Bancile, acuzate ca fac in continuare profituri uriase din speculatii

Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 23:52
1522 citiri
Bancile, acuzate ca fac in continuare profituri uriase din speculatii
Foto: Daylife

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a acuzat bancile ca se concentreaza prea mult pe speculatiile financiare si le-a cerut sa revina la rolul traditional, de acordare a sprijinului pentru dezvoltarea economiei reale.

Intre timp, din ce in ce mai multe banci anunta profituri in crestere, insa nu din piata de creditare sau cea ipotecara, ci tocmai din jocurile speculative, pariind pe pachete de actiuni, bonduri si alte active.

"Uitandu-ma inapoi, la anii dinainte de criza, putem observa ca s-a produs o mutare dramatica in sectorul financiar, care s-a indepartat de la facilitarea afacerilor, comertului si a investitiilor reale, catre speculatii si jocuri financiare", a spus Trichet in timpul unei conferinte din Frankfurt, citat de Financial Times.

Analistii internationali se tem ca refuzul bancilor de a oferi credite companiilor ar putea pune piedici redresarii economiei din zona euro.

De altfel, unul dintre motivele care au dus la declansarea crizei globale il reprezinta subestimarea riscului de catre banci. "Sectorul financiar trebuie sa se intoarca la rolul traditional de a oferi servicii economiei reale. Acest lucru presupune, mai presus de orice, schimbarea mentalitatii industriei financiare", a adaugat Trichet.

Presedintele BCE este unul dintre cei mai aprigi critici ai sistemului financiar actual, militand pentru un model mai robust, in care profiturile sa fie legate de succesul pe termen lung, nu scurt. "Oamenii nu vor mai tolera o noua prabusire cauzata de riscul excesiv, pe banii contribuabililor", a spus Trichet.

Bancile nu asculta

Unele dintre cele mai mari banci din lume, inclusiv Citigroup, Goldman Sachs si JPMorgan Chase, au raportat profituri, in trimestrul trei, insa nu din piata de creditare, unde se pierd inca bani, ci din speculatii financiare.

Insa, in momentul cand pietele scad - un scenariu foarte posibil, avand in vedere ca somajul e in crestere in intreaga lume, iar oamenii au tendinta sa economiseasca mai mult - bancile vor fi nevoite sa supravietuiasca doar din operatiunile traditionale.

"Vestea buna este ca bancile sunt intr-o forma mai buna. Vestea proasta este ca nu ofera imprumuturi consumatorilor si mediului de afaceri. Acest lucru ii va afecta negativ, in cele din urma, pentru ca aceste castiguri speculative nu pot dura prea mult", a spus Edward Yardeni, citat e Associated Press.

Goldman Sachs a avut cel mai mult de castigat de pe urma investitiilor speculative. Pentru trimestrul trei, banca a raportat venituri de 3,03 miliarde de dolari, o suma tripla fata de cea din perioada similara a anului trecut.

Ca si in trimestrele trecute, Goldman s-a bazat exclusiv pe cumpararea si vanzarea de actiuni, petrol, aur si pe speculatii valutare.

Si mai impresionante au fost castigurile JPMorgan Chase, de 3,59 de miliarde de dolari, pe fondul pierderilor masive din cauza creditelor pentru persoane fizice si ipoteci.

Citigroup, desi a avut profituri de 101 milioane de dolari in al treilea trimestru, a fost nevoita sa plateasca dividende in valoare de 288 de milioane de dolari, la care se adauga faptul ca statul detine 34% din pachetul de actiuni, conducand la pierderi de 3,24 de miliarde de dolari.

De altfel, directorul executiv al bancii, Vikram Pandit, a declarat ca imbunatatirea situatiei bancilor depinde de rata somajului.

"In cele din urma, totul depinde de cate posturi libere vor fi. Acesta este cel mai important indicator al macroeconomiei", a spus Pandit.

Analistii internationali nu se asteapta, insa, la o revenire a pietii muncii prea curand, ceea ce inseamna ca bancile, in ciuda avertizarilor BCE si altor oficiali, nu vor avea de ales decat sa se bazeze pe speculatii pentru a supravietui.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Jean Claude Trichet, #Banca Centrala Europeana, #investitii speculative banci , #banci faliment
Comentarii
L
LightGate
rank 1
Ce ati scris in ultima fraza, to'asi ziaristi ?!..." ...Bancile (...) nu vor avea de ales decat sa se bazeze pe speculatii pentru a supravietui "...