Radiografia economica a Romaniei - care este situatia

Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 07:42
4733 citiri
Radiografia economica a Romaniei - care este situatia
Foto: Arhiva

Romania va avea un sfarsit de an destul de dificil, din cauza scumpirii alimentelor si a alegerilor parlamentare, care ar putea arunca cursul in aer. In plus, bugetul pe anul viitor ar putea fi prezentat si aprobat abia in ianuarie, astfel ca tara noastra ar putea rata startul din punct de vedere economic.

Cu toate acestea, in primele 9 luni din 2012, principalii indici luati in calcul de Ziare.com au fost relativ stabili, capitolele la care am stat cel mai prost fiind absorbtia fondurilor europene si inflatia.

1. Deficit bugetar

Deficitul bugetar la 9 luni s-a mentinut sub limita de 3% impusa de UE, acest indice ajungand la 1,18% din produsul intern brut (PIB), in scadere puternica fata de perioada similara din 2011, cand a fost de 2,4%.

In perioada ianuarie-septembrie, diferenta dintre veniturile la bugetul de stat si cheltuieli a urcat la 7,17 miliarde lei.

Totodata, potrivit declaratiilor facute de premierul Victor Ponta, deficitul bugetar in primele zece luni ar fi urcat nesemnificativ, la 1,2% din PIB, ceea ce inseamna ca Romania are sanse mari sa se incadreze in tinta convenita cu Fondul Monetar International (FMI) pentru 2012, de 2,2% din PIB.

2. Datorie externa

Datoria externa a ajuns la 99.077 milioane de euro, la sfarsitul lunii septembrie, in crestere cu 353 milioane de euro, fata de 31 decembrie 2011, potrivit datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In plus, contul curent al balantei de plati a inregistrat, in primele noua luni, un deficit de 3,67 miliarde euro, in scadere cu 23,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa cresteri in zona serviciilor si transferurilor curente.

3. Investitii straine

Investitiile straine in Romania au depasit timid suma de 1 miliard de euro, in crestere cu 30%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Mai exact, ele au ajuns la 1,109 miliarde de lei.

Participatiile straine la capital, consolidate cu pierderea neta estimata, au insumat 556 de milioane de euro, iar creditele intra-grup - 553 de milioane de euro, potrivit BNR.

"Situatia e rea, nu e roza, e foarte rea. Nivelul pentru acest an va fi mai mic sau undeva egal cu 2011, ceea ce e foarte putin", a spus Ponta, despre investitiile straine.

4. Fonduri europene

In primele noua luni ale acestui an, Romania a atras 800 de milioane euro din fonduri europene, in conditiile in care suma programata la inceputul anului era de 3 miliarde euro, asadar au fost atrase mai putin de o treime din cat isi propusese statul.

Avansul lent in acest sector a fost consemnat si in septembrie, absorbtia fondurilor europene urcand cu doar 0,03% fata de luna august, de la 9,69%, la 9,70%.

Comisia Europeana a presuspendat trei programe operationale, POS Transport, POS Cresterea Competitivitatii Economice si Programul Operational Regional, pentru care nu mai face plati catre beneficiari.

5. Inflatia a explodat

Inflatia s-a accelerat in luna septembrie, rata anuala a acesteia crescand la nivelul de 5,33%, de la 3,88% in luna august, pe fondul scumpirii produselor alimentare, care a amplificat efectele deprecierii anterioare a monedei nationale fata de principalele valute, potrivit BNR.

In consecinta, banca centrala a anuntat ca inflatia va depasi tinta stabilita pentru finalul anului, de 3%, ajungand la 3,5%.

Totusi, in octombrie, rata anuala a revenit sub 5%, dupa ce s-a consemnat o usoara scadere a preturilor de consum, cu 0,29%.

6. Somaj

In luna septembrie 2012, rata somajului a fost de 7,1%, aflandu-se la acelasi nivel cu luna anterioara si in scadere cu 0,6 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat in luna septembrie 2011.

Aproape 700.000 de romani sunt fara loc de munca, potrivit datelor furnizate de INS.

Numarul somerilor cu varste cuprinse intre 25 si 74 ani reprezinta 75,5% din numarul total al somerilor estimat pentru luna septembrie 2012.

Pe sexe, rata somajului pentru barbati o depaseste cu un punct procentual pe cea a femeilor (valorile respective fiind 7,6% in cazul persoanelor de sex masculin si 6,6% in cazul celor de sex feminin).

Somajul in Romania este unul din cele mai scazute din UE, tara noastra fiind depasita doar de sase state membre, respectiv Cehia, Germania, Luxembourg, Malta, Olanda si Austria.

7. Cursul valutar

In perioada luata in calcul, leul a fost singura moneda din UE care s-a depreciat fata de euro, declinul inregistrat fiind de 5,3%, conform unei analize realizate de Noble Securities.

"Scaderea leului reflecta prioritar neincrederea investitorilor in mediul local, considerandu-l mai putin sigur din cauza instabilitatii induse de situatiile politice tensionate care au aparut in acest an", a aratat Victor Safta, Director General Noble Securities Romania.

Pentru sfarsitul anului, analistii ING se asteapta la un avans al monedei europene, pana la o cotatie de 4,65 lei/unitate.

8. Prognoze pentru cresterea economica

FMI a inrautatit prognoza de crestere economica pentru Romania, astfel ca, in 2012, expertii Fondului anticipeaza un avans de doar 0,9%, in scadere fata de estimarea precedenta, de 1,5%. In schimb, pentru anul viitor, Romania va avea una din cele mai mari cresteri economice, de 2,5%, depasind astfel Polonia (2,1%).

Si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a scazut prognozele pentru acest an de la 0,8%, cat estima in iulie, la 0,5%, motivele fiind criza euro, evolutia agriculturii si incertitudinea politica. Pentru anul viitor, acest indice a fost estimat la 1,9%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#economie Romania 9 luni, #analiza economie Romania, #indici economie Romania, #economie Romania 2012 , #analiza economica