Scumpirea motorinei reduce vanzarile de masini diesel

Joi, 20 Martie 2008, ora 08:50
1745 citiri
Scumpirea motorinei reduce vanzarile de masini diesel

In conditiile in care, in ultimele luni, pretul la motorina l-a depasit cu mult pe cel al benzinei, motorizarea diesel a ajuns sa nu mai fie asa de rentabila ca in anii trecuti, relateaza Adevarul, in editia online de joi.

Cel mai ieftin litru de benzina costa la statiile Petrom 3,72 lei, in timp ce un litru de motorina ce ajunge la aproape 39 de lei litrul.

La un rulaj de 20.000 de kilometri, cat reprezinta media anuala din Romania, diferenta de pret dintre masinile pe benzina si cele diesel se recupereaza in patru - cinci ani. Daca nu rulezi masina cel putin 35.000 - 40.000 de kilometri anual, atunci varianta diesel nu reprezinta o alegere practica.

Ca urmare a introducerii de tehnologii noi de constructie a motoarelor diesel, acestea au ajuns la fel de performante si silentiozitate apropiata de cele Otto. Totodata, motoarele diesel si-au pastrat avantajul unui consum mai redus.

De obicei, masinile cu motorizare diesel sunt mai scumpe, in medie, cu 1.500 - 2.000 de euro, iar in unele cazuri diferenta ajunge chiar si la 3.000 de euro. In plus si costurile de service sunt mult mai mari la o masina pe motorina decat la una pe benzina.

De asemenea, reviziile pentru un diesel sunt mai dese, uleiul este mai scump, iar piesele de schimb, la fel. Unii importatori recomanda schimbarea uleiului si a filtrului de ulei la 7.500 de kilometri, iar a celui de motorina la 15.000.

Un diesel nu se impaca foarte bine cu temperaturile scazute, iar in cazul unor temperaturi de -10 grade Celsius sau mai scazute chiar si cele mai moderne motoare tot au probleme la pornire.

Motoarele diesel sunt, in medie, cu 60 - 80 de kilograme mai grele decat cele pe benzina de capacitate cilindrica identica, datorita modului de functionare a motorului, care necesita piese mai grele pentru a rezista fortelor de frecare mai mari.

Pentru a obtine aceleasi performante dinamice ca o masina pe benzina, dieselul trebuie sa dezvolte o putere mai mare. Teoretic, datorita faptului ca un diesel cantareste mai mult, performantele dinamice mai bune se obtin cu o masina pe benzina.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#scumpire, #motorina, #reduce, #vanzari, #masini, #diesel , #analiza pret