Romania, evolutie remarcabila din 2000 pana in prezent - capcana in care ar putea cadea tara noastra

Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 23:22
4234 citiri
Romania, evolutie remarcabila din 2000 pana in prezent - capcana in care ar putea cadea tara noastra

In ciuda crizei financiare globale, cele mai multe piete emergente au continuat sa faca progrese fata de situatia din 2007, iar Romania a avut una dintre cele mai bune evolutii in ultimii ani.

"Daca privim evolutia economiei Romaniei pe termen mai lung, se observa o ascensiune remarcabila fata de anul 2000. Acest lucru nu este insa o garantie ca tara noastra va putea evita 'capcana veniturilor medii' pe cap de locuitor si va face in mod lin saltul catre economiile dezvoltate.

Este nevoie de construirea unui proiect national care incurajeze reindustrializarea tarii, atragerea de investitii straine si consolidarea capitalului autohton pentru a putea castiga pariul modernizarii", a precizat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC Romania, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Multe state nord-europene au avut performante bune in mod constant, conform indicelui ESCAPE al PwC, inclusiv Suedia (pozitia 1), Elvetia (pozitia 2), Olanda (pozitia 4), Finlanda (pozitia 5) si Danemarca (pozitia 6).

In afara Europei, Singapore ocupa un loc fruntas (pozitia 3), in timp ce Australia a urcat de pe locul 13 in 2000 pe pozitia 7 in 2012. Malaezia de asemenea a avut o evolutie buna, urcand de pe pozitia 17 in 2007, pe locul 14 in 2012.

Statele Unite ale Americii si Marea Britanie au inregistrat regrese in topul pietelor dezvoltate intre 2007 si 2012 conform raportului. Scaderile cele mai mari au fost inregistrate incepand cu 2007 de catre economiile puternic afectate de criza din zona euro - Italia, Spania, Portugalia si Grecia.

Probleme pentru tarile MINT

Niciuna dintre tarile MINT (Mexic, Indonezia, Nigeria si Turcia) nu a reusit sa se situeze in top 30, desi toate au inregistrat progrese incepand cu anul 2000.

"Economii emergente anterior dinamice ca India, Brazilia si Turcia au avut parte de turbulente in ultimul timp, impunandu-se continuarea reformelor structurale. Cresterea economica este necesara, dar nu suficienta pentru dezvoltarea unei societati. Guvernele si investitorii trebuie sa ia in calcul o gama mai larga de indicatori ai dezvoltarii pe care indicele ESCAPE ii cuantifica", a adaugat Vasile Iuga.

Indicele ESCAPE arata performanta si progresului unei tari intr-o anumita perioada de timp, iar termenul "capcana veniturilor medii" apare atunci cand cresterea unei tari se plafoneaza si in cele din urma stagneaza dupa ce atinge nivelul veniturilor medii pe cap de locuitor.

Problema poate aparea in momentul in care economiile emergente se confrunta cu cresterea salariilor si scaderea competitivitatii din punct de vedere al costurilor, si se gasesc in imposibilitatea de a concura fie cu tarile avansate, care dispun de tehnologie de varf, fie cu tarile in curs de dezvoltare cu costuri salariale foarte mici, in productia ieftina de bunuri fabricate.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#evolutie economica Romania, #ecnomie Romania, #progrese economie Romania, #economie Romania , #analiza economica