Miracolul algerian: o posibila putere economica a viitorului

Marti, 01 Ianuarie 2013, ora 13:14
6887 citiri
Miracolul algerian: o posibila putere economica a viitorului
Foto: Arhiva

Algeria, care si-a serbat in aceasta vara o jumatate de secol de la obtinerea independentei, a inregistrat, in ultimii ani, progrese economice pentru care alti vecini ai ei au motive s-o invidieze.

Ar fi greu sa stabilim momentul unui asemnea inceput, dar este clar ca, acum peste un deceniu de cand in Statele Unite se producea faimosul boom imbiliar, repetat de altfel si in Europa, iar cresterea economica din China era fara precedent, Algeria a profitat de bogatele sale resurse in hidrocarburi, ca sa-si sporeasca rapid productia si sa exporte masiv, ceea ce fara indoiala i-a folosit.

Toti aveau nevoie de petrol, pretul crestea vertiginos, iar Algeria dispunea de zacaminte care se pare ca nici astazi nu sunt inca identificate si omologate in intregime.

Era momentul sa-si valorifice acest fabulos potential economic, ceea ce a si facut. Simtind oportunitatea, Algeria a reusit sa se pozitioneze ca al doilea mare exporator de petrol din lume, chiar daca sub aspectul rezervelor se situeaza, deocamdata, pe locul 14.

In plus, Algeria a ajuns sa vanda 62 de miliarde de metri cubi de gaze naturale tarilor din partea de sud a Europei, care, in acest fel, au ajuns sa nu depinda de petrolul rusesc, asa cum depind cele din Europa Centrala.

De altfel, 40% din veniturile tarii provin din vanzarea gazelor naturale, ceea ce a fost posibil numai prin crearea unor vaste proiecte de infrastructura, la realizarea carora statul nu s-a zgarcit deloc.

Problemele macroeconomice si cele structurale

Pe scurt, statul algerian si-a administrat pragmatic comoara cu care s-a pomenit sub pamanturile sale. In plus, "a pus la pusculita": inca din anul 2000, Algeria si-a creat un fond de stabilizare, care astazi a ajuns la 80 de miliarde de dolari.

Rezervele valutare disponibile ale tarii ajung la 180 de miliarde de dolari, in conditiile in care Algeria este unul dintre putinele state care nu au datorii externe. In plus, inflatia este tinuta in limite rezonabile, chiar si in conditii de crestere economica rapida in ultimul deceniu.

Este clar ca rezolvarea problemelor macroeconomice este un punct castigat, dar problemele structurale franeaza, totusi, progresul tarii. Chiar daca venitul pe cap de locuitor a crescut, vechile inegalitati sociale s-au accentuat si mai mult, relateaza La Tribune.

In mod ciudat, aceasta economie prospera mentine o rata ridicata a somajului - peste 10% in total, dar 20% la tineri si femei - iar economia subterana lucreaza nederanjata de nimeni.

Mai apare un fenomen specific societatilor cu un nivel redus de dezvoltare: fondurile impresionante de care dispune tara nu sunt cheltuite, din lipsa de proiecte si de operativitate.

Din 155 de miliarde programate pentru investitii in perioada 2004-2010, au fost cheltuite numai 25 de miliarde, in principal pentru construirea de locuinte, pentru realizarea unei autostrazi de 1.200 km si pentru punerea in functiune a unei linii de metrou in capitala Alger.

Arta de a sti a cheltuiesti banii

Volumul necheltuit a ramas insa enorm, fiind necesara reprogramarea lui pe perioada 2010-2014. De altfel, intre timp, valoarea a crescut, ajungand la 256 de miliarde de dolari. Este un volum financiar enorm pentru o tara africana, foarte greu de consumat cu forte proprii, asa cum ar dori unele cercuri patriotarde interne.

Singura solutie este adoptarea proiectelor in comun cu parteneri externi, cum ar fi Germania, Italia, Spania, SUA, China, Turcia etc. Poate ca cel mai avantajos ar fi un partenierat cu Franta, propus deja de presedintele Francois Hollande, dar pe care algerienii il privesc cu rezerve, referindu-se la trecutul istoric, cand tara era colonie franceza.

Analistii apreciaza ca, daca Algeria va sti sa utilizeze disponibilul financiar in urmatorii doi ani, punerea in valoare a resurselor ei naturale ar a putea determina tara sa ajunga rapid una din importantele puteri economice ale lumii.

Numai ca investitiile nu sunt suficiente. Asa cum am aratat, societatea algeriana este roasa de puternice inegalitati sociale si de un somaj lipsit de justificare atata vreme cat lucrarile de investitii asteapta sa fie incepute.

In plus, succesul valorificarii materiilor prime descurajeaza dezvoltarea unor sectoare de activitate diversificate, care pe de o parte ar absorbi din somajul acual iar, pe de alta parte, ar stabili un echilibru al activitatilor fara care orice economie functioneaza cu socuri.

Algeria este un exemplu notoriu despre felul cum solutiile macroeconomice nu rezolva problemele unei economii, decat daca sunt dublate de cele structurale. In anii care urmeaza, Algeria va dovedi daca a inteles aceasta lectie.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#Algeria miracol economic, #economie Algeria dezvoltare, #resurse naturale Algeria , #analiza economica