Exclusiv Moldova, la rascruce: Rusia vrea pedepse dure pentru apropierea de UE

Joi, 12 Iunie 2014, ora 07:13
8067 citiri
Exclusiv Moldova, la rascruce: Rusia vrea pedepse dure pentru apropierea de UE
Foto: Wikipedia

Desi Rusia ameninta ca relatiile comerciale cu Republica Moldova se vor raci considerabil dupa semnarea acordurilor cu Uniunea Europeana, oficialii de la Chisinau sustin ca aceste declaratii sunt pur politice, dar ca sunt constienti de efectele nefaste pe care le-ar avea un astfel de scenariu.

Ministerul moldovean al Economiei a transmis, la solicitarea Ziare.com, care sunt cele mai mari riscuri in acest an pentru R.Moldova si ce efecte va avea semnarea acordurilor de asociere si de liber schimb cu UE.

Riscuri in anul 2014

  • Inrautatirea vizibila a situatiei economice in Ucraina, Rusia si Belarus.

Ucraina, Federatia Rusia si Belarus atrag peste o treime din exporturile moldovenesti (36% in anul 2013), ceea ce poate contribui la diminuarea vanzarilor de produse in aceste tari, precum si scaderea fluxului de remiteri a lucratorilor din Moldova.

Mai mult, tensiunile din Ucraina ar putea avea o influenta negativa si asupra tranzitului de bunuri prin teritoriul acestui stat.

"Cu toate ca, la moment, impactul acestora asupra economiei Moldovei este nesemnificativ, dar pe viitor, luand in considerare aprofundarea crizei politice in Ucraina, consecintele lor pot fi mult mai inalte", au avertizat oficialii moldoveni.

  • Ce riscuri exista, dar nu au fost luate in calcul de autoritatile de la Chisinau

Momentan, pentru intocmirea prognozelor oficiale nu au fost luate in calcul riscuri precum posibila restrictionare a exporturilor pe piata in Comunitatea Statelor Independente (CSI) - formata din 9 din cele 15 foste republici ale Uniunii Sovietice - sau revenirea masiva in tara a migrantilor moldoveni, ca urmare a problemelor economice din tarile vecine.

Desi aceste riscuri exista, Ministerul Economiei "incearca sa previna survenirea lor prin dialog cu partenerii din Federatia Rusa".

Rusia ameninta ca va pune piedici exporturilor moldovenesti, Chisinaul e optimist

Oficialii de la Chisinau sustin ca "nu exista niciun motiv temeinic care induce ideea ca aplicarea Acordului de Asociere conduce in sine la deteriorarea relatiilor comerciale dintre Republica Moldova si Federatia Rusa".

Rusia ameninta R. Moldova: Sanctiuni comerciale daca semneaza acordul cu UE

Totusi, Moscova a amenintat ca relatiile comerciale se vor raci in cazul in care R.Moldova se indreapta catre UE, prin vocea viceministrului rus de Externe, Grigori Karasin. "Vedem decizia partii moldovene ca pe o decizie suverana care ar putea avea efecte profunde", a declarat oficialul.

Mai mult, el a amenintat ca relatiile dintre tara vecina si Rusia vor fi afectate pe toate planurile - "politic, economic, cultural, spiritual". Astfel, unul dintre obiectivele Moscovei in acest sens este sa reduca la minimum "potentialele efecte negative, in primul rand in zona schimburilor bilaterale si a cooperarii economice".

"Semnarea Acordului de Asociere intre R.Moldova si Uniunea Europeana, programata pentru data de 27 iunie, este extrem de importanta pentru relatiile ruso-moldovene. Este un eveniment major in ceea ce priveste relatiile noastre bilaterale", a mai afirmat Karasin.

Rusia ameninta din nou R.Moldova: Cum are de suferit daca semneaza Acordul cu UE

Cu toate acestea, Ministerul Economiei de la Chisinau sustine ca "orice argumente de acest gen detin un caracter pur politic".

"Mentionam ca practica altor state denota ca sunt admisibile mai multe modele de compatibilitate, unul din ele urmand exemplul Serbiei care are ambele acorduri, cel de asociere cu Zona de Liber Schimb (ZLSAC), precum si un acord de liber schimb cu Rusia", arata moldovenii.

Totusi, institutia este constienta de riscurile la care se expune daca Rusia trece la fapte.

"Posibilele bariere tarifare si netarifare impuse de catre Federatia Rusa pentru productia importata din Republica Moldova pot avea un impact negativ asupra produselor din grupa agro-alimentara (cum ar fi fructele si legumele), dat fiind faptul ca acestea fac parte din topul produselor expediate catre Federatia Rusa", mentioneaza moldovenii.

Relatiile comerciale Moldova-UE se intaresc

Totodata, ei amintesc ca UE a devenit partenerul principal al Republicii Moldova in ceea ce priveste volumul schimburilor comerciale.

"Mai mult decat atat, in contextul semnarii Acordului de Asociere si ZLSAC, UE a marit cotele de import pentru grupa produselor agro-alimentare. Astfel, Moldova va beneficia de o lista de produse care sunt supuse scutirii anuale de taxe/pret de intrare in volumul cotelor tarifare la exportul acestora in UE, precum merele, prune, rosii, struguri, suc de struguri. In plus, o cantitate limitata de fructe si legume supuse preturilor de intrare in UE va fi liberalizata", ne-a transmis Ministerul moldovean al Economiei.

Care sunt mizele semnarii Acordului de Asociere si a celui de Liber Schimb cu UE

"Aderarea la ZLSAC va aduce beneficii economice si sociale nete pentru Republica Moldova si va contribui la ameliorarea atractivitatii investitionale", au sustinut reprezentantii Ministerului Economiei.

Iata care sunt principalele beneficii:

  • Semnarea Acordurilor de Asociere si a celui de Liber Schimb cu UE va contribui la accelerarea reformelor structurale in economia si societatea moldoveneasca.

Aceste acorduri reprezinta о modalitate concreta de a explora dinamica relatiilor moldo-comunitare si se concentreaza pe sustinerea reformelor cheie, de dezvoltare si crestere economica, guvernare si cooperare in sectoare precum energie, transport, protectie mediu, industrie si dezvoltare a intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), protectie sociala, drepturi egale, protectie a consumatorului, educatie, cercetare si inovatii, cooperare culturala etc.

  • Acordul de Asociere cu UE va crea o multitudine de oportunitati pentru oamenii de afaceri din tara si de peste hotare.

Moldova este unica tara din regiune ce ofera posibilitatea de a exporta marfuri in regim liber atat pe piata CSI, cat si in UE. Investitorii din intreaga lume au posibilitatea de a crea aici intreprinderi, de a aduce materie prima si de a produce marfa pe care sa o exporte in aceste state. Expertii prognozeaza o crestere economica, in medie, de 5,4%, urmare a implementarii Acordului de Asociere.

  • Cresterea exporturilor

Calculele estimative sugereaza ca aderarea la Zona de Liber Schimb va impulsiona cresterea exporturilor cu peste 11% si va contribui in mod esential la diversificarea lor. Totodata, liberalizarea importurilor va spori concurenta pe piata interna, ceea ce, in final, va contribui la diminuarea preturilor si cresterea diversitatii si calitatii produselor.

Nu toata lumea e atat de optimista

Alexandru Fala, analist economic la Expert-Group, a avertizat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca pentru 2014 exista niste riscuri enorme, legat de tensiunile din est, avand in vedere ca acestea s-ar putea traduce prin posibile restrictii pentru exporturile catre Federatia Rusa.

Moldova, la rascruce: Chisinaul nu prea apara interesele tarii. Rusia, cel mai mare risc - Interviu

Mai mult, el sustine ca Acordul de liber schimb nu va fi un colac de salvare pentru Republica Moldova. "Totusi, marele avantaj este ca va crea o presiune aditionala asupra clasei politice din Republica Moldova pentru a face schimbari", a apreciat economistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Rusia amenintari Moldova, #Rusia avertizeaza Moldova, #Rusia sanctiuni Moldova , #analiza economica