Ziare.com

BNS: Acum avem o rectificare de suprafata. Cea reala va fi facuta probabil in noiembrie

Marti, 13 August 2019, ora 09:54

   

BNS: Acum avem o rectificare de suprafata. Cea reala va fi facuta probabil in noiembrie
Adevarata rectificare va fi operata probabil in luna noiembrie, daca se are in vedere evolutia unor categorii de cheltuieli, considera Blocul National Sindical (BNS), care atrage atentia asupra faptului ca mutarea presiunii bugetare in ultimele doua luni ale anului inseamna o amanare nejustificata si periculoasa pentru stabilitatea bugetara.

In opinia BNS, in acest moment, Guvernul a optat pentru o rectificare bugetara de suprafata, avand ca obiective reale cresterea sumelor defalcate catre bugetele locale, in special cele pentru echilibrarea bugetelor comunitatilor locale; acoperirea prin transfer a deficitelor inregistrate deja de bugetul asigurarilor sociale si Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), asigurand astfel resursele pentru cresterea pensiilor din luna septembrie si pastrarea deficitului in limite relativ controlabile.

Intr-un comunicat, BNS arata ca rectificarea bugetara aprobata luni in sedinta de guvern duce la scaderea subventiilor, a cheltuielilor de capital, a finantarilor pentru investitii, alocarilor pentru cofinantarea proiectelor europene, "toate pentru a acoperi angajamentele de asistenta sociala, cresterea serviciului datoriei publice si transferurile pentru autoritatile locale".

"Adevarata rectificare va fi probabil operata in luna noiembrie, daca avem in vedere evolutia unor categorii de cheltuieli. Un astfel de exemplu este executia cheltuielilor FNUASS.

La 6 luni, cheltuielile totale ale FNUASS erau realizate in proportie de 50,6%, in structura, situatia fiind insa urmatoarea:
  • cheltuielile de personal aferente anului 2019, suportate din FNUASS, erau consumate in proportie de 54,4%;
  • transferurile pentru acoperirea cresterilor salariale pentru personalul medical din spitale - grad de realizare 56,8%;
  • cheltuielile pentru asistenta sociala - 75,6%.


Cu toate acestea, pentru partea de cheltuieli, nu se propune niciun fel de rectificare", se spune in comunicat.

Intarzierea rectificarii reale creeaza insa probleme in functionarea unor servicii publice, avertizeaza BNS, cum ar fi transportul pe calea ferata, intrucat suplimentarea subventiei in acest sector este necesara si urgenta.

"Pana la viitoarea rectificare, Guvernul trebuie sa gaseasca insa surse de finantare, cel mai probabil cu impact negativ, direct si consistent asupra populatiei. Este foarte posibil ca acest impact sa fie amplificat intr-un mod semnificativ de evolutia pretului gazelor naturale, este cunoscut deja faptul ca a fost initiata de Comisia Europeana o procedura de infringement impotriva Romaniei, considerand ca sistemul de plafonare a preturilor la gaze introdus in decembrie 2018 prin OUG 114/2018, contravine legislatiei UE", afirma BNS.

Sindicalistii considera ca in ultimii cinci ani "am fost martorii promovarii de catre guverne a unor masuri de politica fiscala de-a dreptul hazardate".

"Reducerea poverii fiscale pentru mediul de afaceri, in asteptarea unor cresteri semnificative a bazei de impunere care nu s-au mai produs niciodata sau aplicarea unor masuri de tip experiment gandite in laboratoare 'absconse' ale decidentilor politici sunt doar cateva exemple in acest sens. Rezultatul se vede in evolutia veniturilor fiscale ale bugetului general consolidat.

Daca in semestrul I 2015 veniturile fiscale colectate la bugetul general consolidat reprezentau 9,9% din PIB, in semestrul I 2019 acestea abia mai ating 7% din PIB.

In mod similar, veniturile curente s-au redus de la 15,1% din PIB in semestrul I 2015, la 13,6% din PIB in semestrul I 2019. Desi ANAF a trecut prin numeroase schimbari ale componentei echipei de conducere, rezultatele au ramas neschimbate.

Pare ca resorturi ascunse limiteaza semnificativ capacitatea ANAF de a colecta venituri suplimentare prin reducerea evaziunii fiscale. Masurile initiate in acest sens sunt promovate in multe cazuri cu reticenta si uneori intr-o modalitate ce impiedica valorificarea acestora", mai mentioneaza BNS, printre altele.

Citeste si:


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre BNS rectificare bugetara
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1471 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

barbosul umflat de la bns

in loc sa scrie epistole la ziare com, caci vad ca nu are alta preocupare, sa justifice pentru ce a lasat in paragina statiunile din patrimoniu, gen voineasa, active de miliarde de euro, cu scopul de a se devaloriza si a le valorifica in intereul unor gupuri. asa cu a facut si cu alte statiuni. plateste la administratiile locale sute de milioane de euro cu titlul de impozite pe cladirile detinute in patrimoniu, deci impoztite de cinci ori mai mari, din banii fraierilor de sindicalisti care cotizeaza lunar. asta sa faca umflatul de hosu. sa valorifice potentialul turistic.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor