Bugetul, in comisiile din Parlament - Vezi cine a primit ok-ul

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 20:14
2949 citiri
Bugetul, in comisiile din Parlament - Vezi cine a primit ok-ul
Fioto: TVR Info

Proiectul de buget pe 2012 a intrat luni in dezbaterea comisiilor parlamentare pentru avizare. Opozitia a depus peste 8.000 de amendamente, lucru care nu este chiar neobisnuit, in conditiile in care anul trecut a depus circa 11.000 din care au fost aprobate doar cateva.

Ziare.com prezinta principalele momente ale zilei la Parlament:

- Bugetul asigurarilor sociale de stat pentru anul 2012 a fost avizat favorabil, de comisiile reunite de munca, cu 16 voturi "pentru" si 9 voturi "impotriva",

Bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2012 creste de la 48,38 de milioane de lei in anul 2011 la 48,73 de milioane de lei in anul 2012, adica cu aproximativ 348 de milioane de lei, anunta NewsIn.

Potrivit proiectului, cota de contributie aferenta fondurilor de pensii administrate privat se majoreaza in 2012 cu 0,5%, de la 3% la 3,5%, iar cheltuielile cu pensiile de asigurari sociale vor reprezenta, in 2012, 8,1% din PIB si 97% din totalul cheltuielilor bugetului de asigurari sociale.

Fondurile destinate pensiilor sistemului public in 2012, in suma de 42,678 miliarde lei, se situeaza la un nivel aproximativ egal cu cel aferent anului 2011. La fundamentarea bugetului asigurarilor sociale pe anul 2012 s-a luat in calcul un numar de 4,761 de milioane de pensionari si o pensie medie de 747 de lei

Bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2012 este prevazut cu un excedent de 171 de milioane de lei, cu 2,2% mai mare decat cel din 2011.

Principalele cheltuieli cu asigurarile de somaj si cu asistenta sociala, in 2012, sunt de 1,165 de miliarde de lei pentru indemnizatiile de somaj, 80,9 milioane de lei pentru indemnizatii de somaj acordate absolventilor, 40,6 milioane pentru stimularea angajatorilor care angajeaza tineri si 480 de milioane pentru contributiile sociale aferente indemnizatiilor de somaj.

Bugetul asigurarilor pentru somaj in anul 2012 este prevazut cu un excedent de 188 de milioane de lei, cu 10% mai mare decat cel din 2011.

-Bugetul Ministerului Afacerilor Europene a fost adoptat luni in unanimitate si se ridica la 86.700 de mii de lei, in crestere cu 32% fata de anul trecut, cand bugetul a fost de 61.463 de mii de lei.

"Comasandu-ne cu ACIS, ne-am dezvoltat institutional si din aceasta cauza exista si o usoara crestere fata de anul trecut, in rest nefiind nicio crestere semnificativa", a declarat subsecretarul de stat Razvan-Horatiu Radu, prezent la dezbateri in lipsa ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, aflat la Bruxelles, la Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene.

- Bugetul Ministerului Public a fost avizat de comisiile juridice din Camera Deputatilor si Senat. Proiectul de buget pentru anul viitor in forma aprobata de Guvern prevede majorari ale bugetului Ministerului Public de la 572,8 milioane de lei la 597,3 milioane de lei).

- Bugetul Ministerului Agriculturii a fost avizat favorabil, el fiind de 14,9 miliarde de lei, cu aproape un miliard de lei mai mic decat cel din anul in curs, de 15,8 miliarde de lei. Pe fondul diminuarii bugetului, si subventiile acordate producatorilor vor scadea, de la 1,99 miliarde de lei in acest an la 1,8 miliarde de lei in 2012.

- Bugetul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCSI) a primit avizul favorabil, cele doua amendamente depuse fiind respinse. Bugetul prevede o crestere de 24%, la 266 milioane de lei. Pentru cheltuielile de personal, bugetul este unul de austeritate, pentru ca, fata de 2011, suma prevazuta va fi cu 18,2% mai redusa, respectiv 7,5 milioane de lei.

- Bugetul Ministerului de Externe a fost avizat la limita de comisiile reunite de politica externa ale Senatului si Camerei Deputatilor, cu noua voturi pentru si opt impotriva.

Ministrul Teodor Baconschi a declarat ca bugetul, in valoare de 646.272.000 lei, este in crestere cu aproximativ 20% fata de 2011, dar se incadreaza in logica austeritatii.

Baconschi a tinut sa precizeze totusi ca bugetul ar putea bloca posibilitatea platii angajatilor din cadrul ministerului. "Daca nu ne vine o rectificare pozitiva, este posibil ca si plata acestor angajati pe plan local sa nu poata fi acoperita si sa intram intr-o situatie de avarie", a explicat ministrul.

Din suma totala, 84,45% este suportata de la bugetul de stat si restul din finantari nerambursabile sau venituri proprii.

- Bugetul Serviciului Roman de Informatii (SRI) a primit aviz favorabil din partea Comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului asupra activitatii Serviciului.

SRI va avea un buget de aproximativ 989 de milioane de lei, desi reprezentantii Serviciului solicitasera o suma sensibil mai mare, de aproximativ 1,048 miliarde de lei. Serviciul are prevazut un buget total de 986.951.000 de lei, cu 1,6% mai mare decat cel acordat in 2011, in conditiile in care executia bugetara preliminara este de 971,4 milioane de lei, informeaza Newsin.

- Bugetul Serviciului de Protectie si Paza (SPP) a fost majorat de Comisiile reunite de aparare din Parlament cu 18 milioane de lei, primind avizul pozitiv. Cu toate acestea, presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, Costica Canacheu, crede ca acest amendament va fi respins in plen, relateaza NewsIn.

- Bugetul Minsterului Dezvoltarii Regionale si Turismului a primit aviz favorabil din partea Comisiilor parlamentare reunite de administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic, fiind cinci voturi impotriva.

Bugetul este de 3,45 de miliarde de lei, fiind pe locul 8 din acest punct de vedere. Potrivit ministrului de resort, Elena Udrea, bugetul nu acopera finantarile incepute.

- Bugetul Sanatatii a fost aprobat in forma trimisa de Guvern de comisiile de specialitate ale Parlamentul, senatorii si deputatii respingand toate amendamentele, in numar de 82, printre care si unul ce prevedea alocarea a 5% din PIB pentru acest domeniu.

- Bugetul Agentiei Nationale de Integritate a primit aviz negativ din partea comisiilor juridice. Liderul deputatilor UDMR, Mate Andras, a votat alaturi de Opozitie impotriva bugetului ANI.

Bugetul pentru ANI in anul 2012 este de 20.610.000 lei, semnificativ mai mare fata de executia preliminata pe 2011, de doar 13.724.000 lei.

In schimb, au fost avizate, cu amendamente, bugetele pentru anul 2012 pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Constitutionala, Consiliul Legislativ, Avocatul Poporului, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Ministerul Justitiei, Ministerul Public si Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

- Bugetul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) a primit avizul Comisiilor de Aparare din Parlament, fara amendamente. "Este un buget diminuat in comparatie cu ceea ce am avut in 2011, dar trebuie sa tinem cont de faptul ca incepand cu acest an numarul personalului Ministerului Administratiei si Internelor a scazut cu 10.000 de bugetari, care au fost disponibilizati.

De asemenea, trebuie sa tinem cont si ca cei care se ocupau de Oficiul de Cadastru au trecut in subordinea Ministerului Dezvoltarii", a precizat ministrul Traian Igas citat de Newsin.

Bugetul MAI pentru anul urmator este de 5,889 de miliarde de lei, echivalentul a 1,2% din PIB, mai mic decat cel acordat in 2011, cand a reprezentat 1,51% din PIB, adica 1,96 miliarde de euro.

Aviz pozitiv au primit, de asemenea, proiectele de buget propuse pentru AVAS si pentru Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor.

Comisiile economice, pentru industrii si servicii din Senat si Camera au avizat, in sedinta comuna, - bugetul Secretariatului General al Guvernului.

Din proiectul de buget al SGG reiese ca, pentru finantarea unor programe si proiecte interetnice si combatere a intolerantei, se aloca o suma majorata cu 26,67%, de la 3 milioane de lei la 3,8 milioane de lei. De asemenea, contributia statului, pentru sprijinirea Bisericii Ortodoxe Romane din afara granitelor, este mai mare cu 26%, de la 8,72 milioane de lei la 11 milioane de lei, informeaza Newsin.

Reprezentantii Opozitiei au propus respingerea proiectului de buget al acestei institutii, insa propunerea nu a intrunit numarul necesar de voturi (15 pentru si 20 impotriva). Bugetul total alocat SGG pentru 2012 este de 712,36 milioane de lei, in scadere cu 26% fata de executia preliminara pe anul 2011. Cheltuielile de personal sunt cu 0,66% mai mari decat cele din anul anterior, ajungand la 137 milioane de lei. In schimb, sumele propunse pentru cheltuieli cu bunuri si servicii sunt in scadere cu 23,71%.

Bugetul MApN a fost aprobat in Comisiile de Aparare, fara amendamente. Secretarul de stat Vasile Ozunu a precizat ca Armata va primi 7,57 miliarde de lei, respectiv cu aproape 60 de milioane de euro mai mult fata de 2011, suma ce va permite initierea programului avionul multirol.

"Se va initia procesul de achizitionare a unui avion multirol care sa satisfaca cerintele MApN si se vor continua procesele de inzestrare. Se vor achizitiona inca doua avioane Spartan chiar in acest an. Pana la sfarsitul anului vor fi achizitionate", a mai declarat Vasile Ozunu, citat de Newsin.

Ministerul Apararii a cerut pentru anul viitor un buget de 2,38% din PIB, conform angajamentelor luate la intrarea in NATO, insa nu a primit decat 1,31% din PIB. Oficialul a mai precizat ca din bugetul alocat pe 2012, de 7,57 miliarde de lei, respectiv 1,78 miliarde de euro, aproximativ 67,8% vor reprezenta cheltuielile de personal.

8.668 de amendamente

Conform Agerpres, grupurile parlamentare au depus 8.668 de amendamente la proiectul legii bugetului de stat si 16 la cel privind asigurarile sociale pe 2012.

Cele mai multe amendamente au fost inaintate de parlamentari la bugetul alocat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, numarul acestora fiind de 3.020. De asemenea, amendamente numeroase au fost inaintate de deputati si senatori la bugetul pe 2012 al Secretariatului General al Guvernului, unde s-au inregistrat 1.686 de propuneri, la cel al Ministerului Educatiei - 1.106 si la cel al Ministerului Finantelor Publice - 684.

La proiectul legii asigurarilor sociale de stat pe 2012 au fost depuse 16 amendamente.

Proiectul legii bugetului de stat pe 2012 si cel al asigurarilor sociale au intrat luni in dezbaterea comisiilor de specialitate, urmand ca din 12 decembrie sa fie discutate in plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#buget 2012 comisii, #buget Romania 2012 , #buget