Semnalele de alarma se inmultesc: Mai putini bani trimisi de romanii din afara, importul bate exportul, iar datoria creste

Duminica, 17 Septembrie 2017, ora 19:57
6633 citiri
Semnalele de alarma se inmultesc: Mai putini bani trimisi de romanii din afara, importul bate exportul, iar datoria creste
Foto: Pixabay

Contul curent al balantei de plati a inregistrat pe primele sapte luni ale anului in curs un deficit de 3.631 milioane euro, rezultat cu 63% mai mare decat cel inregistrat in perioada corespunzatoare din 2016.

Minusul inregistrat pe partea de bunuri a crescut cu 29% si a trecut pragul de sase miliarde de euro, in timp ce plusul adus de servicii a stagnat (doar +0,7%), pe fondul reducerii sumelor aduse pe net de serviciile de transport cu aproape sapte procente.

Diferenta de ritm de crestere intre bunurile exportate si cele importate a fost semnificativa (10,1% fata de 12,7%). Baza de plecare deja nefavorabila a dus la expandarea destul de serioasa a deficitului consemnat pe partea de bunuri pana la cele peste sase miliarde euro mentionate anterior, potrivit cursdeguvernare.ro.

Este o tendinta care va trebui stopata rapid, intrucat echilibrarea comertului cu bunuri impune, din start, sa avem un ritm de crestere mult mai bun la export fata de cel consemnat la import.

Pe celelalte doua mari componente ale balantei de plati, vestea buna este ca minusul consemnat de veniturile primare (din munca, din investitii directe, de portofoliu si alte investitii, si alte venituri primare precum impozite sau subventii) a inregistrat o diminuare de 6,5% pe primele sapte luni ale anului.

Vestea proasta este ca pe partea de venituri secundare (unde regasim sumele transferate de cei care lucreaza in strainatate), soldul pozitiv a scazut cu 18,8% fata de aceeasi perioada din anul precedent. Intrarile pe primele sapte luni s-au cifrat la doar 2,2 miliarde euro, fata de ceva mai mult de 3 miliarde euro anul trecut.

Ceea ce arata ca sumele trimise de "capsunari" catre rudele din tara scad tot mai rapid (vezi tabelul).

Datoria externa totala s-a marit sensibil fata de nivelul consemnat la sfartitul lui 2016 (+2,2%), pana la 94,43 miliarde euro. Platile aferente datoriei externe pe primul trimestru din acest an au insumat 29,10 miliarde euro.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu si lung, care a fost de 20,9% in iulie 2017, mult sub nivelul de 27,4% din anul 2016.

De retinut, insa, gradul de acoperire a importurilor de bunuri si servicii a scazut sub limita teoretic recomandabila de 6 luni (doar 5,8 luni) si mult sub nivelul de 6,3 luni consemnat la finele anului trecut.

Citeste annaliza integrala pe cursdeguvernare.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#deficit cont curent , #analiza economica
Comentarii