Romania, codasa in UE intr-un clasament foarte important

Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 16:32
3641 citiri
Romania, codasa in UE intr-un clasament foarte important

Romania ocupa ultimul loc in randul statelor membre ale Uniunii Europene in ceea ce priveste competitivitatea.

Clasamentul a fost publicat de Forumul Economic Mondial, care analizeaza masura in care tarile din UE indeplinesc tintele asumate prin Strategia 2020 asumata de Comisia Europeana in urma cu patru ani.

Romania a obtinut un rezultat slab, fiind notata cu 3,64 puncte din maximul de 7 puncte, destul de departe fata de media la nivelul intregii UE, de 4,56 puncte.

Bulgaria se afla imediat deasupra noastra (3,75 puncte), desi anul trecut ocupa ultima pozitie in top. Statul vecin este precedat de Grecia (3,79 de puncte).

Mai mult, punctajul obtinut de Romania este inferior celui obtinut de statele care vor sa adere la UE, cu exceptia Serbiei. Islanda a primit 5,15 puncte, Muntenegreu - 4,07, Turcia - 3,83 si Macedonia - 3,62.

10 probleme majore ale Romaniei - Ce recomandari are Comisia Europeana

Potrivit Forumului Economic Mondial, cea mai competitiva tara din UE este Finlanda, care este urmata de Suedia, Olanda, Danemarca si Germania.

Indicatorii luati in calcul sunt grupati in trei categorii - cresterea inteligenta, cresterea inclusiva, cresterea sustenabila -, iar tara noastra a fost codasa in multe cazuri.

Probleme pe piata muncii

Logec.ro noteaza ca un lucru iese in evidenta atunci cand privim comparativ Romania si Bulgaria prin prisma acestui raport.

Este vorba de capitolul "Piata muncii", unde tara noastra se situeaza pe locul 23, iar Bulgaria pe pozitia 14.

"Evitand expresii tehnice, sa spunem ca Romania nu are de fapt o piata a muncii, iar politica fiscala sufoca crearea de locuri de munca si aspectele colaterale (investitiile, inovarea, productivitatea etc.) ", arata sursa citata.

Recomandarile Comisiei Europene

Similar, tara noastra a fost inclusa in ultima grupa a tarilor europene in materie de crestere a competitivitatii, potrivit unui raport al Comisiei Europene din septembrie 2013, alaturi de Bulgaria, Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Letonia si Lituania.

Romania, in ultima grupa a tarilor din UE dupa competitivitate - Care sunt cele mai mari probleme

Ulterior, in raportul de tara pe 2014, CE a consemnat cele mai mari probleme ale tarii noastre, printre care se numara coruptia, evaziunea fiscala (in special in domeniul TVA), infrastructura slab dezvoltata din transporturi si capacitatea redusa a administratiei publice.

C.P.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#romania competitivitate UE, #Romania competitivitate, #Romania top competitivitate , #analiza economica
Comentarii
C
Cronos
rank 3
Asta pentru ca nu s-a luat in calcul competitivitatea in plagiat,
Poza curechila
curechila
rank 5
Apare acusica Ponta la tv si ne explica cum ca semnalul e pozitiv