Razboi la granita Romaniei: Ne mai permitem sa stam deoparte? Implicarea Rusiei e un pericol real?

Marti, 04 Martie 2014, ora 08:09
6876 citiri
Razboi la granita Romaniei: Ne mai permitem sa stam deoparte? Implicarea Rusiei e un pericol real?
Foto: Wikipedia

Rusia a pus pe jar Ucraina dupa ce a organizat o interventie militara in peninsula Crimeea. In contextul unui posibil razboi la granita, ce are de pierdut Romania si ce ar trebui sa faca?

"Este evident ca Ucraina este traversata de o linie care o desparte in doua: o parte pro-europeana si una pro-rusa. Un anumit grad de federalizare pare inevitabil: acesta nu ar dezbina tara, ci, dimpotriva, i-ar consolida unitatea.

De aceea pasii pripiti, precum abrogarea legii asupra limbilor minoritatilor, nu sunt o idee buna. Orice noua putere de la Kiev trebuie sa tina cont de diversitatea interna", a apreciat europarlamentarul Cristian Preda pentru Ziare.com.

"Mai mult decat atat, implicarea Rusiei este un pericol real", a avertizat politicianul roman, care a amintit ca Federatia s-a implicat si in alte conflicte din zona, unul dintre ele fiind cel izbucnit in Georgia, cu Abkhazia si Osetia.

Razboi la granita Romaniei: Frontiera Ucrainei cu Rusia ar putea fi inchisa LIVE

In consecinta, "Uniunea Europeana si, implicit, Romania trebuie sa se implice in mod activ", a sustinut Cristian Preda.

"Este clar ca nu ne mai permitem rolul de spectatori. Pe de o parte, trebuie sa ne asiguram ca alegerile anticipate vor avea intr-adevar loc pe 25 mai, asa cum a fost stabilit in Parlament. Este esentiala instaurarea democratica a unui nou guvern. Pe de alta parte, trebuie sa acordam sprijinul material, dar si politic necesar Ucrainei pentru a face fata acestor provocari. Din acest punct de vedere, o semnare rapida a Acordului de Asociere cu Ucraina este cruciala", a mentionat europarlamentarul.

Basescu: Romania cere Rusiei sa-si retraga trupele din Crimeea si demisia lui Ianukovici (Video)

Ce are de castigat Rusia

Pe de alta parte, europarlamentarul PSD Corina Cretu mentioneaza ca ar fi o greseala sa analizam simplist situatia din Ucraina, sa consideram ca o parte este absolut buna si cealalta parte absolut rea, dar insista asupra faptului ca alegerile anticipate sunt esentiale, avand in vedere ca de rezultatul lor depinde viitorul Ucrainei.

Razboi la granita Romaniei: Rusia invadeaza Ucraina. Tradare la nivel inalt. Merkel intervine

"Rusia nu cred ca are ceva de castigat de pe urma scindarii Ucrainei. Si nici nu poate gestiona o astfel de scindare, pentru ca ea ar avea costuri foarte mari. (...)

Rusii si rusofonii din Ucraina, daca se vor simti discriminati, daca nu vor avea nimic de spus in politica Ucrainei, vor vrea sa se rupa de cei care-i discrimineaza. Lucrurile sunt pe muchie de cutit. Ucraina are in primul rand probleme economice si sociale grave, care trebuie rezolvate urgent", a atras atentia Corina Cretu, pentru Ziare.com.

Si economia?

Pe langa tensiunile sociale, Ucraina se confrunta si cu o economie instabila. Moneda locala se prabuseste, statul ramane fara bani si ar putea intra in faliment din cauza datoriei suverane.

Ce se intampla in Ucraina? Intrebari esentiale pentru viitorul tarii

Din fericire pentru Kiev, comunitatea internationala este ferm angajata in sprijinirea tarii pe plan economic.

SUA vor sa ajute Ucraina - imprumut de un miliard de dolari

Unul dintre scenariile evocate este convocarea unei conferinte internationale de finantatori. iar semnarea Acordului de Asociere si a Acordului de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator sunt etape esentiale in recastigarea increderii investitorilor si in dezvoltarea economica a tarii.

Ucraina, in pragul dezastrului financiar - un risc urias ameninta bancile

"Practic, ce i se ofera Ucrainei este participarea pe piata interna europeana - fapt ce se poate dovedi extrem de benefic si pentru relatiile comerciale cu Romania, eliminand din restrictiile care au intarit frontiera dintre tarile noastre odata cu intrarea Romaniei in UE", a semnalat Cristian Preda.

Romania ar putea suporta consecintele unui razboi

Desi relatiile economice bilaterale nu sunt foarte stranse, Romania ar avea mult de suferit daca situatia din Ucraina ar degenera.

Cat de periculoase sunt efectele crizei din Ucraina pentru Romania

"Investitiile noastre in Ucraina sunt, din pacate, de doar circa 24 de milioane de euro. Nici comertul bilateral nu este prea mare. Probabil ca activitatea economica din zona de frontiera va fi afectata, dar este greu de spus acum cum si in ce proportie.

Dar, cum spuneam, criza de acolo nu are cum sa nu se reflecte si in Romania, intr-un fel sau altul. Daca lucrurile se rezolva rapid, pierderile vor fi minime. Daca nu, devine mai complicat si pentru Romania", a apreciat Corina Cretu.

Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
România a evitat plata penalităţilor după ce Garda de Mediu din Sibiu a închis depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase al Sometra SA din Copşa Mică, oraş care zeci de ani...
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, marţi, 19 martie, că la fabrica Ford de la Craiova se va produce în curând primul autoturism electric. El a menţionat că în România au fost...
#razboi Rusia Crimeea, #razboi Rusia Ucraina, #probleme economie Ucraina, #economie ucraina , #analiza economica