Buget 2013: Legea bugetului a fost adoptata

Marti, 05 Februarie 2013, ora 18:27
7496 citiri
Buget 2013: Legea bugetului a fost adoptata

Parlamentarii au adoptat, marti, legea bugetului pentru 2013, urmand ca discutiile pe anexe sa aiba loc in cursul zilei de miercuri, incepand cu ora 9.00 dimineata.

In buget sunt prevazute sume pentru reintregirea salariilor bugetarilor si pentru indexarea pensiilor cu 4 la suta, precum si mentinerea cotei unice la 16 la suta.

Proiectul de buget va fi dezbatut de parlamentari si miercuri, pana la ora 20.00, urmand ca, joi si vineri, sa fie finalizate discutiile.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE, negocierile din Parlament asupra bugetului pe 2013:

18:00 - Legea bugetului a fost adoptata, marti seara, urmand ca discutiile sa fie reluate miercuri, la ora 9.00, pe anexe, relateaza NewsIn.

Unul dintre articolele care a suferit modificari este art. 51, care prevede ca unii operatorii economici sa poata cheltui lunar mai mult de 1/12 din cheltuielile aprobate.

De asemenea, a fost aprobat un amendament privind cadrele didactice netitulare calificate, care au obtinut cel putin nota 7 la examenul de titularizare, amendament care le-ar permite pe viitor sa devina titulare daca se certifica viabilitatea postului/catedrei si consiliul de administratie al scolii este de acord.

16:40 - Parlamentarii au adoptat dispozitiile generale din proiectul de buget pentru 2013, ce prevad venituri de 98,182 milioane de lei si cheltuieli de 116,359 de milioane de lei, deficitul ajungand la 18,176 de milioane de lei.

Votul a avut loc dupa ce deputatul PDL Cezar Preda l-a acuzat pe presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, ca refuza sa supuna la vot amendamentele produse de opozitie. In cele din urma, le-a fost permis sa-si prezinte amendamentele, desi acestea fusesera respinse in comisiile de buget-finante.

15:07 - Parlamentarii au luat o pauza de consultari. Reprezentantii Opozitiei si cei ai Guvernarii nu se inteleg pe amendamente, relateaza B1 TV.

14:20 - Nici UDMR nu va sustine proiectul de buget pe 2013, a declarat deputatul Erdely Istvan, citat de B1 TV. Acesta a adaugat ca UDMR a depus un numar foarte redus de amendamente, care au fost ignorate. De asemenea, deputatul a precizat ca, in 2013, nu sunt incluse in buget sume destinate constructiei de autostrazi, un lucru esential pentru infrastructura din Romania. "Ne e teama ca acea crsetere economica mica preconizata va fi compromisa", a spus Erdely Istvan.

14:10 - Fostul premier Mihai-Razvan Ungureanu sustine ca Guvernul Ponta a propus un buget socialist, prin care doresc intoarcerea in timp a Romaniei.

"Economia Romaniei a intrat intr-o perioada de stagnare de unde nu mai iese. Din pacate pentru noi toti, guvernul Ponta I nu a implementat nicio masura care ar fi putut sa resusciteze economia in cele 9 luni de guvernare. Din contra, a luat numai masuri care au facut sigura o cadere a economiei si in 2012", a scris Ungureanu, pe blogul sau.

"Prima guvernare Ponta nu a reusit sa-si atingaƒ niciunul din obiectivele care contau pentru viitorul economiei. Iar aceasta contraperformanta s-a realizat in conditiile in care guvernul Ponta a relaxat toate conditiile si obiectivele guvernelor Ungureanu si Boc pentru 2012", a adaugat fostul ministru.

Potrivit spuselor sale, daca se elimina "marketingul" care insoteste bugetul, ramane un buget care da o importanta mai mare cheltuielilor curente in detrimentul investitiilor si creste impozitele pentru toti factorii de productie.

"O reteta care nu va aduce crestere economica si locuri de munca. Va aduce inflatie, somaj si falimente", a conchis el.

13:13 - Declaratii Victor Ponta:

"La orice propunere mareata, trebuie sa spuna si de unde sa se ia acesti bani.

Vreau sa va spun ca o dezbatere de acest tip exista si la nivel european. La sfarsitul saptamanii imi doresc sa se adopte bugetul pentru 2014 - 2020, acolo unde se va stabili pentru Romania care va fi suma totala banilor pe care ii va primi ca membru al UE.

Aceeasi dezbatere, aceleasi probleme, cu 27 de tari si 27 de interese diferite. Intotdeauna propunerea de a avea mai mult intr-un loc trebuie corelata cu locul de unde ramane mai putin.

Inteleg domnule Ialomiteanu (fostul ministru de Finante - n.red.) de ce ati primit acel premiu (pentru cel mai bun ministru de Finante din Europa, de la revista The Banker - n.red). Cand l-ati primit, Romania se imprumuta cu 6%, acum ne imprumutam cu 3%. Cei care vi l-au dat castigau foarte bine atunci.

Important este ca, dincolo de aceste lucruri, vreau sa fac un apel la responsabilitatea membrilor Parlamentului si sa va rog sa dezbateti toate capitolele bugetului, toate amendamentele si sa le spunem romanilor ca avem un buget functional, care sa raspunda asteptarilor lor si sa ne dea o speranta sa primim un premiu pentru toata Romania, nu doar pentru ministrii care au ingropat economia".

12:35 - "Anul trecut pe vremea aceasta guvernul Ponta se declara impotriva oricaror cresteri de taxe si impozite, atacand guvernarea PDL de atunci de 'abuzuri' impotriva populatiei. Astazi, propune romanilor un buget care trage dupa el 20 de taxe si impozite noi sau majorate - depasind orice performanta de acest gen din oricare din anii din timpul crizei", a declarat Andreea Paul, deputat PDL si membru in comisia de buget-finante.

Intr-un comunicat remis Ziare.com, Paul enumera cresterile de taxe si impozite anuntate de Guvernul Ponta:

- Cresterea cu 16% a taxelor si impozitelor locale;

- Noi taxe asupra companiilor din sectorul energetic: taxe speciale pentru distribuitorii si transportatorii de gaze, pentru exploatarea resurselor naturale si pe veniturile suplimentare rezultate din dereglementarea pretului gazelor naturale;

- Coplata in sanatate: pacientii vor plati la externarea din spital intre 5 si 10 lei pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua;

- Timbrul de mediu si cresterea tarifelor la RCA.

- A devenit obligatorie plata impozitului de 3% pe venit pentru micro-intreprinderi;

- Un crescator de animale va plati, anul acesta, impozitul de 16%, pe care nu il datora in 2012. In plus, va avea de achitat si contibutia de asigurari sociale de sanatate. La fel se intampla si in cazul silvicultorilor sau al piscicultorilor;

- Se aplica impozit pe venit si CAS la diurnele incasate de toti angajatii, pentru partea care depaseste limita a de 2,5 ori nivelul stabilit pentru personalul institutiilor publice;

- Veniturile considerate dividende sunt impozitate cu 16%;

- Se aplica o cota majorata de impozit, de 50%, pentru veniturile din prestarea de servicii in Romania sau in afara Romaniei, platite intr-un stat cu care Romania nu are incheiat un instrument juridic in baza caruia sa se realizeze schimbul de informatii.

12:05 - Liderul comisiei de buget-finante din Camera, Dan Radu Rusanu, a declarat marti, in plenul reunit in care se discuta legea bugetului de stat pe 2013, ca pentru a finanta toate amendamentele depuse in acest an, Romania ar fi avut nevoie de un buget de stat dublu.

"Numarul amendamenteleor depuse in comisiile de specialitate se ridica in acest an la peste 13.500, adica dublu fata de numarul articolelor din legea bugetului. Sumele solicitate in plus depasesc cu mult alocatiile bugetare pentru anul 2013, sau, mai pe intelesul tuturor, ar mai fi trebuit un buget pentru a satisface toate aceste amendamente", a declarat Rusanu.

11:40 - Declaratii Vasile Blaga:

"Ani de zile ati dus o politica a vrajbei si a scandalului, clamand ca stiti ce este mai bine pentru tara. Acum in tara se traieste mai prost ca in urma cu un an, cu zeci de taxe si impozite se va trai si mai rau.

Marirea impozitelor este viziunea pe care domnul Ponta o impartaseste pentru sectorul privat, generator de finanate pentru stat. Romanii trebuie sa stie ca vor plati facturi mai mari ca urmare a inconsecventei acestui guvern.

Avem un guvern incompetent condus de domnul prim-ministru Ponta. Votul covarsitor inseamna ca responsabilitatea de a propune solutii este a dumneavoastra mai mult ca niciodata. O majoritate de 70% este menita sa faca reforme.

Condamnati Romania la stagnare in 2013 asa cum ati facut in 2012. Senatorii si deputatii PDL vor vota impotriva proiectului legii de buget propusa de guvernul USL".

11:15 - Declaratii Victor Ponta:

"Am propus o prezentare a proiectului de buget catre toate grupurile parlamentare. Vreau sa multumesc grupurilor reunite a USL si grupurilor minoritare, dar si grupului parlamentar UDMR si PP-DD pentru discutiile extrem de utile si serioase pe care le-am avut.

Vreau sa transmit un mesaj, ca opozitia reprezentata in Parlament si Romania de UDMR si PP-DD poate fi un partener de discutii. Este un lucru important ca orice majoritate, oricat de consistenta e, are datoria de invata din lectiile dureroase".

"In actualul buget, cateva dintre lucrurile fundamentale pe care USL le-a sustinut in opozitie si dupa preluarea guvernarii se regasesc inscrise in textul pe care l-am propus. Nu voi ascunde faptul ca, fiind social-democrat, cred in impozitarea diferentiata. Insa intelegerea politica pe care s-a bazat formarea USL si promisiunea ferma privind pastrarea cotei unice pastreaza aceasta cota.

Ponta: Bugetul pe 2013 reprezinta o viziune total diferita fata de guvernarea PDL

Ne dorim, prin actualul proiect de buget, sa avem o colectare mai buna si sa acoperim domenii esentiale, cum ar fi Sanatatea si Educatia.

Am promis revenirea salariilor in zona bugetara: medici, profesori, politisti, pompieri, nu doar functionari publici, la ceea ce, in 2010, a fost taiat. In actualul proiect de buget aceste sume sunt prevazute si o sa va rog sa-l votati. La fel, indexarea pensiilor. A fost o promisiune si cresterea pensiilor este prevazuta in buget".

"Proiectul de buget este discutat, negociat si agreat cu partenerii nostri internationali. 2012 este primul an dupa 2007 cand Romania s-a incadrat in norma europeana de deficit sub 3%. Anul 2013 va insemna o consolidare in acest sens. Ne imprumutam mai putin decat anul trecut, la dobanzi mai mici".

Ce prevede bugetul pentru 2013

Potrivit proiectului prezentat de Victor Ponta, bugetul va fi impartit astfel:

Salarii: 10,2 miliarde de euro;

Pensii: 11,2 miliarde de euro;

Investitii: 7,8 miliarde de euro;

Cheltuieli cu bunuri si servicii: 7,6 miliarde de euro;

Cheltuieli cu asistenta sociala: 4,4 miliarde de euro;

Dobanzi la credite: 2,5 miliarde de euro;

Subventii: 1,1 miliarde de euro;

Contributia Romaniei la UE: 1,4 miliarde de euro;

Alte transferuri si cheltuieli: 2,9 miliarde de euro.

De asemenea, Romania are datorii de 51 de miliarde de euro, stranse din 1989 pana in prezent, din care 60 la suta este in valuta, iar 40% in lei.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#buget 2013 negocieri Parlament, #discutii buget 2013 Parlament, #vot buget 2013 , #buget