Buget 2016: Un minister primeste o majorare de 129%

Sambata, 12 Decembrie 2015, ora 20:33
3972 citiri
Buget 2016: Un minister primeste o majorare de 129%
Foto: Facebook/Marius Bostan

Parlamentarii din Comisiile reunite de Buget-Finante au aprobat, sambata, fara amendamente si in unanimitate, bugetul Ministerului Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala (MCSI) pe anul 2016.

"Bugetul Ministerului pentru Societatea Informationala are o crestere care poate parea foarte mare la prima vedere, dar care este data pentru initierea platilor, provenita si dintr-un proiect foarte mare pe bani europeni.

In realitate, aceasta crestere nu este bazata pe noi proiecte de investitii, ci una mica data de divizia de fonduri europene, unde s-au marit salariile. Sumele vizeaza proiectul Ro-Net, pentru care va exista o alocare de 289 de milioane de lei, care se intentioneaza a se finaliza pana la finele anului viitor.

Proiectul a ajuns intr-o situatie destul de critica. Cand am preluat ministerul, lucrarile erau in curs. Riscul era sa pierdem finantarea si sa pagubim bugetul tarii. Daca vom reusi sa finalizam primele 100 de localitati pentru a ajunge cu fibra acolo, Uniunea Europeana este de acord sa se pastreze suma si pentru anul viitor.

La partea de cheltuieli cu privire la intretinere si functionare ramane la fel. Inca 100 de milioane acele licente si diferenta care ramane la cheltuieli de capital este de 14 milioane. La dispozitie efectiv pe cheltuieli de capital avem o suma extrem de mica si speram ca, poate la rectificare, situatia economica sa fie mult mai buna si sa putem veni cu alte proiecte pe care le avem la nivel de fisa si sa le aducem in fata dumneavoastra", a precizat, in cadrul dezbaterilor din comisiile reunite de specialitate, Marius Bostan, ministrul Comunicatiilor.

Citeste si:

In ceea ce priveste avantajul competitiv al Romaniei in IT, ministrul a mentionat ca acesta trebuie pastrat si imbunatatit, iar programatorii romani trebuie sa primeasca salarii mari in Romania pentru a se evita plecarea acestora in strainatate.

"Meseria mea este de informatician si, in acelasi timp, m-am ocupat si de zona financiara. Referitor la competitivitate, acest lucru nu tine numai de mine. Sunt foarte multe bariere, atat de la Ministerul de Finante, cat si de la ceilalti colegi. O parte din aceste bariere de competitivitate le putem indeparta, in colaborare cu mediul de afaceri.

Pe domeniul IT exista o cerere importanta a industriei privind deductibilitatea pentru meseriasii din acest domeniu. Acesti programatori trebuie sa ia salarii mari in Romania, ca sa nu plece din tara. Cumva Codul Fiscal ofera aceasta oportunitate, dar este treaba noastra, a Guvernului, sa definim clar acest lucru pentru a nu crea o cale de eludare a fiscului", a spus Bostan.

Oficialul a adus in discutie si situatia Companiei Nationale Posta Romana, pentru care una dintre solutii ar fi listarea pe bursa, insa numai pe baza unei politici de dividend adecvate.

"Situatia Companiei Nationale Posta Romana este in atentia mea si este una dintre prioritatile mele. Posta Romana este esentiala pentru statul roman ca serviciu, structura si ca numar de oameni. Avem in jur de 27.000 de oameni care lucreaza la Posta, compania fiind cel mai mare angajator din Romania.

Situatia nu este cea mai fericita acolo. Sunt contracte istorice complicate, datorii istorice mari. Avem discutii pe acest subiect si sper ca anul viitor, pana in 15 ianuarie, sa venim cu o solutie. Am creionat cateva solutii si speram sa incheiem anul cu bine pe partea de cash, de plata a salariilor.

A existat un proces de privatizare finalizat cu esec. Au fost testate peste 50 de companii si a existat numai o oferta concreta de la Posta belgiana. In final, s-a ajuns la realitatea ca nu a aparut cumparator pentru Posta. Acest proces insa a fost de folos companiei.

Parerea mea este ca Posta ar trebui intarita la capitolul culturii de organizatie si oamenii trebuie sa inteleaga ca va fi nevoie de multe sacrificii pentru ca Posta sa fie puternica. Se poate lista, dar avem nevoie de o politica de dividend", a punctat ministrul Comunicatiilor.

Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala va avea, anul viitor, un buget de 425,541 milioane de lei, in crestere cu 128,96% fata de acest an, se arata in proiectul de buget.

Potrivit documentului, cheltuielile curente vor creste, in 2016, cu circa 140%, pana la valoarea de 309,582 milioane de lei. Din acest cuantum, 13,82 milioane de lei vor merge catre cheltuieli de personal (+73,86% fata de 2015), iar 3,15 milioane de lei catre bunuri si servicii, valoare similara cu cea din anul in curs.

In ceea ce priveste cheltuielile de capital, acestea se vor cifra, in 2016, la 115,959 milioane de lei, mai mult cu 103,44% comparativ cu executia preliminata din 2015, in timp ce pentru cercetare fundamentala si cercetare dezvoltare se vor aloca 1,892 milioane de lei, un buget in crestere cu 2,83% fata de anul acesta.

De asemenea, pentru proiectele cu finantare din Fonduri Externe Nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020, ministerul de resort va repartiza 289,311 milioane de lei, alocare care nu s-a regasit in executia preliminata din 2015.

Sursele de finantare in cazul Ministerului Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala sunt 100% de la bugetul de stat.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#buget 2016 Ministerul Comunicatiilor , #buget