Romania, tara cu trei viteze: Pericolul economic care ar putea declansa o bomba sociala

Miercuri, 13 Mai 2015, ora 11:13
7898 citiri
Romania, tara cu trei viteze: Pericolul economic care ar putea declansa o bomba sociala

Romania se dezvolta in trei viteze, arata economistii de la KeysFin, intr-un studiu ce priveste evolutia tarii noastre in intervalul 2009-2015.

Statisticile arata ca diferentele la nivel economic intre regiuni s-au accentuat in ultimii 5 ani.

"Romania se dezvolta cu trei viteze complet diferite. Avem poli de crestere economica, precum Bucuresti-Ilfov, Timis-Arad si Constanta, acolo unde business-ul este pe un trend ascendent, avem apoi zone cu potential si o dezvoltare ceva mai temperata, precum Brasov, Cluj, Arges si Galati, si un al treilea contingent de judete, din pacate majoritar la nivelul Romaniei, acolo unde business-ul stagneaza sau chiar regreseaza, cu consecinte directe asupra nivelului de trai", afirma analistii KeysFin, intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com.

In tot acest proces de concentrare a business-ului, un rol major il joaca statul, ale carui investitii, mai ales in infrastructura, au consecinte directe si evidente in cresterea discrepantelor economice la nivel regional.

"Statisticile noastre arata ca investitiile in infrastructura se concentreaza in Transilvania, Muntenia si prea putin in Moldova, Oltenia si Dobrogea. Fara o infrastructura optima, este aproape imposibila atragerea de investitori", spun expertii KeysFin.

Romania, veste buna de la Comisia Europeana privind cresterea economica

Fara masuri

Din analiza datelor guvernamentale, specialistii remarca inexistenta unei strategii reale de investitii la nivel regional si absenta unor masuri economice clare care sa sprijine dezvoltarea zonelor economice ramase in urma, subdezvoltate.

"Sunt judete precum Vaslui, Botosani, Olt, Mehedinti, Giurgiu, Ialomita, Calarasi, Harghita, Covasna, Salaj unde economia locala este la pamant. Zone monoindustriale in care productia industriala este o himera, comertul este afectat de veniturile mici ale populatiei, iar perspectivele atragerii investitorilor sunt blocate de inexistenta unor masuri administrative menite sa ofere facilitati celor care vor sa deschida unitati de productie, indiferent de domeniu", afirma economistii de la KeysFin.

Datele statistice arata, astfel, ca in Regiunea Nord-Est se inregistreaza cea mai mare rata a saraciei, toate cele sase judete prezentand un risc ridicat al ratei saraciei. Regiunea de Sud, pe de alta parte, reprezinta un exemplu elocvent privind accentuarea discrepantelor, dovada existenta unor judete cu rate foarte ridicate ale saraciei, cum ar fi Calarasi si Teleorman, precum si judete cu rate relativ scazute, cum ar fi Prahova.

Relevanta este si situatia din Regiunea de Nord-Vest (Bistrita-Nasaud, Maramures, Salaj si Satu Mare), care prezinta un nivel de saracie mai mare decat media din Romania.

Potrivit datelor Eurostat, Romania se situeaza pe locul doi in UE din punctul de vedere al riscului de saracie sau excluziune sociala, 41,7% din populatie fiind afectata.

Romania, bomba cu ceas

Potrivit expertilor de la KeysFin, lipsa unei strategii concrete privind dezvoltarea regionala s-a tradus in depopularea unor zone din mediul rural si accentuarea aglomerarii urbane care tinde sa capete aspecte sufocante din anumite zone, precum Bucuresti-Ilfov.

Statisticile releva, astfel, diferente foarte mari intre regiunea Bucuresti-Ilfov si celelalte sapte regiuni: densitatea populatiei in regiunea Bucuresti-Ilfov a ajuns la 1239,2 loc./kmp, in timp ce in regiunea Sud Vest este de numai 77 loc./kmp, in Vest de 60 loc./kmp, iar in regiunea Centru de 74 loc/kmp.

"Aceasta polarizare economico-sociala tinde sa capete accente extreme. Pe de o parte, avem zone intregi din tara tot mai putin locuite si in care potentialul economic este ignorat, si zone supraaglomerate, insuficient dezvoltate din punct de vedere al infrastructurii. Ambele cazuri au potentialul unor adevarate bombe sociale, lipsa locurilor de munca si salariile mici pe de o parte, si sufocarea administrativa pe de alta parte, putand genera situatii nedorite ", spun analistii.

"Abandonul economic este un fenomen care, nu de mult, de exemplu in SUA, a generat ample proteste de strada. Vorbim de un adevarat curent social care poate avea consecinte incalculabile pe termen mediu si lung", arata sursa citata.

Guvernul Romaniei a stabilit, pe hartie, un obiectiv national de reducere a numarului persoanelor afectate de saracie si excluse din punct de vedere social cu 580.000 de persoane. De la adoptarea strategiei Europa 2020 in iunie 2010, numarul total de persoane care sunt supuse riscului saraciei si riscului de excluziune sociala in UE a crescut.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#Romania dezvoltare trei viteze, #Romania economie regiuni , #analiza economica