Singurul lucru care mai tine economia Romaniei intreaga dupa evenimentele din ultimele zile

Marti, 07 Februarie 2017, ora 07:45
18388 citiri
Singurul lucru care mai tine economia Romaniei intreaga dupa evenimentele din ultimele zile
Foto: Arhiva Ziare.com

Romanii protesteaza de aproape o saptamana, fara intrerupere, fata de intentia guvernantilor de a mutila Codurile Penale si nu numai atat: sunt nemultumiti de modul in care Cabinetul Grideanu si seful PSD, Liviu Dragnea, au actionat in ultima vreme. Dar cum se reflecta toate acestea in pietele financiare si pe cursul valutar?

Asa cum am vazut de atatea ori, leul a fost si de data aceasta afectat de tulburarile de pe scena politica.

Cursul euro-leu nu a inregistrat fluctuatii prea mari de la inceputul anului pana la finalul lunii ianuarie.

Insa stabilitatea valutara a fost intrerupta de adoptarea pe furis, sub "acoperirea" noptii, a faimoasei OUG 13.

"Reactia in piata valutara si cea a titlurilor de stat a fost foarte vizibila pe 1 februarie, miercuri, prima zi dupa adoptarea OUG 13. Leul a pierdut peste 1%, iar titlurile de stat pe 10 ani au atins randamente in zona 4% de la 3,60-3,65% anterior", a explicat Claudiu Cazacu, Chief Strategist la X-Trade Brokers, intr-o declaratie acordata Ziare.com.

El a tinut sa ne precizeze ca opiniile nu sunt si nu trebuie vazute ca recomandari de tranzactionare.

Iata cum arata evolutia cursului valutar, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR):

Se observa clar reactia "la cald" a cursului si lovitura incasata de leu. Reactia pietelor financiare a fost atunci in concordanta cu valtoarea evenimentelor, dar apele s-au calmat rapid. Asa s-a intamplat si in cazul Brexit, daca e sa ne amintim: cursul a explodat dupa rezultatul referendumului, dar si-a revenit destul de repede.

Asta pentru ca exista unele aspecte care ofera siguranta investitorilor.

"Ulterior s-a vazut o linistire graduala, care a continuat in sesiunea de luni, cursul ajungand dupa-amiaza in regiunea in care se afla inainte de evenimentele recente, acum 6-7 zile", remarca Claudiu Cazacu.

Dar de ce investitorii si-au pastrat sangele rece, cu toate ca guvernantii nu au satisfacut nici dupa o saptamana cerintele oamenilor, care au iesit in strada intr-un numar record? Analistul X-Trade Brokers sustine ca se poate banui ca au considerat ca tensiunile ar fi de relativ scurta durata.

"Conditiile macroeconomice ale Romaniei, cu o crestere puternica a economiei in 2016 si un avans estimat de Banca Mondiala la 3,7% in 2017, datorie publica la niveluri relativ reduse ca procent in PIB in raport cu regiunea si un dinamism la nivel de consum si chiar si investitii ale unor companii (anunturi in industria IT, componente auto sau BPO totalizand mii de locuri de munca, in ultimele luni), au creat o 'plasa de siguranta', o zona-tampon care a absorbit partial socurile din scena politica", ne-a explicat Claudiu Cazacu.

E posibil, totusi, ca, daca deciziile guvernantilor vor continua sa nemultumeasca populatia, coarda sa se intinda prea mult si s-ar putea rupe.

"Amortizoarele par a fi, insa, destul de comprimate, si nu este clar cat de mult ar mai putea prelua din tensiunile suplimentare aduse de o prelungire a incertitudinilor actuale. In estimarea noastra, investitorii adopta o atitudine de asteptare, wait-and-see mode, inainte de a lua decizii de investire sau dez-investire, tragand cu ochiul si la scena europeana si americana", puncteaza Claudiu Cazacu.

El considera ca ar trebui ca situatia din tara noastra sa se linisteasca repede: acesta ar fi scenariul cel mai favorabil pentru pietele financiare.

"Avand in vedere ca parametrii macroeconomici adusesera deja Romania intr-o zona de vizibilitate pozitiva atat pentru investitii in economia reala, cat si pentru intrari de capital vizand active financiare, economia si pietele financiare ar putea beneficia de pe urma unei stabilizari rapide a situatiei", a incheiat Claudiu Cazacu.

Citeste si despre degringolada de la Ministerul Justitiei pe tema modificarii Codurilor Penale

Avertismente din exterior

In contextul intamplarilor din ultimele zile, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si vice-presedintele Frans Timmermans, au transmis un mesaj comun: "Lupta impotriva coruptiei trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata. Urmarim cu foarte mare ingrijorare evolutiile recente din Romania".

Deja presa externa se refera la Romania ca la noua bataie de cap a Europei. Intr-o analiza, publicatia CNBC arata ca, desi seful Guvernului care are doar o luna in functie a anuntat duminica abrogarea ordonantei de modificare a Codurilor Penale, protestatarii nu au plecat acasa, spunand ca si-au pierdut increderea in guvernanti.

"Guvernul din Romania si-a schimbat planurile, insa evenimentele arata clar ca procesul reducerii coruptiei in Romania este inca departe de a se fi terminat", a spus Arko Sen, director la Bank of America Merrill Lynch.

Acesta crede ca evenimentele recente se adauga la "tendinta in general negativa in profilul de risc de credit in Romania din ultimii ani".

In ciuda pasului inapoi al Guvernului, unii analisti cred ca PSD va folosi majoritatea parlamentara pentru a diminua verificarile institutiilor anticoruptie.

"Determinarea guvernului condus de PSD de a merge inainte (...), fara sa-i pese de nemultumirea larg raspandita in randul publicului si a opozitiei politice, deschide calea catre o perioada tumultuoasa", a spus Andrius Tursa, consilier pe Europa Centrala si de Est, la Teneo Intelligence.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#proteste OUG 13 efecte economie, #impact proteste OUG 13 , #analiza economica
Comentarii
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
Parsivii PSD-isti cred ca toata lumea se rezuma la Teleorman.
Poza JackMalletFlute
JackMalletFlute
rank 1