New York, cel mai puternic centru de afaceri din lume

Luni, 02 Aprilie 2012, ora 20:32
2070 citiri
New York, cel mai puternic centru de afaceri din lume
Foto: BusinessWeek

New York s-a clasat pe primul loc in clasamentul celor mai influente orase pentru mediul business.

Londra, Paris, Tokyo si Hong Kong se plaseaza pe urmatoarele locuri, conform studiului Global Cities Index, realizat de Bloomberg.

Beijing si Shanghai ar putea lua locul New-York-ului, in urmatorii 10-20 de ani, potrivit publicatiei citate.

Pentru realizarea acestui top, au fost luate in calcul cele mai aglomerate centre urbane comerciale, fiind diferentaite in functie de anvergura mediului de afaceri, accesul la capital uman, piata media si accesul la informatie, profilul cultural si influenta politica.

"Scopul nostru a fost sa gasim o modalitate de masurare care sa-i ajute pe cei mediul corporatist si guvernele sa determine care dintre orasele lumii va atrage si va modela cel mai bine, in viitor, fluxul de oameni, de idei, de capital si de bunuri", a declarat directorul firmei de consultanta A.T. Kearney, Mike Hales, care a realizat studiul.

Beijingul si Shanghaiul sunt orasele cu cea mai mare ascensiune anticipata pentru urmatoarele doua decenii, avand sanse sa detroneze centrele de afaceri din Vest, potrivit rezultatelor studiului.

New York, care a ocupat prima pozitie si in editiile din 2008 si 2010, ar putea pierde in urmatorii ani din influenta "din cauza prapastiei tot mai mari dintre cei foarte bogati si cei saraci", comenteaza James Parrott, economistul sef al Fiscal Policy Institute.

New York a obtinut cele mai bune calificative in privinta mediului de afaceri, capitalului uman si schimbului liber de informatie, insa se situeaza dupa Londra si Paris in privinta obiectivelor culturale.

Studiul releva efectele globalizarii asupra marilor centre de afaceri, puterea fiind transferata treptat de la guverne catre o retea de mari orase.

"Un loc precum Seoul are mai multe in comun cu Singapore si Hong Kong, decat cu orase sud-coreene mai mici", se spune in raport. Astfel, desi Germania nu figureaza cu niciun oras in top 10, cea mai mare economie din UE este statul european cu cele mai multe metropole, in numar de trei, in prima jumatate a clasamentului.

Berlin, Frankfurt si Munchen formeaza o retea care asigura succesul la nivel national pentru Germania si constituie "scutul Uniunii Europene", influenta lor globala fiind dependenta totodata de UE, se arata in raport.

Sao Paulo, Rio de Janeiro si Brasilia formeaza o noua axa politico-economica asezata alaturi de China in randul fortelor emergente in lume, se arata in raport, autorii notand ca banca de dezvoltare a Braziliei este mai bogata decat Banca Mondiala.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#New York orase business, #cele mai puternice centre business, #cele mai influente orase , #analiza economica