BCE retrage lichiditatile de pe piata

Vineri, 14 Mai 2010, ora 14:59
1946 citiri
BCE retrage lichiditatile de pe piata

Banca Centrala Europeana va retrage de pe piata lichiditatea creata prin cumpararea de bonduri guvernamentale in principal prin depozite la termen, a declarat vineri presedintele BCE, Jean-Claude Trichet.

Trichet a subliniat ca BCE nu demareaza un program de relaxare cantitativa si ca achizitiile de obligatiuni nu vor alimenta inflatia.

"Stabilitatea preturilor este mandatul nostru primordial si in ultimii 11 ani si jumatate ne-am indeplinit cu succes acest mandat.

Nu ne-am modificam obiectivul de politica monetara. Nu am demarat un program de relaxare cantitativa. Vom retrage lichiditatea injectata in principal prin depozite la termen. Consiliul guvernatorilor BCE nu va tolera inflatia", a declarat Trichet.

BCE urmeaza sa ofere saptamana viitoare detalii in legatura cu modul in care intentioneaza sa sterilizeze achizitiile de obligatiuni.

De asemenea, Jean-Claude Trichet a apreciat ca Europa are nevoie de schimbari fundamentale in modul in care politica fiscala este monitorizata.

In plus, Trichet a respins posibilitatea ca masurile adoptate de BCE sa puna in pericol relansarea economica in zona euro.

"Este o idee complet gresita ca credibilitatea fiscala pune in pericol cresterea. Politici fiscale credibile si sanatoase pe termen mediu sunt o conditie esentiala pentru incredere, iar increderea gospodariilor, antreprenorilor si investitorilor este indispensabila pentru relansarea economica", a spus Trichet.

Ministrii europeni de Finante au anuntat luni dimineata crearea unui fond de asistenta financiara in zona euro.

Valoarea acestui fond ar putea sa atinga 750 miliarde de euro, dintre care 500 miliarde de euro ar urma sa provina de la statele membre ale Uniunii Europene iar restul de la FMI.

China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
#BCE lichiditati , #banci faliment