Buget 2016: Ministerului Finantelor Publice are cei mai multi bani pentru "Actiuni generale"

Duminica, 13 Decembrie 2015, ora 20:33
1591 citiri
Buget 2016: Ministerului Finantelor Publice are cei mai multi bani pentru "Actiuni generale"
Foto: pexels.com

Comisiile reunite de buget-finante din Parlament au aprobat duminica, in unanimitate, bugetul Ministerului Finantelor Publice (MFP), redus cu 1,5 milioane lei fata de proiectul initial, ca urmare a amendamentelor depuse sambata.

De asemenea, anexa "Actiuni generale" are un buget diminuat, respectiv cu un milion de lei din acelasi motiv. Astfel, bugetul MFP de anul viitor va fi in suma de 3,746 miliarde lei, mai mic cu 8,83% fata de cel estimat pentru acest an, iar cel pentru actiuni generale se va ridica la 21,517 miliarde lei.

Comisiile reunite au aprobat, sambata, suplimentarea bugetelor pentru trei institutii, in suma totala de 2,5 milioane lei. Un milion de lei reprezinta suplimentarea bugetului Academiei Romane pentru organizarea evenimentelor ocazionate de implinirea a 150 de ani de existenta, 500.000 lei pentru Institutul Cultural Roman in vederea organizarii evenimentelor ocazionate de Anul Brancusi si un milion lei pentru AGERPRES, pentru dezvoltarea serviciului video pentru online.

De ce primeste Academia Romana un milion de lei in plus

Potrivit proiectului, pentru 2017 fondurile alocate MFP urmeaza sa creasca la 4,11 miliarde de lei, pentru 2018 la 4,22 miliarde de lei iar pentru 2019 la 4,56 miliarde de lei.

In 2016 sunt prevazute cheltuieli curente in valoare de 3,5 miliarde de lei, in scadere cu 10,27% fata de valoarea preliminata pentru 2015, din care 2,2 miliarde de lei pentru cheltuieli de personal (cu 6,8% mai mult decat in 2015). Cheltuielile de capital se vor ridica, anul viitor, la 235 de milioane de lei, cu mai mult de 20% peste suma alocata in acest an.

Ministerul Finantelor Publice mai are la dispozitie sume importante de bani la capitolul "Actiuni Generale". Este vorba de 21,51 miliarde de lei in 2016, suma in crestere cu 8,38% fata de anul acesta. Din aceasta suma, 10,03 miliarde de lei vor merge catre dobanzi, cu 16,74% mai mult decat anul acesta.

Principala sursa de finantare pentru Ministerul Finantelor Publice este bugetul de stat, cu o pondere de 99,95%.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#buget Ministerul Finantelor Publice, #buget 2016, #buget Actiuni generale , #buget