Marile probleme ale Europei - De ce e nevoie de un nou Plan Marshall

Marti, 06 Septembrie 2016, ora 07:27
9440 citiri
Marile probleme ale Europei - De ce e nevoie de un nou Plan Marshall
Foto: Pixabay

Criza economica a trecut, insa Uniunea Europeana (UE) are cateva probleme care pun bete in roate dezvoltarii sale.

Blocul comunitar reprezinta un conglomerat format din natiuni diverse. Chiar daca au fost facuti cativa pasi pentru ca sa devina un spatiu omogen (moneda unica, libera circulatie a bunurilor si persoanelor), exista unele aspecte unde discrepantele sunt foarte mari (politici fiscale, legile privind piata muncii, structura guvernamentala si economia).

In plus, conducerea de la Bruxelles are puteri limitate, iar statele membre inca sunt guvernate dupa legi arhaice, iar unele divergente culturale si istorice impiedica colaborarea transfrontaliera in anumite aspecte, scrie Katina Stefanova, antreprenor si consultant, intr-un editorial publicat de Forbes.

Ea arata ca decalajul intre tarile din centrul continentului, in frunte cu Germania, si "surorile" din sud - Spania, Portugalia si Grecia - este mare in continuare, iar acest lucru trage in jos economia regiunii, per total.

Sursa: FMI

Katina Stefanova noteaza ca protectionismul si legile putin flexibile au facut ca piata muncii de pe Batranul Continent sa fie ineficienta. Iar salariile din centrul zonei euro au crescut, in timp ce situatia de la periferie e exact pe dos.

In plus, criza refugiatilor reprezinta inca un motiv de ingrijorare, din punct de vedere economic si cultural. Cancelarul german Angela Merkel sustine ca imigrantii ar putea reprezenta o mana de lucru ieftina si ar putea fi un raspuns la imbatranirea populatiei Europei, insa planul nu pare a fi viabil pe termen scurt.

Sursa: Wikipedia

Asta pentru ca peste un milion de refugiati ar trebui sa se integreze in comunitatile in care ajung. Iar momentan asa ceva e imposibil.

Potrivit sursei citate, o alta problema a UE este ca nu are o armata comuna, cum e cazul SUA, iar acest lucru inseamna o pierdere de 1% din PIB-ul blocului comunitar.

In alta ordine de idei, in unele cazuri - precum Germania - exista semne ca economia se supraincalzeste. Pretul locuintelor in cea mai mare economie a Europei a crescut cu 29% din 2009 pana in 2014, iar in unele orase avansul ajunge pana la 46%.

Sursa: Caixa Bank

Si in tara noastra au existat voci care si-au exprimat ingrijorari similare, pe fondul cresterii accelerate a consumului.

Solutia pentru a creste coeziunea si economia Europei

Katina Stefanova arata ca solutia pentru diminuarea acestor probleme ale Europei o reprezinta implementarea politicilor fiscale si reformelor structurale.

Astfel, ea recomanda cresterea taxelor pe proprietate in unele zone, in special in Franta si Marea Britanie, mai ales pentru apartamentele de lux si casele din zonele rezidentiale.

O alta optiune ce poate fi luata in considerare de Bruxelles este stergerea sau restructurarea datoriilor in unele tari cu restante foarte mari, cum ar fi cazul Greciei. Mai e nevoie ca diferenta dintre bogati si saraci sa fie redusa prin crearea de locuri de munca.

Insa toate aceste solutii trebuie cuprinse intr-o strategie pe termen lung. Daca Planul Marshall a fost necesar pentru reconstruirea Europei dupa Al Doilea Razboi Mondial, acum e nevoie de ceva similar ca tarile din UE sa-si revina in totalitate dupa perioada de criza.

"Planul Marshall a fost implementat in 1948. Au trecut aproape trei generatii, asa ca e cam depasit", arata sursa citata.

Unele guverne au inceput sa vada nevoia unei politici fiscale coerente. Chiar daca natiunile europene au renuntat la acest "obicei" in 2014, e posibil ca in 2017 sa se revina la aceasta cutuma.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#probleme economie UE, #probleme UE, #nou plan Marshall , #analiza economica