Buget 2013: Salariile si pensiile revin la cele din 2010, dar nu mai cresc

Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 21:34
4412 citiri
Buget 2013: Salariile si pensiile revin la cele din 2010, dar nu mai cresc

Salariile si pensiile nu vor fi majorate suplimentar, in 2013, in afara de readucerea lor la nivelul dinaintea reducerii din 2010, a anuntat premierul Victor Ponta, joi seara, in timpul prezentarii proiectului de buget pentru acest an.

"Anul 2013, in conditiile actuale, nu permite si noi cresteri de salarii sau pensii. Am reparat ceea ce s-a taiat in 2010, dar ar fi neserios din partea noastra sa vorbim de cresteri suplimentare", a precizat premierul, in cadrul unei conferinte de presa.

Ponta a adaugat ca, in randul reformelor principale din 2013, se numara si cea a personalului bugetar.

"In continuare, este alocat pe niste criterii care nu mai corespund realitatii. Sunt zone in care avem prea putini angajati (Sanatate), sunt zone in care avem prea putini", a spus prim-ministrul.

Victor Ponta a prezentat bugetul pe 2013: Fiecare roman, dator cu 2.500 de euro

Astfel, Guvernul intentioneaza sa aplice prevederile legii salarizarii unice. "In continuare, avem angajati care castiga salariu de la stat de 5 ori cat un medic, pompier sau politist care aduce servicii importante societatii. Actualul Guvern isi propune sa faca o reforma reala", a subliniat Ponta.

Indexarea pensiilor cu 4 la suta va reprezenta o cheltuiala suplimentara, fata de 2012, de 500 de milioane de euro, se arata in prezentarea premierului.

Finalizarea restituirii sumelor retinute la pensionari din contributiile de sanatate inseamna cheltuieli suplimentare de 100 de milioane de euro.

Buget 2013: Cat datoreaza Romania in 2013

Asigurarea confinantarii pentru fondurile europene vor creste cu un miliard de euro, fata de anul trecut, iar asigurarea platii facturilor la medicamente, in maxim 60 de zile, reprezinta o cheltuiala suplimentara de 800 de milioane de euro.

Cheltuielile pentru Parlament vor la nivelul din 2012, in ciuda cresterii numarului de parlamentari, a precizat Poonta.

Nu in ultimul rand, la Guvern se va reduce numarul consilierilor, iar in intreg aparatul central va fi redus numarul functiilor de conducere.

" Nu exista in structura centrala un singur post suplimentar aprobat. Dupa primele hotarari de Guvern, in majoritatea ministerelor exista o reducere intre 5, 8, 10% a personalului", a spus Ponta.

Buget 2013 Cum se impart banii?

Bugetul prezentat de premier se ridica la 46 de miliarde de euro, pentru 2013, in timp ce cheltuielile vor fi de 49 de miliarde de euro. Astfel, deficitul bugetar, in acest an, va fi de 3 miliarde de euro.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#buget 2013 masuri, #crestere salarii 2013, #crestere pensii 2013 , #buget