Buget 2013: Cat datoreaza Romania in 2013 (Video)

Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 20:22
2961 citiri
Buget 2013: Cat datoreaza Romania in 2013 (Video)

Fiecare roman datoreaza 2.500 de euro, in acest moment, datoria publica a Romaniei ridicandu-se la 51 de miliarde de euro, a declarat premierul Victor Ponta, in timpul prezentarii proiectului de buget pentru 2013.

"In urma cu patru ani, Romania avea o datorie de 28 de miliarde de euro, fata de 51 de miliarde. In ultimii patru ani, aproape s-a dublat datoria pe care o avem fiecare dintre noi", a subliniat prim-ministrul, in conferinta sustinuta joi seara.

In acest an, este scadenta o suma de 14,4 miliarde de euro. Din aceasta suma, Guvernul are de rambursat 1,2 miliarde de euro din imprumutul primit de la Fondul Monetar International si Comisia Europeana, in 2009.

Buget 2013 Cum se impart banii?

"Romania are o datorie de 34,7% din PIB. In UE, doar trei tari au o datorie mai mica decat Romania: Estonia, Bulgaria si Luxemburg", a precizat Ponta.

Din totalul datoriei, 60 la suta este in valuta, iar 40 de procente in lei. De asemenea, 48 la suta reprezinta datorie interna, iar 52% datorie externa.

Premierul a adaugat ca Romania are probleme si din cauza unor datorii generate de decizii luate in ultimii ani si care vor trebui esalonate.

Astfel, trebuie platite despagubiri pentru terenuri si constructii nationalizate, restituiri in natura, plus 5 miliarde platite deja (4 pentru Fondul Proprietatea, 1 miliard numerar). De asemenea, mai sunt solicitari pentru 8 miliarde de euro.

Exista si hotarari judecatoresti pentru cadrele didactice (770 milioane de euro) si pentru alti bugetari 1,4 miliarde de euro).

Victor Ponta a prezentat bugetul pe 2013: Nu cresc pensiile si salariile

Datoriile autoritatilor locale se ridica la 2,2 miliarde de euro, in timp ce datoriile din sistemul de sanatate sunt de 1 miliard de euro.

Nu in ultimul rand, sunt datorii de 1 miliarde de euro pentru restituirea taxei auto.

"In total, sunt 14 miliarde de euro datorii istorice, pe care guvernul trebuie sa le plateasca in perioada imediat urmatoare", a incheiat Ponta.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#buget 2013 datorii, #datorii fiecare roman, #datorii Romania 2013 , #buget