500 de dolari in Ucraina. Iar din cauza disputelor politice si a revoltelor populare, tot mai multi au migrat in Rusia, in tarile din vestul Europei, dar si in SUA sau Canada.

De asemenea, Ucraina se confrunta si cu fenomenul de imbatranire a populatiei, iar piata muncii se va micsora cu 15%, pana in 2035, potrivit Bancii Mondiale.

Investitorii nu iubesc Ucraina

Investitorii nu se inghesuie sa bage bani in aceasta tara, din cauza legilor complicate si a proastei guvernari. Ucraina se afla pe locul 137 in topul statelor in care merita sa-ti deschizi o afacere, dintr-un total de 183 de economii luate in calcul de raportul Doing Business. Pe de alta parte, tot mai multe firme au plecat din aceasta tara.

Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
#probleme economie Ucraina, #probleme Ucraina, #lupte Ucraina, #proteste Ucraina , #analiza economica