Se misca bancile, se misca lumea (Opinii)

Vineri, 14 Octombrie 2011, ora 08:28
7165 citiri
Se misca bancile, se misca lumea (Opinii)

Odata cu apropierea anotimpurilor reci, in furnalele economice amenintate cu o noua mini-era glaciara incepe sa fie pompat combustibil. De idei, strategii, premonitii. Direct sau pe ocolite, specialistii banului ne spun ca viitorul -cel putin apropiat- nu suna bine.

Astfel, consilierul FMI si cel de odinioara al presedintelui Clinton, Robert Shapiro, a declarat recent la BBC ca, daca liderii europeni nu vin cu o solutie, intregul mecanism european al datoriei suverane se va prabusi in doua sau trei saptamani.

Finantistul cu doctorat la Harvard isi continua opinia, afirmand ca: "Intregul carusel va lua cu el si bancile din zona euro, apoi pe cele din Marea Britanie, urmand sa se extinda in SUA, Japonia etc." Credibila asertiune a americanului, daca ne gandim ca fiecare mare banca din Germania, Franta, Anglia are o contraparte, un omolog, peste Atlantic. Acest avertisment privitor la magnitudinea seismului financiar de pe batranul continent reclama cateva pozitii urgente.

Shapiro puncteaza ca pe langa un plan menit sa puna bancile la adapost este nevoie de o solutie pentru a asigura creditorii ca Spania si Italia vor fi in stare sa-si onoreze obligatiile, astfel incat pietele sa nu-si zavorasca portile pentru cele doua tari.

La randul lui, "regele" Bancii Angliei, Mervyn King", atrage atentia ca: "ne vom confrunta probabil cu cea mai grava criza economica de la 1930 incoace" si ca actuala depresiune din zona monedei comune reprezinta cel mai mare risc pentru sistemul bancar al Albionului.

Cum mai intotdeauna intr-o casa exista luari de pozitii in contradictie asupra "cartofului fierbinte" numit Grecia, cancelarul Angela Merkel si presedintele francez se contrazic pe tema data. Germania crede ca trebuie incepute pregatirile pentru acest posibil scenariu, in vreme ce seful de la Paris, in a carui tara se afla cele mai expuse banci, refuza luarea in calcul a defaultului elen.

Ca o nuanta in favoarea parerii Hexagonului, "Europa nu sustine iesirea Atenei din zona euro sau intrarea ei in faliment", a declarat presedintele Eurogroup, Jean_Claude Junker. In aceasta vreme, Grecia lanseaza disperat SOS-uri de refinantare, recunoscand ca mai are la dispozitie bani pesin doar pentru luna in curs. "Avem nevoie urgent de urmatoarea transa de imprumut de la FMI si UE. Mai avem spatiu de manevra pana in octombrie. Facem tot posibilul ca statul sa functioneze fara probleme", este comunicatul emis de catre ministrul adjunct de Finante, Filippos Sachinidis.

Vorbe care se pare nu au gasit inca ecou favorabil imediat prin cancelariile zonei euro. Demnitarii financiari din acest areal au gasit de cuviinta ca Atena mai poate astepta pana spre mijlocul lui noiembrie urmatoarea mana de ajutor banesc. Strategie ori delasare? Poate ca se urmareste o presiune care sa determine Grecia in a-si rezolva macar o parte din problemele datoriilor acumulate.

In Romania, masurile de prevedere continua a fi sustinute, cel putin la nivel declarativ. Astfel, guvernatorul Isarescu semnaleaza nevoia de prudenta in abordarea financiara a anului viitor. "Principala preocupare pentru 2012 este daca societatea si clasa politica vor reusi sa iasa din tiparul precedentelor cicluri electorale, cu promisiuni mai mult sau mai putin desprinse de realitate", semnala seful BNR.

Desigur, acum toti politicienii ii dau dreptate, insa, in "febra" alegerilor, amnezia si lacomia vor cuprinde Romania. Potul politic este prea mare, pentru a nu impaienjeni mintile. Este posibil, de pilda, ca acea reducere a CAS cu doua puncte propusa in aprilie si acceptata initial in proiectul de strategie fiscal-bugetara, apoi ignorata de Guvern trei luni mai tarziu, sa fie pusa in practica.

Pe langa alte "bunatati" ademenitoare livrate, fireste, pe termen scurt, ante factum. Pana atunci, se vor lamuri multe. In bine, sa speram, desi scepticismul are o cota valorica extrem de ridicata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#banci faliment, #banci capitalizare, #criza zona euro, #recesiune zona euro , #banci faliment