Planul Rusiei prin care va provoca pierderi imense Occidentului

Marti, 05 August 2014, ora 16:41
9288 citiri
Planul Rusiei prin care va provoca pierderi imense Occidentului
Foto: Vedomosti

Rusia se pregateste sa interzica survolul peste imensul sau teritoriu avioanelor occidentale, pentru care indeosebi rutele trans-siberiene sunt cele mai scurte spre unele tari asiatice si nu numai.

Masura ar afecta grav companiile care opereaza pe rute lungi, ca Lufthansa, Air France sau British Airways, dar ar afecta si compania ruseasca Aeroflot, care incaseaza o parte din taxele percepue pentru dreptul de survol, scrie La Tribune.

Initiativa ar fi un raspuns destul de dur la sanctiunile impuse de Occident ca replica pentru evenimentele din Ucraina. Autoritatile ruse nu s-au hotarat inca asupra masurii, care ar afecta atat incasarile statului, cat si pe cele ale companiei Aeroflot. O decizie definitiva n-a fost inca stabilita, dar posibilitatea ei se vehiculeaza in presa.

Pe de alta parte, publicatia rusa Vedomosti comenteaza faptul ca masura raspunde nu numai sanctiunilor occidentale, ci si nevoii de a se rafui pe plan local cu Ucraina, care amendeaza orice zbor spre Crimeea, daca acesta survoleaza spatial ucrainean. Iar survolari au loc zilnic.

Un calcul simplu a aratat ca aceste amenzi insumeaza numai pana la data actuala 8,6 milioane dolari, iar Rusia este dispusa mai curand sa raspunda prin sanctiuni, decat sa plateasca.

Pentru a se lua o decizie in aceasta problema, se tin in prezent consultari intre Ministerul Transporturilor si cel al Afacerlor Externe din Rusia, dar aceste ministere s-au abtinut sa dea explicatii presei.

Singurul care s-a pronuntat cu declaratii a fost secretarul de presa al premierului, care insa n-a explicat altceva decat ca "orice masura neprietenoasa din partea UE, inclusiv in domeniul transpotului aerian, va fi studiata si nu va ramane fara replica".

Se pare ca masura este destul de dura daca doar valoarea pierderilor celor trei companii occidentale care ar trebui sa paraseasca ruta trans-siberiana, s-ar ridica la un miliard euro numai in trei luni, asa cum sustine Vedomosti.

Pe de alta parte, surse neoficiale, apropiate consiliului de administratie al companiei Aeroflot sustin ca, in cazul cand aceasta nu va primi obisnuitele taxe din partea occidentului - stabilite de altfel inca de pe vremea URSS - compania va fi in situatia de a nu-si putea onora multe din obligatiile sale traditionale, ceea ce va afecta functionarea normala a respectivei companii.

Un oficial rus a declarat cu acest prilej ca o eventuala interzicere a survolului peste spatiul trans-siberian ar prelungi durata zborurilor cu o medie de o ora si jumatate, cu costurile aferente privind carburantii si personalul, punand transportatorii occidentali intr-o situatie dificila in raport cu concurentii lor asiatici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Comercianții din Rusia și China fac afaceri cu sârmă de cupru, în pofida sancțiunilor vestice, și evită taxele, pretinzând că tranzacțiile se referă la resturi de metale, conform unei...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#sanctiuni economice Rusia, #interzicere zboruri, #eficienta zboruri, #sanctiuni trafic aerian, #trafic aerian restrictii , #analiza economica