Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

"Profetul crizelor" se pronunta din nou. Cum e zborul intr-un motor

Duminica, 02 Noiembrie 2014, ora 13:29
6561 citiri
"Profetul crizelor" se pronunta din nou. Cum e zborul intr-un motor
Foto: Investment Week

Ca si in alti ani, la inceputul ultimului trimestru, profesorul Nouriel Roubini, foarte popular in lume si datorita supranumelui de profet al crizelor, face o trecere in revista a situatiei economice globale, cu relele prin care am trecut si cu surprizele care ne asteapta.

Articolul, publicat in Project Syndicate, compara economia mondiala cu un avion cu reactie, care are nevoie de toate cele patru motoare ca sa zboare in siguranta, sa poata trece printre nori si sa traverseze inevitabilele furtuni.

Zborul intr-un motor

Din pacate, constata ca, din cele patru motoare ale avionului cu reactie, doar unul este in buna stare de functionare: cel din zona anglofona, care cuprinde SUA si Marea Britanie.

Al doilea motor, cel al zonei euro, a stagnat tocmai acum, dupa ce reusise sa depaseasca printr-o redresare destul de anemica zonele de turbulenta de dupa anul 2008.

Cel de al treilea motor al lumii, Japonia, care sa afla intr-o buna stare tehnica, poate ar incepe sa functioneze la parametri, daca nu i-ar cam lipsi carburnatul, tocmai dupa un an de stimulare fiscala si monetara.

Cea mai nesigura zona priveste cel de al patrulea motor, reprezentand tarile emergente, unde majoritatea economiilor au fost in scadere de aproape un deceniu, cu exceptia Chinei, inscrisa candva intr-o crestere periculoasa, bazata in mare masura pe un "boom" al productiei de consum, in prezent problematica.

Apare deci o legitima intrebare: cat timp mai putem zbura oare cu economia mondiala intr-un singur motor? Raspunsul depinde de modul cum va mai zbura acest motor, unde SUA au redus preturile la energie, in baza gazelor de sist pe care le exploateaza.

SUA, tara surprizelor

Nu stim ce surprize ne pregateste pricipalul motor care tine avionul in zbor: este posibil ca, in SUA, Partidul Republican sa preia controlul deplin asupra Congresului, dupa alegerile ce vor avea loc la mijlocul lunii noiembrie.

O asemenea alternativa ar putea reorienta luptele fiscale, dupa un scenariu precum cel de anul trecut, care dusese tara in pragul incapacitatii de plata. Un asemenea blocaj poate impiedica promovarea reformelor structurale importante, de care Statele Unite au nevoie pentru a-si asigura cresterea economica.

Tarile emergente sunt si ele un motor gata sa gripeze in orice clipa. Din cele cinci mari economii grupate in cadrul BRICS, sub binevoitoare umbrela a Rusiei (Brazilia, Rusia, India, Africa de Sud, China), trei sunt deja aproape de recesiune (Brazilia, Rusia, Africa de Sud).

Nici celelalte doua nu stau pe roze, mai ales China, a carei crestere economica scade vertiginos, desi autoritatile fac tot posibilul sa evite o aterizare dura.

Pana acum, riscul unui accident la nivel mondial a fost scazut, intrucat reducerea gradului de indatorare a continuat in ritm accelerat in majoritatea economiilor avansate, asigurand relansarea activelor, cu efecte pozitive asupra capitalurilor.

Psihoza de asteptare

Aici au contribuit si acele sectoare din tarile emergente, care au continuat cresterea robusta si au inceput sa puna in practica reformele structurale necesare pentru stimularea cresterii. Cresterea economica a SUA tine de asemenea in echilibru economia globala.

Cu toate acestea, o buna parte a lumii, indesebi zona euro si Japonia, se afla in fata unei provocari serioase. Datoriile private si publice inregistrate in aceste economii avansate sunt inca mari si adesea potential nesustenabile.

Mai grav este faptul ca asistam la o ascensiune a partidelor nationaliste si populiste atat in Europa, cat si in America de Nord sau Asia. Ele pot translata rapid problemele economice in plan politic, conducand la o reactie impotriva comertului liber si migratiei fortei de munca.

Din fericire, pana in prezent, turbulentele geopolitice n-au opit din functionare economia lumii. Ele s-au localizat la conflictul ruso-ucrainean, la macelul din Orientul Mijlociu, la situatia din Hong Kong sau conflictele teritoriale dintre China si vecinii sai.

Cu toate acestea, ele determina incetinirea rotatiei capitalului si blocheaza consumul de marfuri, determinand si o psihoza de asteptare a unor vremuri mai sigure.

In aceste conditii, economia lumii continua sa zboare cu avionul intr-un singur motor, cu care pilotii trebuie sa infrunte toate intemperiile, asigurand echilibrul aparatului si calmul pasagerilor.

Acestia trebuie insa sa stie ca, in caz de nevoie, este putin probabil sa-i astepte vreun echipaj de salvare la fata locului.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#economia lumii evolutie, #Nouriel Roubini expert economie , #analiza economica