Buget 2016: Cum vor vota PSD, PNL, ALDE si minoritatile

Luni, 14 Decembrie 2015, ora 15:44
1769 citiri
Buget 2016: Cum vor vota PSD, PNL, ALDE si minoritatile
Foto: Arhiva Ziare.com

Reprezentantii principalelor partide parlamentare au anuntat, luni, la dezbaterile generale din plenul comun al Senatului si Camerei Deputatilor, ce vor face la votul pentru legea bugetului anului 2016, care va avea loc miercuri.

Astfel, Partidul National Liberal (PNL) va vota bugetul pe 2016, dar nu va face niciodata rabat de la mai multe principii, printre care sustenabilitate bugetara si transparenta, a declarat liderul grupului PNL de la Camera Deputatilor, Eugen Nicolaescu, in cadrul dezbaterilor pe aceasta tema care au avut loc in Parlament.

"PNL va vota acest buget, insa domnul prim-ministru, doamnele si domnii ministri trebuie sa stie ca nu vom face niciodata rabat de la urmatoarele principii: sustenabilitate bugetara, predictibilitate, transparenta si masuri luate pentru stimularea unei cresteri economice de calitate si nu doar stimulata de factori conjuncturali. Chiar daca va sustinem in Parlament, va promitem inca o data ca vom fi cei mai obiectivi critici ai politicii Guvernului Ciolos", a spus Nicolaescu, la dezbaterile generale pe buget.

El a adaugat ca dezbaterea de luni din plenul Parlamentului este pe un proiect de lege "elaborat pe un compromis major, pe care este nevoit sa-l intreprinda acest Guvern din cauza faptului ca a fost obligat sa construiasca bugetul de la conditii impuse".

Bugetul pe 2016, dezbatut in Parlament: Ciolos isi asuma masurile "in cunostinta de cauza"

Cum voteaza minoritatile

Grupul parlamentar al minoritatilor nationale va sustine bugetul de stat pe 2016, a anuntat, luni, deputatul Adrian Merka, la dezbaterile generale din plenul comun al Senatului si Camerei Deputatilor.

"Este important ca acest buget sa nu fie de recesiune, ci unul care sa ofere predictibilitate si stabilitate economica, o consolidare a cresterii economice care sa se si simta in anul care vine, dar in special in buzunarul cetatenilor. Grupul parlamentar al minoritatilor nationale a sustinut acest buget in comisii si va sustine in continuare si in sedinta reunita", a declarat Adrian Merka.

Ce va face ALDE

Senatorul ALDE Varujan Vosganian a declarat ca grupurile formatiunii isi vor anunta optiunea de vot, miercuri, dupa finalizarea dezbaterilor cu privire la proiectul bugetului de stat pe anul 2016, lasand astfel Guvernului o "prezumtie de bunavointa".

"ALDE isi confirma inca o data rolul asumat de partid de opozitie, din pacate singurul partid de opozitie din Parlament. Prin ceea ce facem acum, noi definim acest concept de opozitie rezonabila, ceea ce inseamna ca nu esti impotriva cu tot dinadinsul, in mod patimas, ci ca atitudinea ta, atunci cand este impotriva, este argumentata temeinic. (...) Tocmai in virtutea opozitiei rezonabile noi nu vom spune acum ce vom vota.

Lasam aceasta prezumtie de bunavointa Guvernului. Colegii nostri vor prezenta o seama de amendamente in timpul dezbaterilor. (...) De aceea, la sfarsitul dezbaterilor, noi vom avea un punct de vedere politic privind optiunea noastra de vot", a spus luni Vosganian, in plenul reunit al Parlamentului.

Constantin: Proiectul de buget, un copy paste nereusit dupa bugetul lasat de Ponta

Acesta a adaugat ca parlamentarii ALDE nu manifesta acelasi optimism legat de proiectul de buget, precum reprezentantii PNL si PSD.

Varujan Vosganian a tinut sa precizeze ca, in opinia membrilor partidului din care face parte, raportul macroeconomic este "un elogiu adus fostei guvernari".

Votul social-democratilor

Grupurile parlamentare ale PSD vor vota proiectul de buget pe anul 2016, asa cum a fost amendat si usor modificat in raportul comisiilor de specialitate, a declarat luni deputatul social-democrat Viorel Stefan, presedinte al Comisiei pentru buget, finante si banci, in plenul reunit al Legislativului.

"In opinia noastra, acesta ar fi, practic, al doilea vot de incredere pentru acest Cabinet, la un interval de circa o luna. Iata, Cabinetul primeste al doilea vot de incredere vizand activitatea pe anul viitor. Vrem sa giram cu incredere activitatea Guvernului in perioada urmatoare si, mai ales, dorim sa asiguram prin acest proiect de buget suportul financiar al acestei activitati", a precizat Stefan, in cadrul dezbaterilor generale pe proiectul legii bugetului de stat pe 2016.

Bugetul pe 2016, dezbatut si votat pe banda rulanta in comisiile din Parlament

El a adaugat ca, prin votul acordat, Guvernul Ciolos a capatat autoritatea necesara exercitarii acestui mandat, dar nu va putea sa raspunda in fata cetatenilor, pentru ca nu este un Guvern asumat politic, motiv pentru care Parlamentul trebuie sa-si intre efectiv in drepturi si sa-si exercite functia de control.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#vot buget 2016 Parlament, #dezbateri buget 2016 Parlament, #buget 2016 parlament , #buget