Miracolul economic al Poloniei are si o parte intunecata - Asemanari cu situatia din Romania

Duminica, 05 August 2018, ora 18:40
21357 citiri
Miracolul economic al Poloniei are si o parte intunecata - Asemanari cu situatia din Romania
Foto: Arhiva Pixabay

Angajatii muzeului dedicat comunitatii evreiesti din Polonia au observat o schimbare de atitudine in randul vizitatorilor care calca pragul cladirii: tot mai multi pun sub semnul intrebarii faptele prezentate in timpul turului.

Unii vor sa afle daca nu cumva exista dovezi legate de evreii tradatori care si-ar fi vandut vecinii dusmanilor. Altii neaga Holocaustul. Antisemitismul e din nou la moda, scrie Bloomberg Businessweek.

Prin urmare, ghizii participa la niste cursuri speciale, pentru a invata cum sa le raspunda scepticilor, astfel incat sa nu se iste conflicte.

"Schimbarea s-a petrecut peste noapte", spune Dariusz Stola, profesorul de istorie care conduce muzeul. "Problema este ca tinerii sunt obisnuiti cu discursurile care instiga la ura. Unora nu le plac chipsurile, altii detesta Coca-Cola, insa mai exista si persoane care manifesta aversiune fata de... evrei", adauga acesta.

Antisemitismul a recidivat, pe fondul cresterii economice infloritoare de care se bucura Polonia.

La fel ca in Bucuresti, urmele istoriei sunt acoperite de noi cladiri de birouri in Varsovia, cu multe etaje, iar tinerii imbracati in pantaloni stramti si purtand incaltaminte marca New Balance populeaza arterele de circulatie ale orasului.

Economia Poloniei creste ca Fat-Frumos, la fel ca a Romaniei: depaseste ca ritm de avansare zona euro. Zone turistice recent descoperite seamana cu Parisul de odinioara, iar noi rute de transport strabat tara in lung si in lat, iar companii straine, in special cele germane, baga tot mai multi bani.

In 2017, PIB-ul Poloniei a fost mai mare fata de anul anterior cu 39,5 miliarde de euro (4,6% crestere economica), iar cel al Romaniei a avansat cu 17,7 miliarde de euro (7% crestere economica), potrivit datelor Eurostat.

Insa ce a determinat cresterea sentimentului de ura in randul polonezilor? Ei bine, se pare ca totul a pornit de la un proiect de lege, care propunea ca oricine sustine ca Polonia e responsabila in orice fel de Holocaust sa fie pedepsit. Un guvern populist, care conduce tara de doi ani, a decis ca onoarea natiunii trebuie protejata, asa ca si-a propus sa rescrie istoria, deschizand cutia Pandorei a urii, dispretului si maniei, potrivit sursei citate.

Prin urmare, investitorii incep sa isi faca griji, sustine Maciej Dyjas, managing partner la Griffin Real Estate, care administreaza active in valoare de sase miliarde de euro: "Oamenii incep sa observe astfel de lucruri, iar unii sa intreaba daca mai e un loc sigur in care sa-si bage banii".

Ei bine, si in Romania deciziile politice incep sa incurce serios mediul de business, increderea investitorilor in economia noastra scazand la jumatate.

Iar sirul similitudinilor continua, caci in ambele parti exista un asalt asupra Justitiei pentru a prelua controlul acestui domeniu si a face legi avantajoase pentru guvernanti (vei aici problemele din Polonia) . Evident, au urmat proteste (suna cunoscut?).

Pana si Mick Jagger a avertizat poporul polonez sa nu se intoarca la vremuri intunecate, care au apus demult si care nu trebuie sa se intoarca.

De curand, cei de la Massive Attack au facut show la Bucuresti cu mesaje politice, iar oamenii au scandat lozinici anti-PSD in timpul concertului.

Partide, partide...

In Polonia, partidul aflat la guvernare (Lege si Justitie) a preluat puterea in 2015, dupa ce a promis ca va lua masuri in beneficiul celor lasati deoparte de "elita" cu viziune occidentala, care, conform declaratiilor liderilor formatiunii, conduc tara pentru a-si satisface propriile interese.

Multi oameni au rezonat cu acest mesaj. Insa in timp ce economia Poloniei crestea intr-un ritm alert, PIB-ul pe cap de locuitor - un indicator al bunastarii populatiei - a ramas la 70% din media de la nivelul UE.

Cam doua milioane de polonezi au plecat in strainatate, ca sa caute un trai mai bun, in tari precum Germania, Marea Britanie si in statele nordice. "Pur si simplu, progresul a incetat", explica Dyjas. Noi avem cea mai crestere a diasporei dupa Siria.

Nu doar ca Partidul Lege si Justitie a castigat alegerile, dar a obtinut si o majoritate parlamentara fara precedent. Ba mai mult, in recentele sondaje se afla inca in preferintele populatiei, ca urmare a unor masuri populiste. De exemplu, parintii primesc acum indemnizatii pentru cresterea copilului mai mari decat norvegienii, daca e sa ne raportam la nivelul salariului mediu.

Mai mult, a coagulat fortele nationaliste si a produs fracturi serioase in randul populatiei. Si la noi, PSD a castigat alegerile cu un procent covarsitor si inca are majoritate parlamentara, iar in sondaje sta in continuare bine, cu toate ca e in scadere.

"Atunci cand vezi dusmani peste tot, nu iti ia mult sa ajungi la evrei. Cand presedintele Andrzej Duda se pregatea sa semneze Legea Holocaustului in februarie, suporterii sai il indemnau sa ignore valul de critici", arata sursa citata.

Pana la urma, actul normativ a fost imblanzit, astfel ca cei care il incalca vor fi sanctionati cu amenzi si nu cu inchisoarea (proiectul initial prevedea posibilitatea pedepsirii cu pana la trei ani dupa gratii) pentru folosirea sintagmei "tabere poloneze ale mortii" si pentru sugerarea "in mod public si impotriva realitatii" a faptului ca natiunea si statul poloneze au fost complice la crimele comise de Germania nazista.

Situatia din Polonia a ajuns in atentia aliatilor europeni si americani, care incearca sa readuca tara pe calea cea buna. S-a ajuns atat de departe incat Franta a sugerat ca UE sa dea bani pentru restaurarea democratiei in aceasta tara de importanta strategica, in special din punct de vedere geopolitic.

In plus, Comisia Europeana a amenintat ca va retrage Poloniei dreptul de vot in anumite situatii si ca va pune frana asistentei financiare daca partidul de la guvernare nu respecta anumite lucruri legate de Justitie.

De asemenea, la Washington spiritele incep sa se agite, din aceleasi motive, potrivit analistului Ian Brzezinski.

Si Romania a fost trasa de maneca in repetate randuri de organisme internationale, in special din cauza modificarilor aduse Legilor Justitiei.

Replica premierului polonez Mateusz Morawiecki la situatia in care se afla tara lui? Acesta sustine ca natiunea sa nu e inteleasa cum trebuie si denunta "ostilitatea fata de poporul polonez".

Replica presedintelui PSD, Liviu Dragnea, la toata situatia? A creat "statul paralel" si are dusmani peste tot.

Deci nu suntem singurii care se afla intr-un moment de cumpana. Din pacate, miracolele economice polonez si romanesc au fost sabotate de decizii populiste.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#crestere economica Polonia, #crestere economica Romania , #analiza economica