Bugetul european: Romania, afectata grav de amanarea votului

Joi, 14 Martie 2013, ora 13:19
3436 citiri
Bugetul european: Romania, afectata grav de amanarea votului

Intarzierile aparute in aprobarea unui buget al Uniunii Europene pentru perioada 2014 - 2020, acesta fiind respins de Parlamentul European, miercuri, ar putea avea efecte negative importante pentru Romania, atat directe, prin pierdere unor sume de bani la negocierile urmatoare, cat si indirecte, printr-o concurenta mult mai acerba cu alte state.

Parlamentarii europeni au adoptat rezolutia pentru respingerea bugetului cu 506 voturi "pentru" si 161 de voturi "impotriva", fiind 23 de abtineri. Acestia au invocat problema incalcarii obligatiilor de plata, facturile ramanand neplatite si punandu-se in pericol programele UE.

Pentru Romania, unul din cele mai importante efecte negative ale tergiversarii procesului de adoptare a bugetului european ar putea fi restrangerea interesului investitorilor straini.

"Exista un deficit de predictibilitate. Nestiindu-se in ce masura Romania va fi finantata de Uniunea Europeana in perioada urmatoare, investitorii vor avea o oarecare grija si, probabil, vor mai amana investitiile, pentru ca nu vor sti cat va pierde Romania, daca va pierde", a explicat analistul Mircea Cosea, pentru Ziare.com.

Lipsa investiilor straine ar avea efecte negative asupra economiei per ansamblu, a carei crestere ar putea fi chiar mai scazuta decat cea prognozata pana acum, de aproximativ 1,5% pentru acest an. In plus, ar duce la dificultati in crearea locurilor de munca.

Indirect, insa, Romania va suferi din cauza accentuarii concurentei intre tarile membre, pe fondul unei situatii economice ingrijoratoare in Europa, afectata de lipsa unui buget care sa ofere credibilitate si predictibilitate.

"In lipsa fondurilor, toate tarile se vor intoarce spre resursele proprii. Asta va face ca Romania sa fie intr-o situatie de concurenta mai dura decat pana acum", a spus Cosea.

"Eu pun aceste situatii legate de exporturile de alimente din Romania si in legatura cu o actiune concertata impotriva exporturilor romanesti. Agricultura privata a facut eforturi foarte mari dupa 2007 si anul acesta vor fi mai reprezentanti pe piata europeana cu produse de calitate. Or asta a creat o concurenta neplacuta pentru altii. Nu ne mai pot ataca cu taxe vamale. Creeaza scandaluri de imagine, care vor aduce dificultati exportatorilor romani", a adaugat analistul.

Potrivit spuselor sale, lucrurile se vor inrautati, fiind o actiune de scoatere a Romaniei de pe lista concurentilor reali.

"Reactiile Romaniei au fost slabe si nu intotdeauna lamuritoare. Cu toate actele si dovezile pe care Romania le-a dus in problema carnii de cal, toata marja de consumatori europeni continua sa creada ca Romania este vinovata. Imaginea fiind foarte greu de imbunatatit, sa ne asteptam la efecte negative pe un termen mai lung", a subliniat analistul.

Conflict intre PE si CE

Adevarata lupta, este, insa, una de putere in cadrul Uniunii Europene, intre tarile care primesc bani si predomina in Parlament si cei tarile care dau banii respectivi si au putere de decizie la nivelul Comisiei Europene.

"Lupta pentru buget mai mic este de foarte multi ani, a fost doar acutizata din cauza crizei, dar de 20 de ani se incearca reducerea, de exemplu, bugetul politicii agricole, care e cel mai important element al bugetului european, fara sa se inregistreze progrese notabile, tocmai din cauza opozitiei grupurilor de interese. Cred ca, in cele din urma, politica va urma realitatea", a explicat profesorul de economie Bogdan Glavan, pentru Ziare.com.

Potrivit acestuia, problema reala este faptul ca Europa nu mai are bani, lucru demonstrat, de altfel, si de cerinta parlamentarilor europeni de a fi platite obligatiile financiare din anii trecuti inainte de a se putea discuta de bugetul pentru perioada 2014 - 2020.

"Problema de fond este ca Europa are cheltuieli neacoperite. Nu exista excedente publice, nu exista surse din care sa-ti permiti sa aloci mai multi bani pentru proiectele europene", a adaugat profesorul de economie.

Utilizarea banilor, mai importanta decat suma totala

Romania are, la randul ei, o problema mult mai importanta decat suma alocata in urma negocierilor care vor urma si care, potrivit specialistilor, s-ar putea reduce.

William Jackson, economist specializat pe pietele emergente din cadrul Capital Economics, din Londra, sustine ca, indiferent de suma pe care o vom primi, important este cum vom folosi banii.

"Tabloul intreg, pentru Romania, este daca poate creste absorbtia fondurilor europene. Se pare ca Romania oricum nu foloseste la adevaratul pontential fondurile care sunt disponibile, fie din cauza lipsei de proiecte eligibile, fie din cauza neregulilor, care au condus la stoparea platilor", a explicat Jackson, pentru Ziare.com.

"Astfel, fie ca suma totala se schimba sau nu, prioritatea ar trebui sa fie utilizarea mai eficienta a banilor pusi la dispozitie", a conchis economistul britanic.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#negocieri buget UE, #buget UE Parlament European, #efecte Romania negociere buget , #buget