Anul viitor, Romania ar putea aduna cele mai mici venituri din impozite din ultimii 20 de ani

Marti, 15 Noiembrie 2016, ora 19:43
8987 citiri
Anul viitor, Romania ar putea aduna cele mai mici venituri din impozite din ultimii 20 de ani
Foto: Arhiva Ziare.com

Bugetul pentru anul viitor ar putea stabili o premiera pentru tara noastra, a avertizat presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru. Romania ar putea incasa cele mai mici venituri din taxe si impozite inregistrate vreodata.

Pe fondul reducerii taxelor si impozitelor, acestea vor fi cu aproape 15 procente mai mici decat media europeana de 40 la suta.

"In 2017, Romania va avea probabil cele mai mici venituri fiscale, de 25,7% din PIB, din ultimii 20 de ani. Cele mai mici venituri din taxe si impozite pe care le-am avut vreodata", a spus Dumitru, la o conferinta de presa.

El a avertizat ca, daca se continua pe linia reducerilor de taxe, promise de politicieni, poate avea loc disolutia statului.

Iohannis contesta la CCR Legea Dragnea, care elimina 102 taxe. Magistratii vor da o decizie dupa alegeri - UPDATE

"Toate partidele promit reduceri de taxe, intram astfel intr-un cerc vicios. Putem asista in viitor la disolutia statului, un stat fara venituri fiscale consistente nu poate supravietui. Despre ce apartenenta la Uniunea Europeana mai putem vorbi, cand distanta care ne separa de Europa este enorma. Bulgaria are aproape 30% din PIB venituri fiscale", a afirmat Dumitru.

Problema nu este doar ca veniturile vor fi mici, ci si ca cheltuielile vor fi mai mari, in contextul posibilelor cresteri salariale pentru bugetari, fapt ce va conduce la cresterea deficitului bugetar.

Dumitru: Deterioarea pozitiei fiscale va fi una dintre cele mai mari din UE

Romania ar putea avea un deficit bugetar de 3% din PIB in acest an, nivel care ar trebui inregistrat in cei mai slabi ani ai unui ciclu economic, nu in anii buni, considera seful Consiliului Fiscal.

"Estimarile Comisiei Europene arata un deficit estimat la 3,2% din PIB in 2017. Aceasta estimare este facuta fara a lua in calcul cresterile de salarii, masurile nu sunt inca legiferate. Daca luam in calcul perioada 2015-2017, deteriorarea pozitiei fiscale va fi una dintre cele mai mari din UE", a declarat Dumitru.

Povara uriasa pentru buget

Presedintele Consiliului Fiscal a avertizat ca statul a platit pana acum 9 miliarde lei de la buget pentru returna salarii si sporuri bugetarilor taiate in trecut, pe baza hotararilor judecatoresti, dar si in contul majorarilor de salarii stabilite in 2008 si neacordate ulterior.

In plus, salariile din sectorul bugetar cresc mult mai rapid decat in sectorul privat.

"Salariile din sectorul public, in comparatie cu media pe economie, sunt mult mai mari decat in tarile din Europa Centrala si de Est. Esista salarii medii si de 1.500 de euro net in ministere. In schimb, in administratia locala, salariile sunt mult mai mici, de multe ori minimul pe economie. Sunt primarii care gestioneaza 1.000 de locuitori, dar au 30 de salariati", a spus Dumitru.

El a atras atentia si asupra deficitului bugetului de pensii, care a ajuns la 2,5% din PIB mai ales din cauza dezechilibrelor demografice din ultimii 25 de ani.

Presedintele Consiliului Fiscal a avertizat ca multi cetateni refuza sa plateasca taxe si impozite, deoarece nu simt ca banii publici sunt cheltuiti in mod eficient.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#venituri buget 2017, #avertisment venituri buget, #buget 2017 , #buget