Moody's: Bancile vor suferi de pe urma legii falimentului personal

Luni, 29 Martie 2010, ora 17:16
1744 citiri
Moody's: Bancile vor suferi de pe urma legii falimentului personal
Foto: Arhiva

Bancile din Romania ar putea avea nevoie de o majorare a capitalului cu 10 la suta, daca intra in vigoare legea insolventei persoanelor fizice, care a trecut de Senat, saptamana trecuta, potrivit analistilor de la agentia de rating Moody's.

Potrivit proiectului de lege, persoanele care cer deschiderea procedurii de insolventa, va beneficia de stergerea datoriilor, daca bunurile sale nu sunt suficiente pentru plata si daca instanta ii acorda beneficiul scuzabilitatii.

De asemenea, daca isi plateste 75 la suta din datorii, beneficiaza de inchiderea anticipata a procedurii.

"Presupunand, in mod conservator, ca doar creditele neperformante de la finele lunii decembrie 2009 vor fi astfel devalorizate, estimam ca sistemul bancar va avea nevoie de capital suplimentar de 10%. Deoarece creditele de consum constituie 36% din soldul total de imprumuturi al bancilor romanesti, cifra ar fi mult mai ridicata daca persoane care nu se afla intr-o situatie financiara intr-adevar dificila vor incerca sa profite de noua lege", se arata intr-o analiza Moody's, citata de Mediafax.

Astfel, potrivit analistilor agentiei de rating, bancile vor fi mult mai atente in privinta acordarii imprumuturilor catre persoanele fizice.

In plus, multi debitori ar putea incerca sa scape de datorii folosindu-se de aceasta lege, iar altii ar putea fi tentati sa imprumute mai mult decat isi pot permite si sa intre in incapacitate de plata.

"Bancile romanesti vor avea dificultati in ceea ce priveste absorbtia socului cauzat de aceasta lege, iar implementarea ei ar putea submina situatia financiara a institutiilor de credit. Atat bancile romanesti, cat si autoritatile de reglementare au criticat aceasta lege si si-au exprimat ingrijorarea in privinta efectelor ei", se mai arata in raportul Moody's.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Legea falimentului personal, #legea insolventei personale, #agentie rating Moodys , #banci faliment
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
Ma intreb insa cum lucrau bancile pana acum. Nu erau atente ? Mergeau pe principiul fals enuntat de un bancher fost presedinte de banca conform caruia "'Banca nu poate pierde" ?