Dragos Cabat: Creditele neperformante vor lovi puternic in profitul bancilor (Video)

Miercuri, 25 August 2010, ora 13:29
1658 citiri
Dragos Cabat: Creditele neperformante vor lovi puternic in profitul bancilor (Video)

Bancile dau vina in mod intentionat pe ordonanta privind rambursarea anticipata a creditelor, iar creditele neperformante vor lovi puternic in profitul bancilor, este de parere analistul financiar Dragos Cabat.

"Autoritatile si managementul unor banci comerciale incearca sa arunce vina pe Ordonanta de Urgenta nr. 50/2010 pentru lipsa de profitabiltitate a bancilor. Lipsa de profitabilitate va lovi cu putere sistemul bancar din cauza creditelor neperformante din sistem si nu din cauza renuntarii la acest comision de rambursare la creditele vechi sau alte comisioane care au fost comasate sau eliminate", a declarat analistul financiar Dragos Cabat, in cea de-a treia editie a emisiunii "Pontul Valutar", conform Bloombiz.ro.

Daca bancile comerciale vor ajunge in situatia de a nu-si mai putea indeplini criteriile de solvabilitate, si nu din cauza refinantarii la creditele vechi ci volumului de credite neperformante din portofoliu, adica pierderi.

Refinantarea creditelor nu este o solutie pentru romani, data fiind situatia economica prezenta, deoarece perceptia fata de risc a bancilor s-a modificat puternic, iar sumele pe care ar putea sa le acceseze clientii in acest moment sunt mult mai scazute decat cele pe care le puteau accesa in 2007-2008.

"Singura solutie pe care o au bancile comerciale este sa reia creditarea puternic in principal pe sectorul de corporate, pentru companii si IMM-uri iar in timp, pentru persoanele fizice. Este singura sansa de a iesi din criza pentru sistemul bancar si nu vaicareala cu privire la o anumita reglementare sau alta", a adaugat acesta. Rectificarea bugetara pentru evitarea conflictelor sociale

Din punctul sau de vedere, in 2010 vom avea probabil 2 rectificari, date de necesitatea de a adapta cheltuielile la veniturile care sunt mai mici decat estimarile.

"Este necesar sa fie facute anumite ajustari pentru a evita conflicte sociale. Marile confederatii sindicale au anuntat deja miscari de proteste, exista si presiune politica deosebita, se pregateste deja o noua motiune de cenzura. O parte dintre bugetari au avut salariile reduse, se pare ca vor fi si disponibilizati, desi ritmul de disponibilizari este mult mai redus decat cel care ar fi trebuit sa fie", spune analistul.

"Daca s-ar fi respectat calendarul de disponibilizari inca de anul trecut asa cum s-a conventi cu FMI, probabil ca in acest moment ne-am fi incadrat fara probleme in deficitul bugetar agreat si nu ar mai fi fost nevoie de rectificari de buget, planuri de austeritate si de atatea masuri care sunt, pana la urma, antisociale".

In ceea ce priveste cursul valutar, analistul a afirmat ca leul a variat in aceeasi banda 4,20-4,25 lei pentru un euro si tendinta este de scadere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Dragos Cabat, #credite neperformante, #profit banci , #banci faliment
Comentarii