Buget 2016: Cum vor sta cu banii Ministerul Justitiei, Parchetul si CSM

Duminica, 13 Decembrie 2015, ora 07:45
1943 citiri
Buget 2016: Cum vor sta cu banii Ministerul Justitiei, Parchetul si CSM
Foto: Arhiva Ziare.com

Bugetele Ministerului Justitiei, al Ministerului Public si al CSM au fost aprobate de Comisiile de Buget-Finante, fara modificari, ministrul Justitiei Raluca Pruna precizand ca, in cazul in care vor aparea necesitati suplimentare, bugetul va fi suplimentat la rectificare.

"Daca pe parcursul anului 2016 vor aparea necesitati suplimentare, asa cum a fost cazul in anii precedenti, vor fi solicitate (suplimentari ale bugetului - n.red.) cu ocazia rectificarilor bugetare. (...) Avem un buget care este cu 15,55 la suta mai mare decat bugetul aprobat initial, prin legea bugetului de stat in 2015 si avem o crestere, daca e sa ne raportam la bugetul rectificat aferent anului 2015 avem o crestere mai mare cu 11 la suta si credem noi, la Ministerul Justitiei, ca in conditiile actuale acesta este un buget multumitor", a declarat, sambata, ministrul Justitiei Raluca Pruna, la audierile din Comisiile de Buget-Finante reunite ale Parlamentului.

Deputatul Andreea Paul a intrebat-o pe ministrul Justitiei daca este "sigura" ca ii ajunge bugetul, Raluca Pruna raspunzandu-i afirmativ.

Referitor la situatia penitenciarelor, ministerul Justitiei a precizat ca, desi peste patru ani urmeaza sa fie date in folosinta doua noi penitenciare, acest lucru nu va rezolva problemele din sistem.

"Pentru a imbunatati conditiile din penitenciare este nevoie de masuri imediate despre care directorul ANP va putea vorbi, inclusiv despre buget, dar trebuie sa realizam si ca atunci cand vorbim de o infrastructura penitenciara, vorbim de niste proiecte pe termen lung. Noi am prins in bugetul Minsiterului Justitiei partea care revine ANP - cheltuieli de investitii - de exemplu in ceea ce priveste doua noi penitenciare.

Insa nu am stau in fata dumneavoastra si sa va spun ca prin doua penitenciare noi, care probabil vor fi date in folosinta in 4 ani, situatia in sistemul penitenciar chiar se va imbunatati. Sunt, cred, necesare si alte masuri de politica penala si acestea nu sunt prinse in buget, dar va asigur ca pentru mine acest lucru reprezinta o prioritate", a aratat ministrul Justitiei.

In cazul Ministerului Justitiei au fost depuse doua amendamente, unul propunand suplimentarea bugetului, la cheltuieli de capital - active nefinanciare - cu suma de 150 milioane lei, iar cel de-al doilea amendament propunand majorarea bugetului alocat ajutorului public judiciar cu suma de 8,548 milioane lei, ambele fiind insa respinse.

De asemenea, bugetul Ministerului Public pe anul viitor a fost adoptat, Comisiile reunite pentru buget ale celor doua Camere ale Parlamentului respingand doua amendamente. Potrivit proiectului legii bugetului de stat pe 2016, bugetul Ministerului Public pe anul viitor este de 935.431.000 lei, in scadere fata de bugetul pe acest an, care a fost de 1.044.711.000 lei.

"Consideram ca proiectia bugetara pentru 2016 asigura resursele financiare necesare pe toate componentele in ceea ce priveste activitatea Ministrului Public, atat pe componenta cheltuielilor de personal, cat si pe componenta cheltuielilor de bunuri si servicii si active nefinanciare. Am reusit sa demonstram, in 2014 si 2015, prin executia bugetara foarte buna, ca am cheltuit resursele financiare intr-un mod judicios si eficient, obiectiv pe care il avem si pentru 2016.

Avem in vedere si faptul ca, pe parcursul anului, rectificarile bugetare ne pot completa eventualele nevoi ce pot aparea", a declarat procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, adaugand ca desi proiectul de buget pentru Ministerul Public prevede o scadere de 10 la suta, la capitolul de cheltuieli de personal, in realitate sumele au crescut la acest capitol, deoarece in anul curent au fost platite titluri executorii.

In cazul Consiliului Suprem al Magistraturii, bugetul alocat pentru 2016 este de 110,509 milioane lei, iar executia preliminata pentru 2015 a fost de 113,997 milioane lei. Din aceasta suma, cheltuielile de personal sunt de 80.202 lei, in crestere cu 7,47 la suta fata de anul curent. Marcu Roza, secretar general al CSM, a declarat la audierile din comisiile reunite ca "probabil" va avea nevoie la prima rectificare bugetara de anul viitor de anumite sume.

"Noi o sa sustinem bugetul asa cum a fost agreat impreuna cu Ministerul Finantelor. In masura in care va fi necesar, vom avea, probabil, nevoie la rectificare de anumite sume", a declarat Marcu Roza, secretar general al CSM, in sedinta Comisiilor Parlamentare de Buget-Finante.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#buget Ministerul Justitiei 2016, #buget Ministerul Public 2016, #buget Parchet 2016, #buget CSM 2016 , #buget