Romania, un model pentru Serbia. Ce lectii pot invata vecinii nostri - Interviu

Joi, 24 Iulie 2014, ora 07:16
7726 citiri
Romania, un model pentru Serbia. Ce lectii pot invata vecinii nostri - Interviu
Foto: Arhiva

Serbia se confrunta cu numeroase probleme economice, astfel ca a fost nevoita sa ceara ajutorul Fondului Monetar International (FMI). In multe privinte, vecinii nostri sunt in situatia in care se afla Romania in 2009, cand a fost lovita de criza.

Recent, ministrul sarb de Finante Dusan Vujovic a mentionat ca vrea ca tara sa nu intre in faliment si a promis ca, pana in 2017, efectul masurilor de austeritate va fi distribuit mai uniform in economie.

"Am vrea sa reluam discutiile cu FMI si speram sa finalizam acordul pana la finalul lunii septembrie-inceputul lui octombrie", a transmis oficialul. Aceasta data coincide cu aprobarea bugetului suplimentar pe 2014 si a bugetului pe 2015.

Serbia a intrat a treia oara in recesiune in ultimii cinci ani, dupa ce inundatiile au afectat economia tarii.

In aceste conditii, Ziare.com a stat de vorba cu Andrew MacDowall, analist specializat in economia pietelor emergente din Balcani, Orientul Mijlociu si Asia de S-E, care are resedinta in Serbia.

Care sunt cele mai mari probleme economice ale Serbiei?

Serbia are multe probleme. In primul rand, are cel mai mare deficit bugetar din Europa, datoria a crescut pana la 70% din PIB (aproape de doua ori mai mare decat nivelul sustenabil de 40%), cresterea economica este slaba, companiile de stat au pierderi uriase si exista un interes deosebit pentru pastrarea unui status quo care afecteaza tara pe termen lung.

Criza economica mondiala afecteaza grav Serbia

La toate acestea se adauga birocratia excesiva si coruptia, precum si incertitudini de ordin geopolitic, avand in vedere ca Serbia oscileaza intre Rusia si UE. Problemele trag inapoi tara, dar pot fi rezolvate. De asemenea, exista multe promisiuni in acest sens.

Cum a ajuns Serbia in aceasta situatie?

Partial, din cauza "grelei mosteniri" a socialismului. Aceasta mentalitate a dainuit mai mult in Serbia decat in alte tari, in primul rand din cauza razboiului, a dictaturii si a reticentei statului in ceea ce priveste privatizarile, dar si din cauza faptului ca oamenii de aici inca au incredere in modelul iugoslav, care avea la baza auto-gestionarea.

Care au fost celelalte cauze?

De asemenea, o alta cauza a fost lipsa de stapanire a regimului Boris Tadic, care a condus la suspendarea acordului cu FMI. De fapt, toate guvernele au evitat rezolvarea problemelor structurale, deoarece reformele nu sunt foarte populare in randul populatiei. In plus, nu a existat o presiune economica, sa forteze un pic lucrurile, avand in vedere ca datoria Serbiei a crescut enorm doar in ultima vreme. Ne mai lipseste si un sistem electoral corect.

Va reusi noul guvern sa aplice reformele necesare?

Acum, noul premier Aleksandar Vucic poate schimba lucrurile. Nu va fi o sarcina usoara, insa promisiunile sale repetate au dat sperante pietelor financiare, desi au speriat (pe buna dreptate) o mare parte din populatie.

Care sunt asemanarile si deosebirile intre Serbia si situatia Romaniei din 2009, cand tara noastra a fost lovita de criza economica?

Situatiile celor doua tari sunt similare in sensul in care ambele au cheltuit mai mult decat trebuia si au devenit dependente de ajutor extern. Insa Romania a adoptat politici prociclice - adica a cheltuit mai mult cand economia era in crestere si a taiat cheltuielile imediat dupa ce a fost lovita de recesiune.

Serbia anunta masuri dure de austeritate

De asemenea, trebuie sa mentionez faptul ca presiunile inflationiste care au existat in Romania in 2009 nu se regasesc in prezent in Serbia.

O alta similitudine este faptul ca exista, de ambele parti, active care trebuie privatizate. Insa multe companii de stat sarbe sunt o cauza pierduta, spre deosebire de Romania, unde exista cateva atractive pentru investitori.

  • Principalii parteneri comerciali la export ai Serbiei in 2012 au fost: Germania (965,5 mil. USD), Bosnia si Hertegovina (805,7 mil. USD), Italia (769,3 mil. USD), Romania (699,9 mil. USD), Federatia Rusa (614,0 mil. USD).

  • Principalii parteneri comerciali la import au fost: Germania (1537,0 mil. USD), Federatia Rusa (1402,5 mil. USD), Italia (1284,8 mil. USD), China (1025,0 mil. USD), Ungaria (691,9 mil. USD).

Ce poate invata Serbia din situatia prin care a trecut Romania in 2009?

Cred ca masurile luate de Romania pentru a rezolva problemele fiscale - dureroase pentru majoritatea romanilor - reprezinta un exemplu pentru ceea ce trebuie facut in momentul in care te confrunti cu o criza economica.

Pana la urma, Romania a reusit sa depaseasca tintele puse de FMI, la un moment dat. Iar acum este una dintre economiile cu cea mai rapida crestere din Europa.

Veste buna pentru economia Romaniei: Care va fi cresterea in 2014

Insa in ceea ce priveste privatizarile, nu cred ca Serbia poate adopta modelul de succes romanesc - si aici ma refer la listarile pe Bursa. Piata de capital sarba este mai mica, are o lichiditate redusa si companiile de stat nu sunt atat de atractive pentru investitori.

Pe de alta parte, vanzarea pachetului de 49% al companiei Air Serbia catre Etihad a fost un succes pana acum si poate servi ca model pentru privatizarea Tarom, de exemplu.

Cum apreciati legaturile comerciale intre cele doua tari vecine? Cum se pot dezvolta acestea?

Faptul ca Serbia nu este in UE creeaza unele bariere si de aceea are legaturi mai puternice cu tarile CEFTA (fostele state iugoslave plus R. Moldova - n.red.).

Pentru ca sunt la curent cu tot ce se intampla in Balcani, sunt mereu surprins si frustrat de lipsa unei viziuni comune la nivel regional, in ceea ce priveste investitiile si comertul.

Pentru multi cetateni ai fostei Iugoslavia, Bulgaria si Romania par foarte indepartate.

Intr-adevar, cooperarea la nivel inalt s-a imbunatatit, insa e cazul ca oamenii de afaceri si cetatenii ambelor tari sa isi dea seama de beneficiile unei cooperari economice mult mai stranse si sa isi imparta idei si strategii, deoarece ar avea doar de castigat.

  • Premierul roman Victor Ponta a vizitat Serbia saptamana trecuta si a dat asigurari ca tara noastra va sprijini Belgradul pentru orice are nevoie.

  • "Guvernul Serbiei, poporul sarb, vor face foarte multe sacrificii, vor face reforme dureroase, vor fi decizii dificile. Pentru Romania, reformele si transformarea pe care a suferit-o pentru a intra in Uniunea Europeana si, acum, ca membru al Uniunii Europene, sunt spre binele poporului roman si sunt convins ca toate lucrurile pe care le faceti in perioada urmatoare sunt pentru binele poporului sarb", a spus atunci premierul Victor Ponta.

  • "Imi doresc ca dvs. sa invatati din lucrurile bune facute de Romania, dar si din greselile facute de Romania in acest proces de integrare europeana, in asa fel incat sa faceti mai putine greseli, sa faceti reformele mai rapid si mai eficient decat Romania. Eu sunt convins ca Serbia, foarte repede, va reusi sa faca acele schimbari in ceea ce priveste institutiile democratice, reformele economice, infrastructura, tot ceea ce tine de standarde europene", a adaugat Victor Ponta

  • Referitor la comunitatea de romani din Valea Timocului, premierul roman a sustinut ca prin deschidere "putem sa asiguram o viata pasnica si o dezvoltare comuna tuturor cetatenilor din cele doua tari".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#economie Serbia, #economie Serbia Romania, #crestere economica Romania, #criza Serbia , #analiza economica
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
După modelu' „Cine-o face ca mine, ca mine...”?