Nori negri deasupra Batranului Continent: 5 riscuri majore care pun in pericol existenta UE

Luni, 28 Martie 2016, ora 17:31
7218 citiri
Nori negri deasupra Batranului Continent: 5 riscuri majore care pun in pericol existenta UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Uniunea Europeana (UE) este un vis nobil, dar urmeaza trezirea la realitate: nu este posibil sa mentii unitatea economica si politica monetara comuna pentru state cu politici fiscale diferite.

O analiza publicata de Business Insider descrie cinci riscuri majore pentru existenta UE, transmiste News.ro.

Criza datoriilor suverane din Europa a fost primul semn ca ceva este gresit din punct de vedere structural, scrie analistul american John Mauldin, presedintele Mauldin Economics si gazda evenimentului anual Strategic Investment Conference.

Un nou pericol pandeste Europa - problema este in plina desfasurare

Germania a acordat imprumuturi mari pentru ca tarile mai sarace din zona euro sa poata cumpara produse germane. Alte tari exportatoare din UE au facut acelasi lucru.

Dezechilibrul comercial rezultat trebuia sa se manifeste undeva si a facut-o prin datoriile unor tari ca Grecia, Italia, Spania, Portugalia si Irlanda.

Daca la acestea se adauga tensiunile politice provocate de criza migrantilor si riscul iesirii Marii Britanii din Uniune, perspectiva prabusirii Europei devine tot mai reala.

Mauldin enumera cinci riscuri interne majore ale Uniunii Europene, iar felul in care vor fi administrate va permite sau nu supravietuirea UE si va avea repercusiuni in economia globala.

Italia are potentialul sa devina principala bataie de cap a Europei, cu un sistem bancar in care creditele neperformante prolifereaza

In prezent, creditele neperformante formeaza aproape 20% din activele sistemului bancar italian. In cazul unor banci din sudul Italiei, creditele cu probleme reprezinta aproape 40% din totalul portofoliilor. Comparativ, in Statele Unite nivelul creditelor neperformante este de doar 1%, iar in perioada de varf a crizei se ridicau la 3,5%.

Roubini avertizeaza: Risc de tsunami economic pentru o tara esentiala a UE

Prabusirea sistemului bancar italian este un risc sistemic pentru intreaga Europa. Italia este a opta mare economie a lumii, putin mai mica decat cea a Indiei. Impactul economic asupra Europei si asupra economiei lumii ar fi major, potrivit sursei citate.

Grecia, eterna bomba cu ceas

Comparativ cu Italia, Grecia pare administrabila. Statul elen este important insa dintr-un alt motiv, acela ca este principala poarta de intrare in Europa pentru sirieni, irakieni si alti imigranti.

Tarile mai bogate au nevoie de cooperarea Greciei pentru a tine sub control refugiatii.

In consecinta, elenii se afla in centrul a doua crize majore produse in Europa in ultimii ani, cea a datoriilor si valul de imigranti din tarile sarace afectate de razboaie.

Criza din Grecia: 5 pericole care pandesc dupa colt

Adio, Schengen!

Un alt risc major este prabusirea spatiului Schengen. Atacurile teroriste de la Paris, din noiembrie 2015, au dus la reintroducerea controalelor la granite care in trecut erau libere. Aceste evenimente tragice au convins numerosi europeni ca imigrantii musulmani, initial considerati bineveniti, reprezinta de fapt un risc de securitate.

Cancelarul german Angela Merkel este supus in ultima perioada unei presiuni politice intense din partea alegatorilor care se opun imigratiei.

Opozitia tot mai mare a europenilor fata de migranti face ca liderii europeni sa ia in serios posibilitatea ca Turcia sa devina membru al UE, in schimbul retinerii migrantilor in interiorul granitelor sale, iar acest fapt este al patrulea risc, in opinia lui Mauldin.

Adio, Schengen? Costuri colosale daca se revine la controlul la granite (Video)

Turcia in UE

Negocierile de aderare a Turciei la UE nemultumesc Cipru, mic stat insular care are aceleasi drepturi de veto in cadrul Uniunii ca si Germania si Franta.

Exista numeroase probleme politice intre cele doua tari, cum ar fi faptul ca autoritatile de la Ankara nu recunosc pasapoartele cipriote si nu permit navelor si avioanelor din Cipru sa intre in porturile si pe aeroporturile turcesti.

UE cedeaza: Noi negocieri pentru aderarea Turciei, doar sa opreasca refugiatii din Siria

Brexit

Un alt pericol este referendumul care va avea loc pe 23 iunie in Marea Britanie, referitor la apartenenta tarii la UE.

Iesirea unui stat membru din spatiul comunitar ar crea un precedent periculos, iar in anii urmatori ar aparea consecinte majore pentru comertul mondial si circulatia banilor.

UE va supravietui Brexit-ului, dar va fi diferita

Posibile solutii

Daca Europa va ramane unita, va avea de rezolvat problema datoriilor suverane, iar solutia ar putea fi transferarea acestora la Banca Centrala Europeana (BCE).

Conditia ar fi ca toate statele membre sa-si echilibreze bugetele, obligatie care revine si statelor federale americane.

Transferul la BCE a datoriilor nationale ar slabi insa euro, iar solutia ar trebui acceptata de Germania. De ce ar face Germania acest lucru? Pentru ca 40% din PIB-ul german provine din exporturi, din care jumatate in alte state membren noteaza Mauldin.

Alt rezultat posibil este sa nu aiba loc un acord in problema datoriilor, euro sa se prabuseasca, iar statele sa revina la monedele proprii, mult mai slabe in raport cu dolarul, ceea ce ar avea implicatii majore pentru economia globala.

Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#riscuri UE, #riscuri destramare UE, #destramare UE, #UE riscuri , #analiza economica